Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Не, не, колега [b]Петър И[/b], грешно си разбрал:

"Претеглих и изроних 50кг.грозде и сулфитирах на порций преди да изсипя в бидона !"

Колегата е мерил, мачкал и сулфитирал на порции по 50 кг. Цялото количество не е писал колко е, но щом след отточване има 100 литра вино, значи ще да е толко някъде - 180 кг мъст.

А инак, 20 кг захар + 70 л. вода са точно 25 % захарност. Малко множко за ракия. С дрожди ще стане де, но по-добре 20, айде 22-3 да е макс. Внимавай да не спре ферментацията, когато алкохола се повиши в джибрата. Всъщност, що не хакнеш едни 5-6 литра вода за твое и мое успокоение? С t - 25 градуса.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 12:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ами 20кг захар + 70л вода е 22%, не 25, така, че според теб няма да има проблем

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Всъщност, да, объркал съм се. Благодаря на колегата [b]hellreiser[/b], че се включи. Надявам се, и според теб, колега [b]hellreiser[/b] няма да има проблеми с повторната ферментация.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Сеп 2013, 21:35
Мнения: 18
Точно 180кг беше гроздето без чепките ! Роних и сулфитирах на части 3 пъти по 50кг и един път 30 кг. ! Това със захарта и захарността нещо немога да го схвана ! На 80л. вода 20кг захар е 20% захарност , НО нали в бидонЯ има джибри и още останало вино на което захарността след ферментацията е 0% ,та като прибавя захарния сироп с 20% захарност при джибрата която примерно е около 80кг с 0% захарност та като общо захарността ще падне доста ! :nixweiss: :? След като добавих захарния сироп при джибрата ферментацията почна веднага много бурно ! Първите два дни разбърквах ,че направо щеше да излезе от бидона ,сага ферментацията е доста по-слаба и само потапям шапката за да не остава суха отгоре !! Мисля като захарността падне под 0(нула) да отточа само течната част и да варя на ракия, а джибрата на боклука , защото казана е 200л и няма да има да мога да събера всичко (течното + джибрата) !!! :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
hellreiser написа:
Ами 20кг захар + 70л вода е 22%, не 25, така, че според теб няма да има проблем

Извинявам се за глупавия въпрос,но как го изчислявате,по таблица ли е някаква?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Използваме знания по физика от основното образование :

20кг. захар + 70л.(кг.) вода = 90кг. разтвор
В тези 90кг. разтвор захарта е 20кг., тогава нейното процентно съотнощение в разтвора е :
20/90=0.222222... или грубо казано 22%
Или това е 22% захарност по Брикс/Балинг/Плато. (С малки разлики ...)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
victoryvt написа:
Използваме знания по физика от основното образование :

20кг. захар + 70л.(кг.) вода = 90кг. разтвор
В тези 90кг. разтвор захарта е 20кг., тогава нейното процентно съотнощение в разтвора е :
20/90=0.222222... или грубо казано 22%
Или това е 22% захарност по Брикс/Балинг/Плато. (С малки разлики ...)

Благодаря!За сефте се мъча с тия вина и от много четене на мнения,теории,и таблици за градуси и приравняване,вече гледам в нищото и мисля,че всичко е сложно,без да се досещам,че са прости сметки в случая :datz: Пак благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Привет, Викторе! :respekt:
Не ти е омръзнало да поучаваш.
Ето я хубавата тема:

viewtopic.php?f=9&t=2356&hilit=%D0%97%D0%90%D0%A5%D0%90%D0%A0%D0%95%D0%9D+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%BF&start=0

Съжалявам за дългия линк, но не знам как се съкращават.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
начинаещ написа:
victoryvt написа:
Използваме знания по физика от основното образование :

20кг. захар + 70л.(кг.) вода = 90кг. разтвор
В тези 90кг. разтвор захарта е 20кг., тогава нейното процентно съотнощение в разтвора е :
20/90=0.222222... или грубо казано 22%
Или това е 22% захарност по Брикс/Балинг/Плато. (С малки разлики ...)

Благодаря!За сефте се мъча с тия вина и от много четене на мнения,теории,и таблици за градуси и приравняване,вече гледам в нищото и мисля,че всичко е сложно,без да се досещам,че са прости сметки в случая :datz: Пак благодаря!


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%B5%D1%81

"МАСОВА ЧАСТ
Масовата част wi на компонента i е дефинирана като отно-шение на масата mi на компонента i към масата на сместа m.

ФОРМУЛАТА -

Масовата част няма дименсия, за пояснение обаче често се записва като [ kg i/kg смес ] и пр.
Масовата част е удобна при практическа работа в лаборатория, защото всички маси/масата на сместа могат да се определят лесно и бързо с везна.
Масовата част не се променя с налягането или температурата."

ТОЧНО КАКТО Е ПРИМЕРА !

На 100 литра вода добавени 30 кг. захар, получаваме 23,08 % захарен разтвор !!!

или 30/100+30=0,230769 в период

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима