Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Ное 2017, 23:48 Дата и час: 19 Ное 2017, 23:48

Часова зона: Европа/София




 [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2015, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 21
Пробих капачките и го оставих на воден клапан.На една туба 2.5 литра съм завил капачката хлабаво и при нея за 3 дни миризмата осезателно е намаляла.Ще изчакам една седмица да се утай и ще преточа с широк достъп на кислород.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Дек 2015, 08:55
Мнения: 10
Здравейте,
И аз да се включа с някой въпрос. Вече писах в общия форум за една неспираща тиха ферментация.
200 кг мерло заложено на 03.10.15 в хромникелов съд за 21 дена, източено в две 54 л. дамаджани. Едната ферментира, виномера отчете 0° и вече е изпита на 2/3, но другата има сладост. При пускане на виномер показва около 5% захарност.Паднаха температурите и ферментацията спря. Затоплих материала до 25°С, но ферментация не тръгна. Никога не е късно да го сваря на ракия, но ми се искаше да го изпия като вино. Накрая реших да купя дрожди и активатор и да възбудя наново ферментация. Грешно или не - речено, сторено. Загрях отново материала сложих дрожди и след 24 часа активатор. Преместих дамаджаната в спалнята на температура 23°С. Вече една седмица има пяна, а водния клапан не мърда. Не виждам и мехурчета да се качват нагоре. Снощи не издържах, изтеглих 100 мл. и пуснах виномера - отново 5% захарност.
Някакви идеи?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2016, 20:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 992
Преместих дамаджаната в спалнята

Що в спалнята,бре! За там жена нямаш ли!..............Да пробваш захарността :lachtot: ,не за друго! ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 20:39 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 662
Местожителство: София
Руен написа:
Здравейте...
Преместих дамаджаната на температура 23°С. Вече една седмица има пяна, а водния клапан не мърда. Не виждам и мехурчета да се качват нагоре. Снощи не издържах, изтеглих 100 мл. и пуснах виномера - отново 5% захарност.
Някакви идеи?


(vtv, що не се коригираш... :aspirin:

Колега Руен, според мен това е единствения начин да рестартираш спряла ферментация. Т.е. съвета ми би бил точно в тази последователност.
Факта, че има пяна говори за ферментация. Е, ще бъде по-бавно, но ще стане.
Явно клапана не ти е уплътнен добре, за да не бълбука. Провери го.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2016, 21:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 992
Коригирах се, :klugscheisser: ,но чак след обед! Это шутка! :stock2:

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2017, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2017, 00:11
Мнения: 11
Малко стара тема ъпвам, но все пак смятам е актуална. Въпросът ми е дали се слага воден (ракиен) клапан след първо откаляване или поне такова си мисля, че направих след като минаха 3 седмици и прехвърлил материала в бутилки, съвсем малко е около 8 литра. Доста утайка отделих, но виното си седи все така мътно. Или пък всекиденевно да отвинтвам леко капачките да излиза газа? Другият въпрос ми е дали да го прехвърлям на по-хладно място или все още да седи на 20С? След седмица смятам пак да го преточа или не е правилно?
На вкус си киселее, няма лоша миризма.
Благодаря за съветите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2017, 19:21 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2014, 07:39
Мнения: 95
Местожителство: Чавдар
Ако имаш преключила ферментация можеш да го преместиш и на студено...даже това ще му помогне да се избистри.
А пък на воден клапан можеш да го държиш и до година :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2017, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 172
Местожителство: Sofia
pehoko написа:
Въпросът ми е
-дали се слага воден (ракиен) клапан след първо откаляване или поне такова си мисля, че направих след като минаха 3 седмици и прехвърлил материала в бутилки...
-Другият въпрос ми е дали да го прехвърлям на по-хладно място или все още да седи на 20С?
-След седмица смятам пак да го преточа или не е правилно?
-На вкус си киселее, няма лоша миризма.

Както ти е писал колегата - да седи на воден клапан (ракиения не го знам). Рано му е за бутилки.
Моето мнение е още да седи на по-топло, не е преминала ЯМКФ и за това киселее.
Няма лошо и след седмица да откалиш, но по-добре изчакай още 3 седмици и тогава на студено.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2017, 04:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 591
Местожителство: Варна
Колегата май не е посявал бактерии за ЯМКФ, или поне аз не прочетох за такива.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2017, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2017, 00:11
Мнения: 11
Не съм посявал бактерии, притеснява ме, че е доста мътно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Ное 2017, 13:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
Няма значение ,че не е посявал...за 8л!
Вади го на студено и на клапан.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2017, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2017, 00:11
Мнения: 11
Привет отново, мисля да изнасям материала на студено. Съвсем малко е, ще напълня едно бидонче 6л и другото каквото остане в бутилка. Бях го разлял в 4 бутилки досега на топло седя и ги пробвах една по една, на вкус си е вино и почти бистро, кисела жилка почти няма за разлика от преди седмица. Въпросът ми е дали да слагам нещо в бидончето като чипс, бентонит, серниста киселина или му е още рано, минаха около 40 дни откак го забърках. Мисля да му сложа един клапан засега, мерси :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима