Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 16:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Да Китаен, не знам как се сулфитара в поток в домашни условия :) Ти знаеш ли какво е сулфитиране на гроздовата каша в поток и с каква цел се прави?
Знаеш прдполагам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Защо ти е да го сулфитираш в поток ,на порции,колко тона ще купуваш!?
Предполагам се опасяваш да не тръгне някаква ферментация с дивите дрожди или някакви болести.Според мен е достатъчно да го сулфитираш общо в съда в който ти го смелят.Разбирам,че искаш всичко да се получи перфектно,но няма нужда да ръсиш всяка чепка поотделно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Виж как можело и в добър тон да се обсъдят нещата.
Ще правя между 600 и 750 кг в зависимост от качеството на грозето.
Причините заради които искам да направя сулфитирането по този начин не са нито една от двете които си спoменал.
Бързате да се присмивате и да се шегувате иначе. SO2 има много по широк смисъл от антисептично, и инхибиращо за дрождите и бактериите действие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
borisgp написа:
Виж как можело и в добър тон да се обсъдят нещата.
Ще правя между 600 и 750 кг в зависимост от качеството на грозето.
Причините заради които искам да направя сулфитирането по този начин не са нито една от двете които си спoменал.
Бързате да се присмивате и да се шегувате иначе. SO2 има много по широк смисъл от антисептично, и инхибиращо за дрождите и бактериите действие.

Пак си чел някоя статия :D ...ами сподели с нас неуките,нали искаш да вдигнеш нивото на форума :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Мне статия учебник и мисля да не споделям. Ако има някой който е наясно и ще ми отговори ако няма такъв няма да е фатално да сулфитирам и в последствие.

ПП
Знаеш ли че сулфитирането с КМБС намалява общата киселинноста на мъстта, а това в някои случаи и особено за гроздето в България води до негативни последици за някои процеси. И глдедам , че въпреки, че вече знаеш че кашата не се затопля преди да са посадени дрождите препоръчваш на колеги точно това да правят не много похвално от твоя страна ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 16:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
borisgp написа:
Виж как можело и в добър тон да се обсъдят нещата.
Ще правя между 600 и 750 кг в зависимост от качеството на грозето.
Причините заради които искам да направя сулфитирането по този начин не са нито една от двете които си спoменал.
Бързате да се присмивате и да се шегувате иначе. SO2 има много по широк смисъл от антисептично, и инхибиращо за дрождите и бактериите действие.

''Инхибиращ'' не е ли фактор за обратна връзка на киселинност на материала?
Какво общо има с действието на дрожди и бактерии със So2/серен диоксид/.
п.с. А бе я пиши в ''кръчмата'' тези ''фасматагории'' и недей да спамиш по темите.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 16:12 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Борисе,не си полезен момко :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 16:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Инхибиращ - подтискащ поне това е едно от значенията а нали на високо ниво трябва да ви говоря за да ви респектирам, та моля да ме извините ако допусна някоя грешка все пак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
borisgp написа:
И глдедам , че въпреки, че вече знаеш че кашата не се затопля преди да са посадени дрождите препоръчваш на колеги точно това да правят не много похвално от твоя страна ;)

Защо да не се затопля!? :?
На опаковката на дрождите е описано,че трябва да се разтворят в топла непареща вода и да се добавят в затоплена шира до 30гр.
Аз не чета статии,учебници...разчитам на форума и споделения опит.
Тази година така се случи,че правя за втори път вино.Използвам същите дрожди.При първия път без да затоплям ширата и температура на въздуха 18/19гр. ферментацията тръгна бурно след 48 часа.Втория път затоплих и при активирането, и ширата преди посяване и всичко тръгна бурно почти веднага.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 09:45 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
извадих виното /каберне/ от джибрите преди два дни , при плътност 1,02 и захарност около 6 / сега вече плътността е около 1,01 и мисля да използвам
Малолактични бактерии за ЯМКФ ,та въпроса ми е към тези ,които се използвали тази бактерия ,момента подходящ ли е или трябва да се изчака още малко ,тихата ферментация да е в по напреднала фаза и трябва ли да се използва ДАФ за тази бактерия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Да питам и аз за съвет като колегата, че съм по неговите стъпки.

И аз след 6 дена премина бурната - пресовах и прехвърлих в бидон, който с помоща на шише сопнато вътре от 5 литра достигнах максимума като ниво т.е. пълен е до горе. Монтирах си воден клапан - щуцер със маркуч и директно в буркан с вода, НО вече 3-и ден не мога да уловя нито едно мехурче ли балонче ли, ври ли, ферментира ли, май нищо не се случва и доста се притеснявам.
Има ли основание за притеснение???

Предлагаха ми и на мен бактерия за ЯМКФ, но доста се позамислих най-вече поради факта, че към момента в мазата е 15 гр. и няма как да поддържам повече.

Дайте съвет как да се процедира.

Хубава вечер и наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 20:31 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
[quote="ika"]извадих виното /каберне/ от джибрите преди два дни , при плътност 1,02 и захарност около 6 / сега вече плътността е около 1,01 и мисля да използвам
Малолактични бактерии за ЯМКФ ,та въпроса ми е към тези ,които се използвали тази бактерия ,момента подходящ ли е или трябва да се изчака още малко ,тихата ферментация да е в по напреднала фаза и трябва ли да се използва ДАФ за тази бактерия[/quot

За 2 дни да падне от 1,02 до 1,01 е проблем - ферментацията е спряла. ДАФ-не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За горчивката :

Ако ти е уплътнен добре бидона и водния клапан действа - дали ще бълбука или не зависи дали има захари за разграждане - ако няма няма и да бълбука.
Кажи с какви дрожди си, каква захарност мериш при източването (ако е била 0 и под 0-та - какво очакваш да ферментира че да бълбука клапана ? Ми няма захари, няма и ферментация)
Ако не можеш да осигуриш поне 20 гр. недей купува и бактерии. Макар че има и действащи при 15гр. но не е сигурна работата. А парите са си доста.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Относно бидона - сменях уплътнението, надявам се да е добре уплътнен, но не съм на 100% сигурен. Като разклатя бидона, който е пълен до горе от никъде не просълзява.
За захарите - на 6-ят ден от бурната ферментация захаромера удари дъното и веднага го извадих и прехвърлих на воден клапан. С точност нямаше как да измеря захарността. Занесох проба до наша лаборатория в града, която също ме посъветва да го извадя и оставя на воден клапан със предложение за закупуване на бактерии за ЯМКФ.
И сега не знам какво да правя - мен ме притеснява, че в мазата е 15 градуса. Сега тези дни се позатопли малко и всеки ден отварям прозорците с цел да се позатопли, ама друг път :wallbash: .

От същата лаборатория ми предлагат и нагревател за рибки - и там още едни 15 кинта и тя става една....... . Някой пробвал ли е с такъв нагревател за рибки да даде мнение? Как ще се монтира вътре в бидона и да бъде уплътнен на воден клапан?

Ако подгрея един път бидона до 20 градуса, вложа бактерии и завия добре бидона със одеала дали ще се поддържа необходимата температура от процеса достатъчно дълго или ще трябва външен източник на подгряване?

И въобще да пробвам ли да търся бактерии за ЯМКФ и то за при 15 градуса?

ПП. Усетих грешката си при неуточнените захари когато го извадих. Сега взех от приятел руски захаромер, който показва и алкохолни градуси. Наточих един буркан, затоплих в микровълновата до 20 гр. С. и захаромера показваше 0 % захарност.
Моля за съвет какво да правя, че да не изтърва положението???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Горчивка,
Аз поставих нагревател за рибки - само 100вата на 300 литра мъст и разбира се изолация на съда. Понеже живея в апартамент та стари черги или завивки нямаше под ръка - полиестерна вата 1 см за 2,5 лв /метъра на 2 ката. нагревателя в началото беше на 28 градуса, но на следващия ден го свалих на 22, с изолацията си поддържа 22-23 градуса и леко си шуми. Преминаването на кабела - щуцер, маркуч в него кабела и силикон за уплътняване между двата. Разбира се кабела трябва да се снади. При мен се готвя да разпробивам неръждавейката за да го поставя правилно, но това в края на седмицата. Пробвах и с подгряване от долу с газово котлонче, ама това е умряла работа - нагревателчето сякаш си е направено за вице :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима