Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Първо да определим какво разбираш под уникално вино.
Ако виното не е отлежавало върху утайки, значи ли това, че няма как да е уникално?
Какъв е смисъла и целта на домашното винопроизводство, според теб ?- Да имитираш продукт от пазара или да се отличава по определени характеристики и техники, които не са приложими в серийното производство на избите, понеже са трудоемки? Нещата са различни от това дали да направиш оцет или вино...
Разни хора, разни идеали, нали така?!
Ръгаш ли чушки у зрелия фасул или не? А прясна морска риба с кимион готвил ли си? А торта с лют червен пипер и черен шоколад?
На мен какво ми е ясно и какво не, това надали можеш да го разбереш от 2-3 поста. И как от възвишен новатор единак, общите положения станаха важни за "нас" ... :buch:
:prost: :zauf2: МИР!!! :cooler: :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 15:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Няма отърване :) :) колко пъти да те помоля да спреш да спамиш темата.
Моля модератора ако е възможно да изтрие последните постове или да ги премести в кръчмата както е по-удобно!
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Направих експеримент тази година с 10 литра вино, което подложих 30 дни на въпросната техника умишлено с малко по-голямо количество утайки за по-бърз резултат и резултатът е впечатляващ, догодина ще го направя с цялото количество, но остава проблема за начина на вдигане на утайките защото ако съда не е с малък отвор (бъчва) ще има проблем с окисляването при разбъркването.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 13:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Чакай ,чакай...,че то батонажа се извършва в бъчви по начало...
Просто с пръчка през отвора се бърка...за окислението не се притеснявай,няма как да стане при такъв малък контакт и при толкова младо вино...-а и ако се намира при по-ниски температури пък хептен...
Попадал съм на статии как в разни наши винарни даже го правят с бъркалка за шпакловачни смески..закачен на бормашина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Значи мислих по-въпроса за окислението на виното ,ако е в бидон, ама то решението е елементарно. Пробива се отвор в капака на бидона да кажем 15мм. През него се вкарва пръчката, която стига до утайката. Пръчката стои постоянно в бидоня, но отвора се запушва със силикон - да не влиза въздух. Същевременно силикона е пластичен и ще позволи да се правят с пръчката кръгообразни движения /написах "въртеливи", ама друго ми дойде на акъл :lachtot: /за да се вдига утайката :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Това с бормашината ми мина през ум, но ми се видя не толкова френско :megagrin: шегувам се ще стане доста бързо с няколко завъртания.

За окисляването понеже тая година още съм без бъчва трябва да разпечетам съда да разбъркам веднъж в седмицата и затова се притеснявам да отварям бидоните толкова често иначе в момента е на 12-13 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Май 2014, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 08:37
Мнения: 67
Нещо съм я пропуснал тази тема. От както започнах да чета по-активно за модерното правене на вино, се опитвам да практикувам тази техника с утайките. Забелязъл съм по-значителен ефект при бялото вино. Там се получава по-богат нюанс и финни отенъци на характерните особености на сорта грозде. По-добре ми се получи при шардонето и не толкова при карловския мискет последната година. Отделно наистина много зависи от сорта грозде. Забелязъл съм, че утайките на различните сортове бяло грозде или червено, от което се прави бяло вино са много различни. Например на карловския/червения мискет едвам изтъргах калта от бидона с телена четка и имаше една абразивна структура, направо се измъчих. За сега слава на Бога не съм имал проблеми с вината поради задържането на финните утайки, но хората предупреждават, че трябва да се внимава с времетраенето при задържането, трябва да се следи да не започне да миришат утайките на лошо, а от там и цялото вино :megagrin: , което при всички случаи не е хубав признак - със или без утайки.
При червените вина, особено при каберенето съм забелязъл, че трябва да се внимава, защото виното става по-богато на танини /тръпчиво, както са отбелязали в цитираната статия/, а при този сорт следва дълго да отлежи впоследствие в контакт с дъб по възможност, за да се заглади "дивия" му характер. При мерлото не съм имал този проблем.
Проблем с окисляването не съм имал. Прав е Илюша, че на този етап вината са млади, но все пак ако бялото вино е в бидон може би трябва просто да се разклаща бидона наляво-надясно, защото гърлото му е с голям отвор и може да пострада от окисляване.
Аз лично ползвам стъклени съдове по 25-35 литра и тях ги клатя "ръчно", след като мине февруари, март залагам в бъчва да отлежи с дъб. Така съм установил, че става най-добре при мен. Случвало ми се е да не приключи ферментацията в бъчвата и да остане сладка жилка, та после пак възбуждах ферментация, страшна разправия бе. В стъклото тихата ферментация приключва винаги преди да ме хванат големите студове след Нова Година. :cooler:
В заключение смятам, че има много написано по темата, но на чужди езици и просто, който се интересува може да прочете конкретно за неговия случай или за детайлите, свързани с конкретния сорт грозде. Ще продължавам да тренирам с различни сортове грозде и ще пиша, ако установя някакви особености, които са ме впечатлили.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, mariand4 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима