Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:18

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 22:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Последно сулфитираме ли материала за ракия или не. Аз съм решил, сулфитирам, после дрожди, контрол със захаромера и в казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:04 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Аз лично сулфитирам,рядко успявам да дестилирам веднага след приключване на бурната ферментация.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Аз никога не съм сулфитирал, и до сега нямам издънки. Ползвал съм и '' диви "дрожди и" културни'' .Нямам намерение да поставям на съмнение личния си опит,заради някакви писаници.Ако направиш добра закваска рисковете са минимални.Аман от теоретици, и недоказали се практици.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
kostakurta написа:
(.Аман от теоретици, и недоказали се практици.

Кои са тези?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Отговора е за Жоро. Ти да не се припозна някъде?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Не стана ясно ,че е само за Жоро отговора...тоест той знае кои са въпросните хора?или ти просто така си пишеш-теоретици,практици...
Иначе да няма лошо да си теоретик ...преди да се захвана с виното и дестилатите доста почетох-нямам дядо или баба,който да ме "посвети" в тайните на практическата дестилация и виноделие.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 08:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
доста почетох-нямам дядо или баба,който да ме "посвети" в тайните на практическата дестилация и виноделие.


Да ти ослужа с моите ?
Дядото е страшна работа... няма захарометри, няма махарометри
на 100л, 3кг захар - това за Виното
на 100л, 8кг захар - това за Ракията
Какво е гроздето, колко е топло - няма значение
Серниста киселина не знае какво е, не го е чувал!
Последния път като взех да му обеснявам неща който тука се пишат...
човека ме попита "Абе ти на кой свят живееш"
Тай че, чети си тука и се обучаваш... не чакай на дядо и баба


Най-грозното в цялата картинка е че и виното му става, и ракията му е хубава... и няма как да му кажа че не се прави така...Естествено въднъж или два пъти за последните няколко години направи хубава ракия от лошо вино... но като цяло му се получават нещатата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 09:14 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
sfotev написа:
ilu6a написа:
доста почетох-нямам дядо или баба,който да ме "посвети" в тайните на практическата дестилация и виноделие.


Да ти ослужа с моите ?
Дядото е страшна работа... няма захарометри, няма махарометри
.

Благодаря ,но ще откажа.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 09:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Добре де, като не ви харесва не четете, защото в постовете ви си личи нерпиязън и опити за заяждане. Всички, които подкрепят "новия" начин на правене на вино могат да се обосноват за това което слагат във виното и го слагат с цел, а не просто така. На вас ако ви харесва да не сулфитирате и т.н., ами недейте, никой не ви кара на сила. Щом ви харесва резултата, значи всичко е наред, но няма нужда от злобни нападки за теоретици и практици. Също не забравяйте че всички имаме различен вкус. Идеята е всеки да сподели опит и да направим вино, което ни харесва повече. Ако смятате че вашето е добро, не виждам защо трябва да се заяждате с другите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Аз незнам хора които нямат цели за развитие и интерес в технологията и множеството вариации техники и методи на винифициране кавко правят изобщо във форум.
Защо трябва да влизат във форум и да обясняват колко е по добре да не правиш това и да не правиш онова.
Прав е колегата щом са си доволни от резултата всичко е наред.
Винопроизводството в БЪлгария е на същото ниво като футбола,машиностроенето, и др. под всякаквакритика. Човек може да бъде творец в това с което се занимава, а българина по принцип не го влече нещо подобно (катко французи и италианци са се стремяли да осъвършенстват през вековете) той си жаса джибрата в бидоня поколения наред и му дреме на гъзягата, че във франция някой извлича вксуови качества от леките утайки .....
Тука наследтво в правенето на виното от предишното поколение няма. Такова нещо не съшествува. Има предаващо се зацикляне от поколение на поколение, което отдавна е довело до влушаване на масовия вкус и критерии, макарче последните години се наблюдава някакво развитие в по големите градове в това отношение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Предлагам да се закачи и заключи от администраторите една тема "Червено вино" и да се уточни,че така се прави вино в цивилизованите страни от години и всеки сам да си решава дали да се учи от дядо си и баща си или иска да направи по-хубаво вино от тях.
Много съм наясно как се прави вино по селата-използват се стари бурета,невинени сортове,не се следят температури,слага се захар едно към гьотере,не се откалва,няма и култура на пиене,мешат с подсладени лимонади и т.н. и т.н.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:46 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
kitaen написа:
Много съм наясно как се прави вино по селата-използват се стари бурета,невинени сортове,не се следят температури,слага се захар едно към гьотере,не се откалва,няма и култура на пиене,мешат с подсладени лимонади и т.н. и т.н.

Аз лично съм културен до третата чаша, после ставам див пияч, то културата хубаво нещо, но всичко си има граници.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
borisgp написа:
Аз не знам хора, които нямат цели за развитие и интерес в технологията и множеството вариации на техники и методи на винифициране какво правят изобщо във форума.
Защо трябва да влизат във форум и да обясняват колко е по-добре да не правиш това и да не правиш онова.
Прав е колегата щом са си доволни от резултата всичко е наред.


Народопсихология !

"Он, че ми разпа'я що пише некой си там професор !? Я знам от дедата ВСИЧКО !!!"
:furz:
"Дий...
Дий, воле, дий!
Така си мреш,
така сме ний,
така - поглеж!
Дий...
Дий, краста, дий!"

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов.
...

Мисленето при Българина се обуславя от неговата емоционалност. Аналитичност при повечето липсва !

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Ще заключат и тази тема.... ела те в кръчмата за по кафенце :megagrin:
viewtopic.php?f=25&t=2462&p=35888#p35888

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hellreiser, lhristov, nikivelinov, onomed, vnnaidenov и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима