Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 11:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз ползвам нагревател за аквариум.
Върши работа, в момента поддържам 22гр. в горната част на бидона.
Ако само стоплиш, после завиеш - ще забавиш изстиването само с един ден.
Иска нещо да топли, иначе си пада температурата пак до околната.

1. Нагревател + бактерии.
2. Само нагревател + разчиташ на бактериите във виното но за цял месец
3. Нито нагревател, нито бактерии. Оставяш всичко така както е и след месец опитваш първите глътки вино, а след още месец - ще е съвсем готово.

Ти си реши колко пари ти се дават.

Аз за моето след източването при показание под 0-та на захаромера му осигурих и 1 кг. захар за 100л. вино + бактериите + малко ДАФ + нагревателя.
Сега в момента пехато се е вдигнало с почти 0.1 , което ме навежда на мисълта че бактериите действат. Винцето е добро и на вкус.
Единствения проблем е че заради кабела на нагревателя преминава и малко въздух, но какво да се прави ...
Няма как и х. да е в г. и душата да е в рая.
А бялото го пренесох в кухнята на топло, то е само 17-18л.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
При мен положението е същото 15 градуса и надежди за ямкф :D в началото като го сложих на воден клапан беше 5-6 дена към 20 градуса та се надявам да са се развили тогава и сега най устойчивите да действат като за последно :lachtot:
Как мерите температурата когато има нагревател нали всичко е херметическо..?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
за какво ти е ямкф за бялото?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 17:55
Мнения: 32
Червено е..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 01:34 
Offline

Регистриран на: 13 Окт 2013, 01:14
Мнения: 2
Здравейте на всички!

Четох ли аз четох ли през последните месеци и накрая взех та сложих едни 200 килограма Мерло в бидон.
Дрожди Zymaflore RX60, Dynastart за рехидратирането, ензими и танини като по книга.

Бидонът седи в едно мазе, което не бих казал, че е най топлото място на света. Та тръгна ферментацията и на 7мия ден ударихме 16% захарност, което бе с 10 по малко от началните 26%.

След това дойде миналата седмица с кошмарно ниските темепратури и въпреки че всяка вечер слагах туби с вряла вода ми се струва, че ферментацията е супер забавена.

Преди 2 дни на 13% захарност източих едни 10 литра и ги поставих в туба с воден клапан.
Днес, при поредното бъркане шапката в бидона ми показа 11%, това в тубата също 11% захарност. Това е точно на 14 ден от полагането на дрождите.

Имайки в предвид, че мога всеки ден да бъркам шапката и бидонът да стои на по-студено или пък да извадя виното от джибрито и да го сложа на клапан да си ферментира, но пък на топло, бих желал да чуя вашите съвети и размисли в този специфичен казус :)

Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 02:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="tpv88"]
Имайки в предвид, че мога всеки ден да бъркам шапката и бидонът да стои на по-студено или пък да извадя виното от джибрито и да го сложа на клапан да си ферментира, но пък на топло, бих желал да чуя вашите съвети и размисли в този специфичен казус :)[/quote]

Добре дошъл на нашата маса, колега [b]tpv88[/b].
Вади го веднага това мерло от джибрето. Стига толкова. 14 дни?!!! :shock:
Слагай на клапан и на топло.
Сам си дал отговорите. Нали?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 11:57 
Offline

Регистриран на: 13 Окт 2013, 01:14
Мнения: 2
lhristov написа:
Добре дошъл на нашата маса, колега tpv88.
Вади го веднага това мерло от джибрето. Стига толкова. 14 дни?!!! :shock:
Слагай на клапан и на топло.
Сам си дал отговорите. Нали?


Благодаря за топлото посрещане!

Още днес се захващам да извадя винцето в по малък бидон и да въздушен клапан да си седи на топло и да си къкри :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 14:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
Лека полека мърдам напред, но пак се нуждая от съвет.

Вече се сдобих със нагревател за аквариум - поддържам твърдо 20-22 гр. на матеряла надлежно монтиран през отвора за водният ми клапан.
Вчера "заразих" със бактерии за ЯМКФ.

Как се процедира от тук нататък - трябва ли да е плътно затворен бидона?
Необходим ли е воден клапан?
Трябва ли да пребърквам матеряла през определен период, примерно всеки ден?
Колко време протича ЯМКФ и как да я следя, че наистина я има???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Бих искал да попитам тихата ферментация не започва ли преди да сме и позволили и без да се интересува дали сме отделили твърда от течна фаза...? Сменете заглавието на темата, че е малко смешно ...в смисъл ще ни се смеят хамериканците :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 10:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За Горчивка - с бактерии от магазина - 2 седмици при около 20 гр. и всички други условия в нормални граници - пеха, азот и малко захари да има.
Ако не са от магазина (т.е. не са влагани допъл. бактерии) - месец и то не е сигурно.
Ако можеш - на клапан, ако не можеш (като мен) - затворено неплътно.
Отделя се малко въглероден двуокис, но не е забележим. Даже не е сигурно че и клапанът ще избълбука.
Следиш пехато да се вдига (киселинността спада) и това ти е показател за вървяща ЯМКФ, макар че не е точен.
На вкус трябва да забележиш промяна към по-добро - киселинността да не е остра, а мека.
Аз лично моето ще го държа месец така, нищо че е заквасено с бактерии. След това го откалявам ако има утайка нова и запечатвам херметик, ако реша ще вложа и малко КМБС, за да не тръгне на вкисване, но само ако не е достатъчно студено. Ако е студено - може и да не му сложа, защото е за бърза консумация и няма да бистря и бутилирам.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 10:38 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
borisgp написа:
Бих искал да попитам тихата ферментация не започва ли преди да сме и позволили и без да се интересува дали сме отделили твърда от течна фаза...? Сменете заглавието на темата, че е малко смешно ...в смисъл ще ни се смеят хамериканците :)


КАсно е- минали са няколко дена и вече не излиза бутона Edit- пробвах да сменя тъпото си заглавие вместо "тихата ферментация" искам да се замени с: "отделяне на течна фаза". Ако някой модератор може да го поправи ще е добре. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 10:40 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Какво е това "течна фаза"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:17 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Що е то тиха ферментация и има ли почва това понятие извън България?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Окт 2012, 15:31
Мнения: 29
victoryvt - благодарности колега за съветите.

Първо след като си вземах бактериите от лабораторията НЕ са ми мерили нито пеха нито захари - по моя захаромер показва 0, но е ясно, че с алкохола вътре няма как да е верно. Тук си мисля, че имам сериозна грешка???

От същата лаб. ми казаха да съм го пребърквал 1 път на ден - което също ме притесни, а през другото време да е затворено. :nixweiss: Има ли основание?

По какъв начин или по точно казано с какво мога да следя ПЕХА-то за да установя наличие на ЯМКФ щото ако го карам на вкус през тея 2 седмици то няма да остане за след това :dance: .

Хубава вечер и наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:44 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
Горчивка,

чисто любопитство, но би ли ми казал коя е тази лаборатория и кой ти даде тези съвети?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 147 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима