Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:32

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Днес източих 120л. мерло за тиха ферментация. Съдовете са туби по 30л. Проблема е, че ги напълних до капачката, но зад отвора за тапата е по-високо и остава около 2-3см. Въпросът ми е, ще бъде ли кислорода останал там проблем? А иначе, капачките са пробите, маркучите са залепени със силикон отгоре и в другия край - потопени във вода, за да не влиза друг кислород.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 21:37 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Важното е да не влиза нов въздух, иначе СО, който бълбука ще изхвърли всичко друго през водния клапан ако ще и 15 см. да има празно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2013, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Няма да влезе нов въздух. Това е сигурно. Благодаря за бързия отговор!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 09:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Само следи температурите, че като паднат и току виж - тубата изсмукала водата от бурканчето поради свиването.
А в това бурканче обикновено мирише на блато.
Та за целта - за дезинфекция може вместо вода в него да се налее ракия, или да се налее вода с малко КМБС, но само за малко щото после изветрява.

Купешките водни клапани нямат този недостатък - понеже са от вид S-образни, при падане на температурите и склонност за засмукване просто влиза малко въздух, а не водата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Окт 2013, 10:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Температурата е 16 градуса - сравнително постоянна. Не се отклонява повече от 2 градуса. Само вода съм сложил. Мога да добавя КМБС. До сега не съм слагал, тъй като не ми е засмуквало вода, но пък и все в бутилки от минерална вода съм правил, а те са с по-малък обем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Здравейте, ако мога да продължа темата. За първа година напълно сомостоятелно аз правя вино и някой неща не са ми ясни. Имам ес образен капан за въздух при тиха ферментация, който съм сложил на бурето. До вчера бълбукаше доста на често, но днес вече не булбука. Това означава ли че ферментацията е приключила и вече мога да откалявам.
Благодаря за отговора.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:36 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Изчакай седмица още щом до вчера и работил клапана, преди да откалиш

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Благодаря ти за отговора. А клапана да седи ли още на бурето или да го затапя с дървената му запушалка?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Нека седи клапана...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Прочетох в няколко книжки, че трябва да се направи дъска със заковани летвички на рибена кост по която да тече маркуча, когато се претака. Един вид да се аерира. Заслужава ли си това или просто маркуча при претакане да по нависоко и виното свободно да пада в кофата. И също така искам да попитам кой от методите за избистряне е най-ефективен. Белтък, желатин или нещо друго?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 12:10 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
Всички техники които си изброил зависят от виното...
Дай малко информация какво си правил...сорт,време,дрожди...въобще всичко

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
В лозето ми има бяла, червена и черна унгарка, памид и хамбурски мискед. Сложил съм и малко и асмяно грозде - булгар, но количеството му е много малко в сравнение с лозеното грозде. След като го уронкам и го смеля, една седмица го държа с бидоните и след това го точа и го наливам в бурета. Именно тогава му сложих КМБС както и питомни дрожди. Та това е в общи линии. Буретата са 2 по 120 и едно по 140.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 12:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
ще изместим темата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 12:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Да, тихата ферментация я изяснихме.
Благодаря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2013, 13:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да задам, горе-долу същият въпрос... :roll:
При отделянето на "майката", прехвърлих виното за тиха ферментация в друг по-малък бидон.
Проблема, както и при колегата е, че нивото е поне на 30 см от гърловината на бидона.
Естествено, всички отвори ( с изключение на водния клапан), са грижливо изолирани и уплътнени.
Питането ми е - дали да оставя така да протече тихата ферментация или да хукна да търся бидон с максимално близък обем до обема на виното ми?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batboby, fisher, SCO12, stinger и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима