Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2013, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
Дойде и моя ред да направя първото си вино и за мой голям късмет преди да направя някой бъркоч попаднах,научих и получих много полезна информация и съвети от членовете на форума, за което Благодаря :gott:Пускам темата ,за да опиша подробно какво съм направил и как съм процедирал и ако допускам грешки моля знаещите да ме корегират и насочат в правилната посока ! Гроздето е предимно памид и някакво "унгар" или поне така разбрах, че се казва ! Обрах гроздето предния ден
Прикачени файлове:
PICT1882.JPG
и си направих това приспособление, за да го ронкам
Прикачени файлове:
PICT1883.JPG
! Измих старателно съдовете в които ще ронкам и ще ферментира гроздето ! На следващия ден почнах същинската част от работата ! Претеглих и изроних 50кг.грозде и сулфитирах на порций преди да изсипя в бидона ! Тъй като машината за пукането на зърната беше заета използвах приставка за бъркане на разтвори и бормашина
Прикачени файлове:
PICT1884.JPG
,защото гроздето беше 50кг.(без чепките) претеглих и сложих 6гр.КМБС
Прикачени файлове:
PICT1887.JPG
,разбърках и изсипах в бидона и така докато напълних бидона с 180 кг мъст !


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
Когато всичко беше готово премерих захарността която беше 21 и се наложи корекция !Източих една кофа мъст и разтворих 4 кила захар в нея ,изсипах я в бидона ,разбърках и пак премерих , захаромера показа 23 и малко, по настояване на дядото сложих още 1кг. захар и така захарността стана почти 25 ! След което рахидратирах дрождите като преварих вода оставих я да се охлади до около 30градуса
Прикачени файлове:
PICT1888.JPG
и посипах дрождите отгоре без да бъркам
Прикачени файлове:
PICT1890.JPG
след 15мин. разбърках и долях буркана със сулфитираната преди повече от 2 часа мъст
Прикачени файлове:
PICT1891.JPG
След по малко от 30мин буркана почна да ври и кипи и направо тръгна към бидона :lol:
Прикачени файлове:
PICT1892.JPG
изсипах съдържанието на буркана в кофа и долях с мъст до средата на кофата, след около 2 часа в кофата вече имаше ферментация
Прикачени файлове:
PICT1894.JPG
Незнам дали е грешка, но преди да изсипя в бидона кофата в която беше започнала ферментация разтворих 6гр.ДАФ в малко мъст ,изсипах в бидона и разбърках добре около 10 мин. след това изсипах отгоре кофата в която вече имаше ферментация !!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
Около 2-3 часа след като бях изсипал ферментиращата мъст, в бидона вече беше започнала ферментацията. Нямам снимки ,защото оставих на дядото да се грижи за виното и дистанционно му давам напътствия по телефона ! Вече има по-бурна ферментация и се образува "шапка" и съм му казал да го бърка 4-5 пъти в денонощие ,целта е да не остава суха "шапката" .Бидона е затворен плътно, като на капака съм боднал две игли от спринцовка ,за да излиза газта от ферментацита ,защото ме е страх да не се появят мушици ! Ами за сега е това ! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Сеп 2013, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Или вино като по учебник :) . Браво, точно така се прави, първо се чете, пита, умува и после се действа. Тук има една приказка - секс на пейката пред блока да не се прави, че всеки ще дава акъл. Ама гледам вече почти 24 ч няма критики :lol:
Та :D , тия игли от спринцовка - да не се запушат. И ако е плътно затворен бидона...
Успех :thumbs1: :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 16:22 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
бай Танас написа:
Или вино като по учебник :) . Браво, точно така се прави, първо се чете, пита, умува и после се действа. Тук има една приказка - секс на пейката пред блока да не се прави, че всеки ще дава акъл. Ама гледам вече почти 24 ч няма критики :lol:
Та :D , тия игли от спринцовка - да не се запушат. И ако е плътно затворен бидона...
Успех :thumbs1: :prost2:

доколкото виждам бяло вино се прави защо толкова много захар ,не че нещо ама захарност 21/22 ми се струва добра за деликатно бяло вино .. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 16:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Бяло ли? Да не съм пропуснал, ама не видях нещо за оцеждане на сок, а за шапка става въпрос. А захарта е заради дядото :D Сигурно тъста :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 17:04 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
И аз не виждам грешки нещо до тук. Поздравления, колега [b]maxuel82[/b]. А това си е класическа технология за червено вино. НЕ бяло.
Ронкане, мачкане, сулфитиране, посявка на дрожди през стартер, добавка на торове... До тук добре. Може би количеството ДАФ е малко, но то ще си каже и винаги може да се добави.
А захарността аз я смятам към 23 и нещо, в никакъв случай чак 25, колкото си измерил. Но, знаеш, предполагам, трябва да се мери при 20 °С. (Повечето прибори на толкова са разграфени).
Между другото, нищо не казваш за температурите. Къде е бидона, колко градуса е вътре?
Кажи и кога мислиш да отточваш? Че с тая комбинация от грозде... Но пък такова имаш, кво толкова.

И, съвет, колкото може дядото по-малко да се меси! Дори и в бъркането. Да не прекалява. Айде първите два дни да, но после нека само просто потапя шапката. Не трябва кислород повече.
Успех желая.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
maxuel82 написа:
Гроздето е предимно памид и някакво "унгар" или поне така разбрах, че се казва!

Мисля че памида и тоя унгар трябва да се причисляват към червеното грозде :nixweiss: Червено вино искам да правя ! Захарността беше по скоро 24 дядото искаше 26-27 :shock: та го поизлъгах ,че минава 25 :) Температърата на мъста в момента на слагането на дрождите беше 19-20 градуса !Сега незнам колко е тъй като съм бидона с "виното" е на село и съм оставил дядото да се грижи за него до събота ,когато предполагам ще е готово да отделя младото вино в друг съд за тиха ферментация ! Затова и нямам други снимки :) Бидона е на двора под един навес (плевня) та колкото градуса е навън времето толкова е и при бидона !
lhristov написа:
Кажи и кога мислиш да отточваш?

И, съвет, колкото може дядото по-малко да се меси! Дори и в бъркането. Да не прекалява. Айде първите два дни да, но после нека само просто потапя шапката. Не трябва кислород повече.
Успех желая.
Мисля да отточвам в събота или като захарността падне около 5 ! Днес е третия ден от слагането на дрождите ! Значи да му казвам да спира да го бърка ! А да облива ли педиодично шапката с течност ??? И през колко време ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 19:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ха, хааа, ето че се издъни :fies: Вънка на двора...Споко, все още няма такива резки промени денем и нощем. За тихата гледай да го прибереш на топло.
При прекалено бъркане може да стане пренаселено в бидона :) няма само да ги храниш, нека и да работят. Освен това, ако се престараваш с бъркането, става на каша и по-трудно се бистри после. Целта е да не прегрява шапката и да не остава суха. 2 до 4 пъти в денонощие обливане според температурата. Ако няма тенденция за прегряване, сутрин и вечер е достатъчно. Има и друг тарикатлък. Натииискаш, натискаш шапката от едната страна, от другата се надига и леко-леко я превърташ цялата. Горната част отива отдолу, без много-много да бърникаш. Процедурата се прави по потник или гол до кръста. Ръцете измити до раменете, като за хирургическа операция. Да няма натопени ръкави :lol:
п.п. Има един проблем. Дядото ще претендира, че той е бил майстора :twisted:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 20:46 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Споко, червено вино ще стане и то такова, с което да се гордееш.
[b]бай Танас[/b] ти е казал тарикатлъка. Просто омокряне. Няма защо да се разбишкват нещата. Сутрин и вечер е достатъчно. ОПИТ. Действай, както си си планирал. Събота е твоят ден. Захарността може и под 5 да е, при тези изходни данни и "на двора".
Ще пресоваш ли, или само ще отточваш?
И, да, прибери виното на контролирана температура.


:respekt: "Процедурата се прави по потник или гол до кръста. Ръцете измити до раменете, като за хирургическа операция. Да няма натопени ръкави :lol:"

Що ли ми се струва, че с една мая сме замесени? :respekt: Когато нещо се прави, ТО трябва да се прави ДОБРЕ. Да не кажа, със сърце!
Успех желая!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 22:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
lhristov написа:
Ще пресоваш ли, или само oтточваш?
И, да, прибери виното на контролирана температура.

!

Няма да пресовам, каквото се отточи и в останалото захар и вода и да ферментира за ракия ! след като отделя младото вино ще го прибера на топло и в херметически затворен съд с воден клапан !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Сеп 2013, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Макси , ти си нашта гордост радвам се че има такива като теб ;)
Като няма да пресоваш , поне изстискай Жибрата с мрежа на ръка , ще извадиш още 20л вино .
И после пак си правиш второто ( но гледай че някой път става по- добро от първото :D ( шегичка ) )

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 09:08 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
извинявам се заблуди ми гроздето ,което виждам на найлона а и като прочетох 21 % захарност съм решил че е за бяло вино а и съм противник на влагането на захар при вино производството ,според мен трябва да се търсят други методи за подобряване на захарността .
забележката ми не е била коректна за което се извинявам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 12:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Няма проблем, колега [b]ika[/b]. Мисля, никой няма повод да се засяга. А за захарта, да, но тука тънкия момент е друг - Дядото. В момента битката е да стане по-добро вино от правеното предишни години. Тук тотално се променя концепцията за правене на домашно вино. А това с Дядовците никак не е лесно...
А Врачанина отгоре да си трае, защото той насади тази муха с игли и спринцовки за воден клапан. В същото време той си кара на класиката - "маркуче у шише".
И да знаеш, [b]maxuel82[/b], за бурната не ти трябва никакъв клапан. Ако те притесняват мушици - един тензух ще свърши работа и хигиена.
И... надявам се, изчел си всичко за направа на второ вино и си подготвен. Има си тънкости. Той, баце Емо ги е усвойл и затова второто му е по-добро и първо то свършва. Нали?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 13:00 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
какво му е на маркучето и буркан с вода аз все още го ползвам на някой съдове


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима