Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 22:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
"Sur lie" е френски термин за оставяне на виното в контакт с утайките, а "bâtonnage" e терминът за разбъркване на утайките във виното. Използва се предимно в направата на бяло вино.
Отлежаването на виното с утайките има предимства кактко при белите така и при червените вина. Отлежаването с леките утайки подобрява структурата и баланса на виното, комплекстността и стабилността. През 2002 проучване на Dominique Delteil сравнява две вина Сира едното отлежавало 9 месеца с утайките, другото откалявано няколко пъти преди да бъде сложено 9 месеца в буре. Единствената разлика при винифицирането на двете вина е контакта с утайките. Резултата е че вината се различвали значително. Виното отлежало с утайките било по-малко трапчиво, с по добра интеграция на фенолните елементи, по слабо изразен дъбов характер и по изразен "плод" на сорта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 19:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Колеги никой ли не работи с утайки. В старите книги са известни три претаквания (откалявания) едва ли не за целия цикъл, а в модерното винопроизводство до колкото разбирам или трябва да разбъркваш често леките утайки (тежките са абсолютно излишни и не носят никакви ползви) в съда или да откаляваш, често. Първото носи доста плюсове.
В края на алкохолна ферментация в един литър вино има между 30 и 100 грама дрожди. Тоест много важен източник на полизахариди, амино киселини, нуклеинови киселини и естери. Всичките те са добре познати със силни вкусове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 22:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
borisgp написа:
един литър вино има между 30 и 100 грама дрожди

да не са mg?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 15:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
ilu6a написа:
borisgp написа:
един литър вино има между 30 и 100 грама дрожди

да не са mg?


Не знам, имаш ли някаква информация по въпроса?

ПП

Знаещите или си правят пас по тия напредничави въпроси или изобщо нямат цели да достигнат максимума в своите изби.
Прави са колегите, много е ниско нивото във форума. Единствените въпроси, които се дскутират са от сорта на колко дни е тихата ферментация, колко захар да добавя за ракията, бурната ферментация не започваи други тем подобни неща, които ги пише и в най-елементарната книшка или статия само незнам как на хората, които отговарят на тия въпроси не им е писнало все още да отчитат дейност.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:08 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не може за са такова количество...
Не се пали толкова-просто всички, които се интересуваме общо взето четем от едни и същи учебници...та...взех да не виждам смисъл да ги цитирам.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ами разбирам те. Интересно ми е да изпробвам някои неща ама няма с кой да ги обсъдя. Няма някой да каже да това съм го пробвал по този начин работи или не.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Аз с червените вина нямам опит със задържане върху утайката,виж с белите и конкретно с Алиготе имам наблюдения.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
http://www.delteil-consultant.com/pdf/r ... gwlees.pdf


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 00:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ужас-на чужд език е...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 06:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2011, 11:07
Мнения: 90
, бурната ферментация не започва
Тука явно мене сезираш, не се обиждам, такова ми е нивото, не може всички да са експерти :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Борисе, нещо малко невярно си цитирал статията, която си дал. Виното, отлежавало с леките утайки, се е усещало с повече танин, по-стипчиво, с повече "Дъб" и с по-малко "плод" (въпреки че jam може да се преведе разнопосочно), но е било по-оцветено.
Иначе и аз миналата година оставих Алиготе-то върху утайките като разбърках два пъти - за мен се получи по-добре, беше много фино сухо вино, поради което се изпи още на Нова Година.
И все пак - това което цитираш е за много по - продължително отлежаване, което при домашни условия мисля, че относително трудно може да се сбъдне. Освен това използваната дефиниция за леки и тежки утайки е конкретна - (размер на частиците и съдържанието им) и също при домашното претакане си мисля, че няма как толкова човек да бъде сигурен какво има в утайките му, освен ако не ползва филтри.
:klugscheisser: Аз бих се въздържал да правя обобщения за ниско или високо ниво на хора, които не познавам по два техни поста. Присъединили са се - питали, получили съвет, дано не останат само с това. Затова е форум - има хора с повече опит и познания, както и такива с по-малко такива, отделно има вероятно и хора които имат някакви познания, но пък малко опит, трето и четвърто е едни да имат опит и познания в една сфера, а други хора да имат такива в друга.. Много философско стана ..
Задавам си и въпроса дали прочитането на 2-3 интернетски статии с някаква степен на достоверност прави един човек по-образован...
Аз понеже работя в такава среда мога да кажа че мнения винаги има много, и това че те са намерили някакво изразяване в някаква статия не ги прави 100% абсолют.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
stefannankov написа:
:klugscheisser: Аз бих се въздържал да правя обобщения за ниско или високо ниво на хора, които не познавам по два техни поста. Присъединили са се - питали, получили съвет, дано не останат само с това. Затова е форум - има хора с повече опит и познания, както и такива с по-малко такива, отделно има вероятно и хора които имат някакви познания, но пък малко опит, трето и четвърто е едни да имат опит и познания в една сфера, а други хора да имат такива в друга.. Много философско стана ..
Задавам си и въпроса дали прочитането на 2-3 интернетски статии с някаква степен на достоверност прави един човек по-образован...
Аз понеже работя в такава среда мога да кажа че мнения винаги има много, и това че те са намерили някакво изразяване в някаква статия не ги прави 100% абсолют.

:klatsch: Много добре казано...колегата Борис така прави-пребързани коментари за хора,които не познава :megagrin: .Мисля,че прекалено пришпорваш нещата...хората тук масово искат да си направят пивко домашно винце да ги сгрява в студените зимни дни,ти си седнал да ги занимаваш със Sur lie и Battonage :megagrin: ...btw това със отлежаването на виното върху утайките масово се практикува по селца и паланки...може и да има какво да се научи от старите хора :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Не съм съгласен с поста ти освен в частта си, в която казва, че става философски.
Незнам дали и съм цитирал тази или друга статия точно или с неточност честннно казано дори не ми се занимава и да погледна.

Трябваше да прочетеш статията по обстойноо и щеше да ти се разясни че не ти е необходим филтър за да работиш само с леки утайки. Статии много и различни, но то затова е и толкова интересно и сложно виното.
И такива оправдания като това е сложно и невъзможно и онова е сложно и невъзможно мене не ме интересуват твърде. Показателно е че единствения варянт да започне да се развива тази тема беше да започне да се философтва.


Цитат:
:klatsch: Много добре казано...колегата Борис така прави-пребързани коментари за хора,които не познава :megagrin: .Мисля,че прекалено пришпорваш нещата...хората тук масово искат да си направят пивко домашно винце да ги сгрява в студените зимни дни,ти си седнал да ги занимаваш със Sur lie и Battonage :megagrin: ...btw това със отлежаването на виното върху утайките масово се практикува по селца и паланки...може и да има какво да се научи от старите хора :?


....мама мия.....отказвам се завинаги ...... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Вярно че се получи като кръстосан огън, но аз съм абсолютно добронамерен, и се надявам постът ми да се чете по този начин.
Аз прочетох обстойно статията, дори се опитах да намеря и друг източник, а постът ми в никакъв случай не представлява оправдание, че нещо не може да стане. Наясно съм, че честото претакане в началото с фино отделяне на фракции ще даде добро отделяне на тежки от леки утайки. Но тази статия в научните среди й се казва доклад - тя не представлява задълбочено търсене на различни мнения, както и цитиране на различни резултати от сходни по характер изследвания, а само представя общоизвестни принципи и после дава един пример - САМО ЕДИН. Използваната литература също е еднопосочна, всъщност авторът се самоцитира няколко пъти. В крайна сметка заключението на самата статия е "Няма универсален отговор" и че "Винопроизводството е сложно нещо и е функция от целите преследвани с конкретния продукт (виното), техническите и човешките ресурси на избата, управлението на рисковете свързани със сулфитирането и предимствата, които може да донесе използването на леки утайки" и този извод е толкова некатегоричен и толкова йезуитски по характер, че казва едно голямо нищо защото изводът по същество не произтича от статията.
Също така в първият ти пост по същество няма въпрос - нещо като информация е, а самата тема е доста обща - еди какво си при червени вина.
Ако беше получил 10 отговора "ами зависи от виното и сорта", каквото е и заключението на въпросната статия пак ли щеше да е ниско нивото на форума?
Аз нямам намерение да се чепкам с когото и да било, но като веднъж си застанал с мнение си го отстоявай или пък признай че си прибързал малко, в крайна сметка всички сме хора и това не пречи да продължим да си дискутираме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ти си продължаваш в твоята посока. Завършека на статията явно ти е ясен колкото и виното като цяло. Какво очакваш от тази статия да получиш някакъв генерален извод ли и да сложиш точка. Няма такова нещо във всяка една статия която съм прочел до сега завършва с това че въпреки направените опити и резултати винаги и има изключения.

Голяма анализатор си признавам ти го :) един път си разбъркал утайките на едно алиготе и вече статията е елементарна с общи положения ..... ами общите положиния ни трябват на нас и от общите положения се тръгва по един от безбройните пътища за постигането на едно уникално вино.
Предлагам да спрем с глупавите спорове че орезилихме темата. Като дойде време живот и здраве за работа с утайките и експерименти ще задавам конкретни въпроси тук така че запази си енергията и познанията за тогава ще ми трябват предполагам, че ще имаш да кажеш съществени неща.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: vlado9 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима