Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 09:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
Здравейте!

Търсих но не можах да открия конкретен отговор при каква температура трябва да протече тихата ферментация при белите вина и конкретно "Мускат Отонел"?

В момента поддържам температура 20 градуса, но виното взе да образува тънка бяла сага и ме притеснява да не бъркам нещо с температурата, защото прочетох доста различни мнения.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
И аз затворех 50 литра мускат да пробвам... другото го "похабих" на ракия :) :) :)
говорих със съседа, сина му технолог във Винпром Карнобат.... много мускат правят там... Като изключим, че тяхната технология няма нищо общо с нашата :) т.е. "Нашата е по добра" - чак аз не си повярвах:)
Стига глупости...

Питах същото и каза, че трябва да е над 15 до 20 ... и най вече постоянна
това бялото... като не го виждам не мога да кажа... но при белите вина се опразува една пелена, която не е добре да разбутваш, пази виното... поне така аз мисля.
Правил съм Шардоне, Ракацители и червен мускат (все бели вина) ... та винаги се образува такава пелена, която не позволява на кислорода да влиза в виното... дали е така, не знам.... но вината ми станаха!!!
Направи снимка да го видим това


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
sfotev написа:
Направи снимка да го видим това

Да ,направи снимка,има много запознати хора,веднага ще ти кажат какво е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
Свърши вече тя... обрах го отгоре с един тензух, затворих го, направих водна тапа и сега ще се моля да стане.

Благодаря ти за отговора.
Аз се притеснявах да не би температурата да е до 15 градуса(и такива неща бях чел), а пък аз да го пържа на 20.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Как ще го обереш бе? :)
ако е нещо лошо, само с обиране отгоре не става, трябваше да го покажеш....
а ако е пелената за която ти говорех трябваше да я оставиш :)
Дано да стане!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 12:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Бягай ,пали свещ в черквата,ама от скъпите и се моли да стане :lachtot: :lachtot: :lachtot: ...шегичка :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
Попа каза "И църквата да запалиш файда няма. Не се хаби!"
:lol: :lol: :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Това е болестта (цветясване) при виното. Прочети тук :buch:
viewtopic.php?f=7&t=1847&p=25240&hilit
Дано съм бил полезен. :)

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 19:07 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Кога го сложихте този мускат, кога го цветясахте :( . Нещо ми струва , че има нещо което не се казва. С каква захарност беше муската, как протече ферментацията до появата на тази пелена. В какви съдове е държано виното досега.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 06:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
Така:
Гроздето е ронено и мачкано на 6 септ. захарност 24%.
Мъстта за вино я точих на 9-ти (3-тия ден) в пластмасови бурета. Добавих серниста киселина 1гр./1л. На следващия ден посях култивираните дрожди.
Бурната ферментация стихна на 9-тия ден, захарност 0%. Откаляване на 11 ден.
Измих буретата и върнах младото вино обратно, като напълних буретата до гърлото.
Поддържам температура 20 градуся в помещението.
Нещото което отчитам като грешка е, че не направих веднага воден затвор, а оставих капаците полузатегнати.
Пелената я забелязах, че се е образувала началото на тази седмица (10-ти ден от тиха ферм.)
Днес е 12 ден от тиха ферм.
Нормално ли е да киселее още на този етап?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 08:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Как няма да киселее...
Ти ко мислиш.. 5 дена бурна, 10 дена тиха, 1 ден бистриш и цяла зима пиеш...
Чааакай малко :) след тихата... ако си направел воден клапан се вижда кога е свършила, има още процеси които се развиват във мъста след които вече то става вино... тогава и киселинноста пада... така че спокойно!
Като цяло добре си направил с изключение на сернистата кисели, ако правилно разбирам си я сложил на 3тия ден, ако е така да знаеш че е много рисковане... Щом е минало бурна ферментация значи си извадил късмет... по принцип слагаш или в началото, или в самия момент след смачкване на гроздето или не! Но по добре е да сложиш.

Тая пелена за която говориш, най вероятно е множество балончета дето не са се спукали... по скоро да се надяваме че е това! ама след като нямаме фографирани материали... стискай палци да е това да не е друго за което спомена колегата по нагоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 08:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
"Ти ко мислиш.. 5 дена бурна, 10 дена тиха, 1 ден бистриш и цяла зима пиеш... " :lachtot: :lachtot: :lachtot:

Благодаря за бързия отговор.
Направил съм воден клапан с тръбички и един съд с вода, обаче как разбираме дали ферментацията тече идея си нямам. В смисъл какво се наблюдава в съда и по тръбичките ?
Защото видимо спря да прави мехурчета като в началото на тихата ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
нещо ме съмнява в твоя клапан... я детайлно кажи какво си направил :)

Ферментацията намалява с геометрична прогресия.... т.е стихва с времето... нормално е да не се чува така както се е чувала в началото

Воден клапан е... херметически затваряш бидона/бъчвата... като на маркуча единия край е запечатан в бидона/бурето, а другия е напъхан в буркан вода. При ферментацията се оделят газове, които по мъркуча излизат под формата на балбукане в буркана. Спре ли да бълбука, спряла е ферментацията!


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2013, 13:56
Мнения: 9
Е те тва е :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 13:19 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
[quote="KOM6U"]Така:

Търсих но не можах да открия конкретен отговор при каква температура трябва да протече тихата ферментация при белите вина и конкретно "Мускат Отонел"?

Бурната ферментация стихна на 9-тия ден, захарност 0%. Откаляване на 11 ден.
quote]

Не знам дали в този форум ще разбия митът, който идва от домашното правене на вино/бурна и тиха ферментация/ , но да се надявам за 7-8 години да стане.
Ако ми отговориш на въпросите ще ми помогнеш:
Каква тиха ферментация искаш, щом като захарите ти са 0? Какво очакваш да ферментира?
При бяло вино от мускат за какво ти е тази несъществуваща /според мен/ тиха ферментация? Какво целиш с нея?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима