Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
Искам да направя вино


Последна промяна fi4o365 на 24 Сеп 2013, 02:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 21:42 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
:datz: :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Браво Фичо, браво наш човек. Като ти чете поста човек, направо мед му капе на сърцето. То правопис, то радост.
Дано да имаш повече късмет с виното и ракията :shock: :shock: :shock:
Все пак това не е литературен кръжок. :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Вероятно е младеж на около 20 години и това е последствие от шльокавицата разпространена сред младото поколение във всичките й форми...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 02:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
[quote="fi4o365"]Здр ,искам да питам някои неща за избистрянето на виното.Правя вино за първи път и много неща не са ми ясни.трябвя ли да го местя от съд в съд за докато се избистри или да 4акам ?Виното е 120 л само сока без джибрите от джибрите сварих ракия .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 02:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
lub40 написа:
Браво Фичо, браво наш човек. Като ти чете поста човек, направо мед му капе на сърцето. То правопис, то радост.
Дано да имаш повече късмет с виното и ракията :shock: :shock: :shock:
Все пак това не е литературен кръжок. :klatsch:

Пиша от таблет и тука е сложно за писане


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 02:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
stefannankov написа:
Вероятно е младеж на около 20 години и това е последствие от шльокавицата разпространена сред младото поколение във всичките й форми...

Съветвам те най учтиво да не даваш определения за хора ,които не познаваш и да се придържаш към темата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 04:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
fi4o365 написа:
Искам да направя вино

Използвай търсачката в горният десен ъгъл


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 08:37 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Готов си -- http://www.finedininglovers.com/blog/fo ... fographic/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Здрасти колега, виж тези линккове, в тях има написано всичко, което предполагам че ти трябва:
http://www.erowid.org/chemicals/alcohol ... manual.pdf
http://www.morebeer.com/public/pdf/wredw.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Цитат:
Здрасти колега, виж тези линккове, в тях има написано всичко, което предполагам че ти трябва:
http://www.erowid.org/chemicals/alcohol ... manual.pdf
http://www.morebeer.com/public/pdf/wredw.pdf

Даже доста повече от това, което му трябва за начало.
Колега, задължително се "мести" виното, особено ако е червено /сменил си си първия пост и не помня какъв беше проблема/. Ако приемем, че си го отделил от ширата и е в процес на тиха ферментация трябва да го изчакаш без достъп на кислород, сиреч на воден клапан и след като спре да бълбука или минат 30-40 дни, трябва да го откалиш за първи път. Това се прави най-често с маркуч и пръчка прикрепена в долния край, която не позволява на маркуча да засмучи от утайката. След това откаченото вино отново го слагаш на воден клапан. На този етап все още виното се нужде от кислород, за да продължат да се развиват полезните хим. процеси, които го превръщат във вино, така че при откаляването /претакването/ смело го плискай, за да има достъп до кислород. Препоръчват се лозови клонки, дъбови дъски и други подобни. След това пак чакаш и спазваш технологията, която колегата Виноиракия е постнал в линка с картинките. :2thumbs:
Мисля, че няма смисъл да те занимаваме с детайли като малолактична ферментация, киселинност и т.н. Важно е винаги да си опитваш виното /преди да го изпиеш :megagrin: /- както се казва "органолептично", за да разбереш дали има още захар, ако нямаш други уреди. Ако сладни опитай да го сложиш на по-топло и се надявай да не са измряли всички гаджинки - дрождите.
С моите дилетански познания и без да преписвам книжките, толкова, но от сърце. Ако можем да бъдем полезни с нещо по-конкретно пиши, онова с правописа беше закачка. :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 01:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
Мерси за линковете и съветите ' сега имам други въпроси колко време трябва да чакам виното да се избистри горе долу и сега става за пиене но е много мътно. Виното е мешено памид , бяло и червено грозде боя мисля отел е седи вече 20 дена.Сеага леко само кипи това ли е тихатс ферментация ? До сег съм го местил от съд в съд 2 пъти и остава много мътилка по дъното на бидона ,което е под канелкта сипвам в ракията ,смисъл наложил съм ракия да става, не тази от това вино , а друга. Ракията ми е ясна ама виното е майсторлъка ,тази година много грозде даде дано стане виното , иначе ракия ще пием , а и друго ако не се избистри да свара ли ракия ще стане ли не съм правил така досега и незнам , някои правил ли е бира у дома?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Имаше един лаф..."какво ще пиеш,ракия,вино!? ...и бира,и бира"
Колега,сопри се!Оправи виното,взе и бира да правиш :D

Бурната ферментация (при виното!)преминава за около седмица.
Със захаромер следиш захарността да падне на нула т.е. да падне на дъното захаромера..."прехвърляш от съд в съд" т.е. отКАЛваш демек махаш калта,люспи и т.н. прехвърляш в нов съд и затваряш плътно на воден клапан за тиха ферментация (маркуч през затворен капак в буркан с вода,водата балбука т.е. ферментира тихо) ,тихата трае около 30 дни.
Като приключи балбукането пак откалваш и затваряш в съдове плътно догоре,кислорода го разваля,оставяш на студено за бистрене.Ако много бързаш да си сръбнеш използвай бентонит (органична глина ,не е ХИМИЯ,бистри бързо).Става и да сложиш бутилка във фризера до замръзване,после местиш в хладилника и започва утайката бавно да слиза надолу).
Откалването след бурната може да го правиш при широк достъп на кислород т.е. изливаш от високо върху широка дъска например.Но при всяко следващо откалване се прави при минимум достъп на кислород.Има теми за това със снимки как става,прочети ги.
В помещението до края на всички ферментациии трябва да е над 18/20 градуса.
След това при бистрене вече се търсят ниски температури,колкото по-ниски- по-добре т.е. ако искаш да пиеш хубаво вино чакай студовете.
Успех!
п.п.Един съвет...Изчети темите във форума и ще ти се изяснят много неща.Аз така направих преди да задам първия си въпрос.Твоите въпроси са доста хаотични.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 17:58
Мнения: 6
Благодаря за съветите и разбирането на вси4ки :) .Сложих в фризера вече две бутилки от двата вида вино и чакам ,ако стане ще се купува нов специален фризер ще го сложа всичкото.Откраднаха серпентината ,от къде да си купя нова?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима