Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 14:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не е задължително, евентуално, ако нещо се закучи. Но при второ, трето и т.н. вино, трябва.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 19:50 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Жоро написа:
Въпреки, че темата е за вино, моля отговорте на един ракиен въпрос: От гроздовия материал ще варя ракия. Няма да правя вино. Трябва ли след сулфитиране с КМБС и посяване на дрожди ВИТИЛЕВЮР С, да слагам тия допълнителни подхранки, ДАФ или други?


Материал за ракия не се сулфитира


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
vinoirakia написа:

Материал за ракия не се сулфитира

Защо???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Когато купувах гроздето,имаше хора,които и хабер си нямаха от винопройзводство и питаха продавача(който беше "изпичен" винар от Сандански),дали да го бъркат или не,а той им вика"Това да не е качамак,бе"!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
MONI BARONA написа:
vinoirakia написа:

Материал за ракия не се сулфитира

Защо???

Презумпцията е като при коняка...дестилация веднага след ферментацията...а сулфитите преминават в дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Относно материалите за ракия и сулфитиране, вярно е че има много писано по въпроса от известни професори.
Но на практика в домашни условия почти не се наблюдава разлика в дестилат от сулфитиран и несулфитиран материал.
За мен една достатъчно бурна ферментация е достатъчна предпоставка за излитането на серния двуокис заедно с въглеродния двуокис.
Да, ще останат някакви свързани вещества, но колко от тях са летливи, и колко от летливите са с коефицинти на ректификация около този на етанола ?
Миналата година си направих сливовата по технологията на виноматериалите - сулфитиране, дрожди за трудна ферментация, активатори и т.н.
Притеснявах се за серните примеси, но след дестилацията бях много доволен.
Не се наблюдаваше никаква странична миризма.
Може би ако дам материал за изследване в лаборатория ще ме оборят, ама засега не съм.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
И аз зададох същия въпрос в друга тема !За мен отговор от типа - абе няма страшно- не ме устройва.Това че дядо ти е чул ,че трябва да слага винаги сяра(сулфатиране де) ,за мен не е аргумент.А какво е в казана, никой не казва.Може да е пълна отрова, ама нали още никой не е пукнал - давай!Има начин да изтрепем дивата флора и фауна по друг начин,мисля че Аламбика го каза- спиртуване на джибрето с патоки. Четири процента върши работа- защо да рискуваме?


Последна промяна kostakurta на 28 Сеп 2013, 00:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 00:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Викторе мога да ти дам дестилат ,сливов който има ясно отчетлива нотка на серниста киселина...при все ,че работя с точни мерки и теглилки..тоест няма как да съм предозирал...и въпреки всичко в дестилата аз ясно усещам мирис.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Нали целта на сулфитирането е и да трепе дивите дрожди и там /мухали,нежелани гадинки/, за да посеем културните.
То по тази логика преминава и във виното, защо сулфитираме тогава?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 00:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Процесите с виното докато се получи готов продукт продължават дълго...докато при конячните(чети ракиени) материали има изискване за по-бърза дестилация..не всичко успява да излети за 12-15 дена.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 00:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
За мен въпроса на Мони е актуален-защo аджеба?- пък всеки може да разсъждава.


Последна промяна kostakurta на 28 Сеп 2013, 09:28, променена общо 7 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 00:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
производството на вино и на дестилати имат разлики

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 05:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Мар 2013, 21:20
Мнения: 14
Местожителство: Варна
:shock:
ilu6a написа:
производството на вино и на дестилати имат разлики


Бах добре че почетох пак щях да осера ракията днеска ще купувам грозде :datz:
мислех по технологията да правя ама щом ще преебе ракията ще карам на диви
а като стане за ракия ще си отточа от ширата и тогава ще почна да му бая с дрожди можди и т.н :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 09:45 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
MONI BARONA написа:
Нали целта на сулфитирането е и да трепе дивите дрожди и там /мухали,нежелани гадинки/, за да посеем културните.
То по тази логика преминава и във виното, защо сулфитираме тогава?


Дестилацията е концентриране.
Ако имаш във виното 10 свободен серен - в получената ракия може да стигне 30. Ще се усеща вкусово и на другата сутрин.
Ако веднага след смачкването засееш с дрожди намаляш развитието на друга микробиология.
Чистите съдове също са решаващи


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 09:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
Процесите с виното докато се получи готов продукт продължават дълго...докато при конячните(чети ракиени) материали има изискване за по-бърза дестилация..не всичко успява да излети за 12-15 дена.

Може би Аз не съм имал проблеми с мирис на сулфати в ракията защото
докато тече бурната ферментация не затварям бидоните а само ги покривам с едно тензухче и бъркам по на често с дрелката материала.Почти винаги съм варил материал
след 20 ден, когато всичко м/би е приключило.
П.С. или съм голям късметлия :dance:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима