Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 13:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 01:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
Здравейте колеги.
Моля да предоставите повече информация за ЯМКФ. Това което прочетох до момента е:
1. Всички червени и някой бели вина (шардоне) преминават през ЯМКФ.
2. ЯМКФ може да протече спонтанно, но може и да се предизвика чрез заразяване (полагане ) на бактерии. Най-подходяща температура е 15 - 20 градуса.
3. Най-добрият момент за прилагане на бактерии е след алкохолната ферментация. Според някой мнения във форума е добре да има поне 1% захарност. Моето лично мнение е че не е необходимо да има захарност.
4. Ако се полагат бактерии не се слага серниста к-на. Тя се слага след протичане на ЯМКФ.
Това което искам повече да знам е какви други изисквания трябва да се спазят ако ще се полагат бактерии за да не се развали виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Това, което знам аз, е че бактериите се посаждат не при 1% захар, а при 2-3% така бактериите се развиват заедно с дрождите, които участват в тихата ферментация. Другия вариант е да се посадят 15-30 дни след приключване на ферментацията, когато средата е вече е достатъчно богата на хранителни вещества.
Някои хора посаждат бактериите още в началото на ферментацията, което крие два риска първо разграждане на захарите до нежелани продукти като оцетна киселина и второ някои проучвания показват, че такова посаждане води до по високо съдържание на летливи киселини във виното.
ПП
Бях пуснал тема миналата година за ЯМКФ мисля че добре се разви но навярно е потънала в небитието.
Мисля, че теми като ЯМКФ, Сулфитиране, Технология на вино производството, Специализирана литература трябва да седят залепени най отгоре залепени като систематизирана информация ще спестят доста. Аз съм мога да помогна с някоя статия за ЯМКФ примерно.
Особено сулфитирането, което толкова важна част от целия процес като четя постоянно какви щуротии правят хората от сорта на сипах капачка и половина или завря кашата и сулфитирах .....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 13:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
borisgp написа:
Това, което знам аз, е че бактериите се посаждат не при 1% захар, а при 2-3% така бактериите се развиват заедно с дрождите, които участват в тихата ферментация. Другия вариант е да се посадят 15-30 дни след приключване на ферментацията, когато средата е вече е достатъчно богата на хранителни вещества.
Някои хора посаждат бактериите още в началото на ферментацията, което крие два риска първо разграждане на захарите до нежелани продукти като оцетна киселина и второ някои проучвания показват, че такова посаждане води до по високо съдържание на летливи киселини във виното.
ПП
Бях пуснал тема миналата година за ЯМКФ мисля че добре се разви но навярно е потънала в небитието.
Мисля, че теми като ЯМКФ, Сулфитиране, Технология на вино производството, Специализирана литература трябва да седят залепени най отгоре залепени като систематизирана информация ще спестят доста. Аз съм мога да помогна с някоя статия за ЯМКФ примерно.
Особено сулфитирането, което толкова важна част от целия процес като четя постоянно какви щуротии правят хората от сорта на сипах капачка и половина или завря кашата и сулфитирах .....

Ще съм ти много благодарен ако поместиш отново това което знаеш относно ЯКМФ и сулфитирането.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Пиши на ЛС ще ти пратя материали!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Яну 2012, 13:37
Мнения: 27
borisgp написа:
Пиши на ЛС ще ти пратя материали!

Извини ме но какво означава ЛС и как да пиша там


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2013, 15:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
borisgp написа:
...Бях пуснал тема миналата година за ЯМКФ мисля че добре се разви но навярно е потънала в небитието.
Мисля, че теми като ЯМКФ, Сулфитиране, Технология на вино производството, Специализирана литература трябва да седят залепени най отгоре залепени като систематизирана информация ще спестят доста...

Надявам се да не прозвучи грубо, но май е крайно време някой да размаха пръста, да се поскара, ако трябва, но да се въведе малко ред, че така вървим към анархия :cry: . Става все по-трудно да се отсее ценното от безполезното :help: :gott: .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Здравейте,първо се извинявам на колегата,че му пиша в темата.Миналата година си купих бактерии за ЯМКФ,като половината ми останаха и ги прибрах във фризера за да ги ползвам тази година.Днес като ги отворих се изненадах неприятно ,бяха потъмнели и слепнали ,а миналата година бяха едни бели ситни гранулки.Питането ми е,ако на някой му се е случвало дали стават за ползване или да си поръчвам нови.Благодаря ви предварително!
Изображение
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Според мен са еволюирали нямаш повод за притеснение :) шегувам се на мойте пише съхранявай при -18 моя фризер е от времето преди 90 -та така че гледам да не ми остават за догодина ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Не вярвам да е от фризера ,7-8 годишен е със сигурност ги прави -18 :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 04:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Като ги гледам, по скоро не стават за съжаление. Твърде много са се променили и не изглеждат добре. Изглежда по някаква причина са се овлажнили сериозно преди второто замразяване, иначе няма как да се получи този ефект. Аз също съм делил пакети, но бактериите си остават непроменени. Вадя ги от фризера, дозирам, изгонвам въздуха от пакетчето (доколкото може) и веднага пак във фризера.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 09:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Благодаря, явно ще се купуват нови , а някой знае ли къде във Варна има бактерии за ЯМКФ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Евентуално при Кантора ти Янков по пътя от съда към колхозния. Но какви цени и какво качество, да не говорим че ме съмнява да ги държи в хладилник... Другия краен вариант е да звъниш на Ванков, случайно ако си е взел по незнайни причини че да ти даде някакви количества. Другия ти вариант е онлайн поръчка днес звъниш утре ги имаш.. ден разлика.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Vinarko.com аз съм доста доволен от отношението и скоростта. Само дето им свършиха аерометрите тая година баш в най-сюблимния момент :( , та се налага да купуваме шоколади на лаборантките в местния вимпром, което си има своите плюсове де :)

ПП
Плюсовете не са самите лаборантки, а резултатите, които дават!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Ное 2010, 11:31
Мнения: 91
Има ли плюсове и минуси ако по време на ЯМКФ температурата е 27-28 градуса?

_________________
victoryvt написа:
Извод : Уискито е най-евтината ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 12:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
dani_94 написа:
Има ли плюсове и минуси ако по време на ЯМКФ температурата е 27-28 градуса?


Попитай ВикторВи, той е специалист по мониторинг на ЯМКФ и ще ти обясни даже имаше една много яка сентенция: толкова градус да се случи, толкава да има лек шанс, толкова шанса да е тънък като папирус и толкова да не се случи.
Иначе на пакетчето трябва да ти пише температурен диапазон някакъв.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима