Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 18:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Здравейте,миналата неделя купих 240кг.мерло и каберне 50/50 захарността беше 23% ,изкарах 200л.мъст. Сложих 200мл.серниста киселина и след два часа сложих 40г. дрожди Zymaflore FX10 .На следващият ден ферментацията беше тръгнала ,тогава добавих 3г.ензими Zymorouge Arabanase.Направи ми впечатление,че ферментацията премина доста бързо (4 дена)досега не ми се е случвало и го отдадох на дрождите досега съм вземал само на Ванков,температурата в мъста достигна 25-26 градуса.Вчера отделих виното от джибрите направи ми впечатление силният аромат на готово вино,което досега също не ми се случвало.Виното е в пластмасово буре ,което не е на воден клапан ,само капака е леко завинтен други години също така го правя.Проблема ми е вече втори ден почти няма характерното шуптене на тихата ферментация , температурата му е 21градуса и не знам какъв е проблема.отделно имам едно 3 литрово бидонче от минерална вода на воден клапан,което е на същото положение не бълбука и като го осветя с фенерче прозира само на дъното мътнее.Ако може някой да даде акъл ще съм благодарен! Поздрави!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
И къде е проблемът?
С напредване на ферментацията и признаците затихват. Виното си иска непрекъснато наблюдение, най-малкото може да го дегустирате ежедневно и да следите промяната във вкуса и аромата. Ако ще се разчита само на слух, няма да стане. Всяка година го коментираме ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Не знам дали е проблем ,просто до сега по време на тихата ферментация винаги ми е шуптяло поне 2-3 седмици съвсем ушевадно :) .Другото което ми прави впечатление е,че е доста кисело ,но за сега поне е с доста добър винен аромат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 08:23 
Offline

Регистриран на: 02 Сеп 2010, 17:56
Мнения: 11
Предварително се извинявам на колегата , че ще ползвам темата му!!!
При мен се развива почти същата ситуация,
за първи път ползвам дрожди Fermactive FCD с активатор Fermactive Activateur и ензим Zymorouge Arabanase,
като до момента съм използвал дрожди на Ванков.
Бурната ферментация протече доста бързо и активно /4-5дни/,
но виното доста киселее.
Въпросът ми е , има ли вероятност да съм оплескал нещата
или е нормално да се усеща киселата жилка , която по време на тихата ферментация ще отзвучи?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 10:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Имам едно лингвистично предложение :
Да спрем да ползваме неясното определение "кисела жилка"
Що за жилка е това, жили ли не жили ли ?
:lol:
Та сериозно,
1. Дрождите за червено вино с произход Франция са с доста бърза кинетика на ферментацията, което значи че е нормално тя да свърши за 3-4 дена (т.е. да свърши видимото ферментиране - отделяне на газ, бълбукане на клапани, шуптене и т.н.)
2. Това обаче не значи че процесите са спрели и има причина за тревога. Тук следва да се обърне внимание как да се поддържа 20гр. температура за да протече всичко до край, вкл. и ЯМКФ.
3. Именно последното е нещото което ще свали киселинността до нормалните нива. Сега след отточването на младото вино е нормално да киселее. Нормално е и да горчи, както и да е газирано.

Единствено може да се притеснява човек ако киселее на оцет - тогава нека си припомни дали по време на двата - трите бурни дена е бил там, дали е затиснал шапката добре, дали е бъркал и мокрил плуващата шапка и т.н.
Ако е било всичко оставено на някоя вила без надзор и шапката е изплувала и е вдигнала температура в нея над 30 гр. - има за какво да се притеснява.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
victoryvt написа:
Имам едно лингвистично предложение :
Да спрем да ползваме неясното определение "кисела жилка"
Що за жилка е това, жили ли не жили ли ?
:lol:

:D :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, irkon, kaishev и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима