Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 08:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Здравейте,

Правя вино от няколко години, понякога става, понякога не! Човешко е :) Винаги се изпива!
Наскоро чух разговор между разгорещени винари на тема "какво трябва да е PH на гроздовия сок"
От разговора разбрах че от Ph зависело дали ще стане кисело или не... Но когато попитах как се мери Ph и по важното как се регулира към правилна стойност .... мълчание, "Само истинските Винари знаели!!!" и на практика не казаха...

Та въпроса ми е - Някой чувал ли е за Ph и как се мери, как се регулира, найстина ли е толкова важен показател, колкото захарноста ?

Пожелавам на всички успех тая година с Виното... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 09:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
мери се с РН-метър...има от 20 до 700лв
Оптимум за РН на грозде е 3,2-3,5 РН...
Може да се коригира РН с винена киселина.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2013, 11:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
А кога се замерва... преди или след като започне ферментация ?
То добре се коригира с винена киселина ... добавяйки увеличаваш... как намаляш ?

т.e важно е това показание ...
Някой бабешки метод за измерване що годе точен няма ли ... щом е от 20лв до 700лв значи този за 20лв нищо не прави...

Благодаря за отговора иначе :) ще помисля дали да си купя


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 19:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2013, 22:53
Мнения: 16
Има - с лакмусова хартия.
А за откисляването има калиев бикарбонат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 19:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Като откислител продават и калциев карбонат. Може ли посветените да дадат кратки препоръки/наставления за едното и другото. Мерси!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 20:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Един колега беше постнал това- http://www.erowid.org/chemicals/alcohol ... manual.pdf Там са дадени начини за измерване на всичко което е важно за винарството.Методите са елементарни и евтини . Освен захарност,почти никой не се интересува от киселинност на гроздето.А тя е много важна за качеството на виното. Определя се много лесно чрез титруване. Много плашеща дума, а иначе нищо сложно за изпълнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 21:33 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
http://www.divino.bg/encyclopedia/%D0%B ... 1%82%D0%BE


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2013, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Пич, не те познавам , но те уважавам. Явно. че това ти е професия ( поне аз така мисля).Ако помогнеш с нещо конкретно- шапка ти свалям.Дай нещо, което може да използваме в домашни условия.Защото ако почна да ти пиша формули от моята професия,може да се сбъркаш. Тук сме любители и никой не се е регистрирал на сила.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
То е ясно ,че никой няма да отговори .Нашите "капацитети" са до тук. Да се заяждат и цитират учебници от време оно. Мога да дам прост начин за определяне на обща киселинност.Това обаче не е Ph.Двете неща имат връзка, но първото е определящо.Нали искаме да правим вино не като нашите дядовци! Или само така си говорим....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 23:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Ако се поогледаш ще видиш снимки на личния ми РН-метър...учебниците не са толкова стари-92-94 годин,.ако имаш по нови ги сподели,както аз правя.
Ето :
viewtopic.php?p=25976#p25976

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 23:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Поогледай се ти. Ако можеш да направиш разлика между обща киселинност и pH - добре, ако не можеш - виж пак в учебниците.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 11:44 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
pH показва кисела или основна е средата
В тази среда "виреят" ензими,дрожди,бактерии, микроорганизми.Добрата новина е че границите 3.1-3.9 са добри за развитието им.
Най-добре е мъстта да се коригира нагоре преди ферментация до горепосочените 3.2-3.5 - това при условие, че разполагаме с зряло грозде.С винена. Готово вино-с лимонена
Ако е неузряло и кисело гроздето - по-добре да не се откислява. Има малолактична и зима,които бутат киселините надолу. Но ако е в такава степен кисело и неузряло-по-добре не го купувайте.
Бялото "носи" повече на киселини - до 6-6.2, червеното-5.5, но при червеното не е желателно рН да минаво 3.6.
рН и киселините+опитване+опит+това което ти харесва, ти дават насоки какво да сложиш или не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 00:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
kostakurta написа:
Поогледай се ти. Ако можеш да направиш разлика между обща киселинност и pH - добре, ако не можеш - виж пак в учебниците.

Чудесно правя...За мен този уред ми върши чудесна работа в начален и краен етап от направата на едно вино,както и да преценя в каква посока върви същото.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима