Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Юли 2017, 14:56 Дата и час: 29 Юли 2017, 14:56

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Бай Танасе сигурно си прав за всичко, което си написал, но много силно миришат дори и да е само в началото. Виното доста лесно прихваща миризми та това е основен недостатък дори и на добрите домашни вина - имат много странични тонове придобити от какво ли не при създаването им.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 16:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Силиконов маркуч за хранителна промишленост. Има ги на различни диаметри. Обикновено са със стена 1,5mm и 1mm. И са достатъчно меки, силикон. Разрязва се по дължина и се поставя на ръбчето на бидона. Няма да има никакви миризми... Не съм пробвал, като идея просто. ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 21:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6158
Местожителство: София
Замазвам външно със силикон на общо основание...няма придаване на аромати на виното.
Прикачени файлове:
IMG_0290.JPG
IMG_0290.JPG [ 155.98 KiB | Прегледано 988 пъти ]

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2013, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
borisgp написа:
Силиконите миришат страшно много изобщо нямат място в близост до виното според мен.
И какво толкова ги уплътнявате тия бидони балончета ли чакте ???? Аз нямам нито един бидон, който като му стегна обръча или капака на винт да изпуска .... странна работа, хлябове, силикони се лепят и май всичко в търсене на тихата ферментация.

Колега,потьрси си акрилатен силикон.Нямат НИКАКВА миризма,вршат сьщата работа за това,за което говорим


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Здравейте,
имам един въпрос. Виното е отделено от майката след бурната ферментация. Вече 36 дни протича тиха ферментация и виното е много мътно. Нормално ли е, и колко време протича тихата ферментация при отделено вино.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 06:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 419
на тоз въпрос има само един отговор на принципа на мечо пух - колкото повече, толкова повече. Може да прочетеш малко и ще разбереш че има много фактори - дрожди, сулфитиране, температура и пр.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 11:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Мар 2011, 20:49
Мнения: 17
Оooo чета и то много :) Всяка година се опитвам да подобрявам технологията си, но до сега не съм отточвал след бурната ферментация. Виното е започнало лееко да се избистря, сулфитирал съм при зареждане на гроздето. Май единствено ме притеснява температурата в помещението. Ще гледам днес да завия бидона с одеяла, че друго като вариант за мазата нямам :( Снощи пробвах малко вино, няма кисела жица, има лек натрапчив мирис, но си мисля че след първото откаляване това ще се оправи ( поне така беше миналата година) Лошото е, че около мен няма човек, който да попитам. Само като чуят за воден клапан, дъбов чипс и т.н., се отказват да говорят с мен на тази тема :shock: Пък аз се опитвам да направя хубаво вино.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 10:05
Мнения: 514
Как проверявате, дали не изпуска от капака на бидона? Това, че клапана бълбука, не означава, че не изпуска от капака. :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 10:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Ако бълбука,според мен не изпуска.По-вероятно е да не бълбука,но пак да има тиха ферментация.Облепи капака с монтажна лента,много е еластична.После ако можеш стисни леко бидона,ако е по малък и добре уплътнен трябва да избълбука водния клапан.Само внимавай да не глътне водата обратно.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 11:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6158
Местожителство: София
devalves написа:
. Вече 36 дни протича тиха ферментация и виното е много мътно.

Това ,че е мътно не е проблем...ще е така още доста дни,но е време да го свалиш от 1вата груба утайка защото тя придава този "натрапчив мирис" за който си писал

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 13:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Той сигурно го е изпил вече :)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2014, 15:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Аха,натисни малко бидона и... днес така ми се увеличи виното с 1 литър! :D

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Имам следните 3 въпроса:
1. Мога ли да преточа виното на 10-12 ден от тихата ферментация за да използвам утайката при варенето на ракия и отново да го върна в съда за тиха ферментация на воден клапан?
2. На какъв етап от тихата ферментация да вложа дъбовият чипс и колко време да престои във виното?
3. Може ли да ползвам дъбовият чипс от виното за ракия, след измиване , разбира се?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6158
Местожителство: София
Утайката в ракията е ненужно...Това е първа груба утайка с дрожди и техни "трупове" освен миризма лошо друго няма да постигнеш.
Чипса за ракия няма да стане-ще ти я оцвети в червено.
Във виното го слагай когато искаш...може и в самото начало на ферментацията,въпроса при него е колко ще стои там.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 12:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
ilu6a, благодаря! Все пак да направя ли едно декантиране на виното на 10-15ден от началото на тихата ферментация за да отстраня тази ненужна утайка,която може да влоши качеството на виното и ще внесе допълнителни "гадни" миризми. След това отново на воден клапан за 30-40дни до следващото претакане. Бях добавил 10г/100л ДАФ в началото на тихата ферментация, да добавя ли пак същото количество ДАФ след първото претакане?


Върнете се в началото
  
 
 [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима