Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 09:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Привет на всички колеги и тази година - дано да е успешна и изпълнена със много "наздраве" при всички съфорумци.

Не ми остана време да споделя още в началото започването на моето начинание, но ще споделя с няколко думи и ра збира се ще поискам Ваш съвет.

В бидона от около 170 л сложих озрънчено около 120-125 кг червена Сторгозия. В зрънченето разбира се приложих идеята от форума като си направих сито с рабица 1.5 см и мина като в песен. За около 3-4 часа вече бе и смачкано.
Сулфитирах с 1мл/кг като добавих и ензим TR и TC предварително разтворени в хладка вода.
Добавих и дрождите като предварително ги активирах по една схема, която ми се видя доста дълга - 4 пъти по 15 минути се изискваше добавяне на подсладена вода, а в последствие и материал за да тръгне ферментацията - това по предписание на производителя на дрожди.
И така вложени дрождите към 02.00 часа на 27.09 при температура от 19-20 гр на материала и захарност от невероятните за тази година 24.5-25 % ферментацията тръгна като реших да не го разреждам понеже производителя на дрожди ясно бе посочил не повече от 23%, но Тайно се надявам да се е презастраховал. Какво е вашето мнение?

Материала бъбукаше сериозно тази събота и неделя като за първите 12 часа захаромера падна едва на 24%, а температурата се запази 20 гр, но в последствие за следващите 12 часа захорамера показа 12 % при температура 24 гр. на материала източен отдолу през канелата /температура на шапката не съм мерил, като съм я обливал и бъркал периодичо 4 пъти на ден/.
Снощи в последното ми аериране и бъркане към 22 часа захаромера показа 9% при темп. 25 градуса, а днес в началото на новият ден в 08 часа показва вече 3% при темп. 25 гр. - това е последната ми измервателна скала на захаромера.

Дали съм направил пропуски към настоящият момент? Как да си пресметна каква е настоящата захарност на материала при темп. 25 гр.?
При каква захарност и след колко време трябва да го извадя от джибрите и какво следва от тук нататък.

Благодаря, поздрави и хубава седмица на всички.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима