Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Май 2018, 14:05 Дата и час: 25 Май 2018, 14:05

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:33 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 19:51
Мнения: 2
Минах през интересни моменти...
Смлях мускат, сипах му серниста и го оставих цяла вечер. На другия ден отделих мъстта и забърках дрожди от тези на Ванков (според инструкцията), но те не шупнаха... Изсипах ги нешупнали и зачаках... Нищо не се случи.
30 часа след като смлях гроздето, нямах и наченки на ферментация, захарността стоеше на 24 и се разчетох из форума... Някой беше писал за горещи туби с вода... Сложих нови дрожди и 10 литрова туба с вода- нищо. Стигнах до темата за фалшивите дрожди, изчетох я и реших, че и моите са фалшиви.. Отидох да купя от друго място. Пробвах да ги активирам според инструкцията - нищо не става... Викам си, ще експериментирам:

Стоплих 5 кила мъст до към 30 градуса, сипах ДАФ за 100 литра материал, поръсих с дрожди и след 10 минути всичко беше пяна. Изсипах стартера в главния материал и започна зверско кипене. Ферментацията е от бурна, по-бурна...
Мирише страхотно... На нещо като алкохол и въглероден двуокис... Няма миризма на канал, което разбрах означава, че имат какво да ядат.

Сега ми остана най-главния въпрос:

През бурната, да бъркам ли или да не пипам? Плътно ли да затворя или да има малко въздух?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 22:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
потапяй шапката регулярно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 23:45 
Offline

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 19:51
Мнения: 2
На кое се вика шапка? Аз имам само сок, с два пръста пяна.... Чудех се дали има нужда от кислород, или точно обратното...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 01:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
И аз имам проблем със същите дрожди на Ванков...вече 30 часа никаква ферментация.Първоначално въобще не набъбнаха (цяла вечер ги държах в стаята при 25гр.).От пакета изкочиха дори винарки,така са ги опаковали.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
Да пропуснал съм написаното ,че е само мъст...
Ами щом имаш пяна значи има и ферментация...няма нужда да го бъркаш...можеш да го затвориш на клапан,само внимавай,че понякога пяната се вдига много и става едно мазало...с един аромат-няма почистване

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Дрождите на Ванков подлудяха...от неделя дремят 2 дни НИЩО...сряда плахи наченки на ферментация,преди 24часа захарност 20,тази вечер ври и кипи-захарност вече 13 :D

Имам бърз въпрос:Кога да добавя втората половина на активатора/храната за гъбите!?!?!
В началото добавих...четох различни мнения при 8-9 захарност или при 1-2 захарност!?!?

Кое е правилното!?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Едно не разбирам....
Смачкал си муската(надявам се да си сложел и друго, защото аромата е силен), източел си шерата... мериш захар... 24... и от там защо сложи дрожди???
при 24, аз бих го намалил на 22, но това е решение на винаря...
И го оставаш, ферментацията трябва да почне сама до 24 часа, може и малко повече... ако не почне с поне малки наченки, тогава мисли за дрожди, активатори и други подобни...
Серниста киселина в началото не се слага, точно тя според зависи от Ph, типове захари, боклуци в мъста може да спре ферментация, или поне няма нужда... Серниста слагат по избите, където процеса на обработка и филтриране на шара е съвсем различен! Там сигурно имат техника да ти кажат и кой ще изпие виното им като стане! :)
Аз от години правя Вино, много рядко хвърлям вино за ракия... Серниста се слага след преключване на ферментация за да стабилизира вече готовото вино.

Бъркане не, но ако имаш канелка или ползваш маркуч изваждай по 2 литра и ги разлей отгоре да го наситиш малко с кислород... Дрождите го обичат, но не прекалявай... 1 път на 2 дни максимално.

Kitaen, имам чуството че работиш в лаборатория, а не в избичката си!
Как точно мериш захар... по време на ферментация, особено бурна... през половин час да мериш, все различно ще виждаш... какво мериш? Оставяй я да преключи... по време на тихата пробвай с една чашка, виж на къде отива, ако ти хареса мълчи и чакай, ако не питай тук да ти помогнем с това какво да правиш :) ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Серниста киселина, КМБС, и каквито и други методи за сулфитиране има се ползват точно преди ферментацията.
Защо - сме приказвали 100 пъти -
След това следва засяване с дрожди от пакетче или оставяне 3-4 дена докато се събудят най-издържливите на серен двуокис диви дрожди.

Селектираните купени дрожди имат специфични характеристики за щама си - някои са добри за развитието на плодови нюанси във вкуса и аромата на виното - подчертават и усилват собствените такива на съответния сорт грозде.
Други - напротив са неутрални във вкуса и не внасят чужди аромати. Именно те са и удачни за ракия. Още по-удачни за ракия са тези които продуцират малко висши алкохоли и фюзелови масла. Така при дестилацията ще има по-малко главоболящи компоненти.

Въобще изборът на дрожди е важен за целта която се търси.
А за да бъдат приложени те, нужно е предварителното сулфитиране.
Разбира се има и фенове на неизползването на серен двуокис и там нещата се случват с още по-голямо внимание в детайлите и прецизност.
Т.е. да се гарантира ферментация с определен щам без използване на серен двуокис.

Кога се добавя ДАФ и други подобни минерали - едни от тях са специално за стартриране на ферментацията на дрождите - те се влагат заедно с тях.
ДАФ или фосфат композе или всякакви други на базата на диамониев фосфат, амониев сулфат и/или витамин Б (тиамин) служат да дадат минерална подхранка на дрождите.
Дрождите имат нужда от тях за да работят добре - а работата им е да преработят захарите в алкохол.
Всяка липса на минерали води до промяна в начина им на живот. Стига се до там че започват да произвеждат ензими, разлагащи умрелите клетки и от там се появява миризмата на сероводород (запъртъци).

Дивите дрожди имат малка потребност от минерали, затова и повечето любители на дядовия начин на винификация от типа "смачкай гроздето и ходи запали една свещ па дано стане вино" нямат проблем с миризмата на сероводород. Допълнително в техен плюс е и факта че ферментират всичко - зърна, чепки, сок - и не отделят рано младото вино от джибрите. Именно там в джибрите са минералите.

Споделяната от нас тук технология за винификация с ронкане, мачкане, сулфитиране, специални дрожди, ранно отделяне от джибрата и т.н. изисква и влагане на минерали. Защото :
1. Селектираните дрожди имат много бърза кинетика на ферментацията - т.е. много бързо ликвидират 24-26% захарност (ферментацията трае не повече от 3-4 дена) - това обаче ги прави и много лакоми за минерали.
2. Ранното отделяне от джибрата води до малко минерали в младото вино.
3. По технология бялото вино е самоток - то пък съвсем няма от къде да докопа минерали и за там трябва внасяне почти винаги.

Всичко това означава че периодично на ферментиращите дрожди трябва да се подава ДАФ или друго подобно.
Първият признак е лека миризма на сероводород - по-скоро прилича на непрани чорапи. Веднага малка доза ДАФ още докато върви бурната ферментация. След отточването аз поне -профилактично добавям също малка доза, след седмица откалявам и мириша - ако има нужда добавям пак, ако няма - не. и така докато всърши ферментацията докрай.
Прекаленото внасяне на ДАФ е излишно и може да повиши киселинността.

Та така - всеки е свободен да винифицира както желае - дали с молитва или с дрожди и ДАФ , малолактични бактерии, ензими , бентонити и прочее.
Със сигурност - виното получено по втория описан начин се харесва повече и по-рядко се разваля.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 09:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6892
Местожителство: София
Доста неща от горния пост са меко казано...на баба и дядо принципите-тук идеята на форума е друга.
От разреждане няма нужда-освен ако не целиш вино с 10%алкохолно съдържание...за друга причина не се сещам.
Серниста(сулфитира се)се слага веднага след смилането,целта е да се унищожи цялата налична микробиоложка флора и фауна-така се създава чиста среда за културните дрожди.
Защо се ползват дрожди-за да се изведе процеса на ферментация докрай безпроблемно...
За бъркането...щом си само на мъст няма нужда особено от аериране.АААА Виктор ме изпреварил...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 10:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
sfotev написа:
Kitaen, имам чуството че работиш в лаборатория, а не в избичката си!
Как точно мериш захар... по време на ферментация, особено бурна... през половин час да мериш, все различно ще виждаш... какво мериш?

Захар се мери със захаромер.Меря я,за да следя процеса на ферментация,кога да добавя храна за гадините,кога да прехвърля за тиха...и т.н.
sfotev написа:
по време на тихата пробвай с една чашка, виж на къде отива, ако ти хареса мълчи и чакай, ако не питай тук да ти помогнем с това какво да правиш :) ?

Колега Фотев като ти чета разсъжденията,мисля,че има много с какво АЗ да помогна на теб,макар,че правя вино за трета година ;) (не се заяждам).Изчел съм много теми във форума и постоянно следя темите,отсял съм за мен си правилната информация и съм решил как да си правя собственото вино и не си налагам мнението над другите съфорумци...Това,че някой прави вино от години,не го прави голям майстор.Майсторлъка се оценява с крайния продукт....

Аз пак да питам,че не видях отговор:Кога да добавя ДАФ -8-9 захарност или при 1-2 захарност!?!?


Последна промяна kitaen на 27 Сеп 2013, 11:23, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 610
Местожителство: враца
Захар не се мери със захаромер . :D
Щом във виното се появи спирт , той разрежда виното и захарта не може да се измери с ареометър , освен темпа и на разграждане .
Камо ли пък да измериш 1-2% или 8 % .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Е то и 100 страници да изпишем все тая.
Аз за какво си хабих пръстите - не е важна захарността че по нея да съдиш дали имат или нямат нужда от минерали дрождите.
Мирисът на сероводород е показател че имат нужда.
Той може да се появи и на 8 и на 1 %. Зависи от гроздето, дали е торено лозето, какъв е сорта, каква е годината, как е рязано , как е отглеждано, какви са дрождите, дали е за бяло или за червено ...
И още сигурно 100 условия дето не се сещам.

Най-вероятно до 1-2% за червено вино от стандартните сортове и с дрожди дето са неутрални няма има нужда от ДАФ, ако дрождите са за ароматни червени вина и си пише че имат средна до голяма нужда от азот - може и на 8-9 % да се наложи. После на отточването пак, и най-вече по време на т.н. тиха ферментация.
За бяло вино аз лично нямам голям опит, но теоретично там още в самото начало може да затрябва.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
emil emilov написа:
Захар не се мери със захаромер . :D
Щом във виното се появи спирт , той разрежда виното и захарта не може да се измери с ареометър , освен темпа и на разграждане .
Камо ли пък да измериш 1-2% или 8 % .


Прав си...това имах впредвид "темпа на разграждане"...като падне на дъното,местя за тиха ферментация,това следя всъщност.

victoryvt написа:
Мирисът на сероводород е показател че имат нужда.
Той може да се появи и на 8 и на 1 %.


:2thumbs: Благодаря,сега разбрах.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 12:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 771
Местожителство: около Пловдив
А защо, трябва да чакате да замирише и тогава да сложите, каквото слагате. На инструкциите си пише ясно, че се втората порция се добавя след като 1/3 от захарите изферментират.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 644
Местожителство: Варна
Въпреки, че темата е за вино, моля отговорте на един ракиен въпрос: От гроздовия материал ще варя ракия. Няма да правя вино. Трябва ли след сулфитиране с КМБС и посяване на дрожди ВИТИЛЕВЮР С, да слагам тия допълнителни подхранки, ДАФ или други?


Върнете се в началото
  
 
 [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима