Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 18:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 14:54 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ако е затихнало виното-да махни му грубата утайка.
ДАФ не слагай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 16:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Пак благодаря ilu6a!Както винаги си много точен и няма тайни за теб във винопроизводството. А мога ли да разчитам, че при правилно проведена бурна и тиха ферментация, такава ще бъде и последвалата я ЯМКФ без влагането на малолактични бактерии? С една дума има ли осезаема разлика при наличието на бактерии в букета на виното и би ли познал, че съм си спестил едни 22-24лв за едно пакетче?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2014, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Бактериите във виното няма да ги усетиш, но ще усетиш резултата от тяхната работа. Ако не протече спонтанна ЯМКФ, ще се познае, че си спестил някой лев.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 05:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Как мога да позная кога е завършила тихата ферментация и е започнала фазата на ЯМКФ? При нея отделя ли се въглероден двуокис, ще има ли някое мехурче във водния клапан? Миналата година някой колега от форума беше писал, че замерва захарността на виното с глюкомер за диабетици. Реших да направя този експеримент и се получиха следните резултати:
1.Вино мерло 200л буре, заложено за тиха ф-я на 05.10. - 3,3mmol/l
2.Вино мерло 120л бидон вкл. 40л пресовано, също на 05.10. -2,1mmol/l
3.Миналогодишно вино купаж мерло/сира 60/40 -1,4mmol/l
Някой може ли да ми разтълкува резултатите, означава ли това, че например в миналогодишното вино има 1,4% остатъмна захар? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"Някой може ли да ми разтълкува резултатите,"
http://en.mte.cz/conversion.php?mmol=3.3&mg=&count_it=1

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 09:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Често финалната(тиха)ферментация и ЯМКФ вървят заедно...
Ако си ползвал бактерии,то за 15тина, 20 дена при подходяща температура ще е приключила.
За миналогодишното ти вина остътъчната ти захарност е около 0,25грама на литър ,което е нищожна стойност.Другото с 3.3mmol/l е около 0,6грама на литър ,а 2,1mmol/l е 0,4 грама на литър. Все добри стойности.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 10:36 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2014, 09:10
Мнения: 2
Извинявам се, че измествам темата, но не намирам къде да задам въпроса си.Може да се каже че съм начинаеш винар и затова искам съвет от вас. Имам 70л. шара от бяло грозде около 19%захарност подпомогнато с 1кг.захар.Започна бурна ферментация, но снощи след силен дъжд като погледнах станало 90л.Дефакто се е разредило с 20л. вода, не съм правил вино с вода :) Помагайте хора, какво да правя сега :? Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 10:41 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Хм...така и така е станала беля...та ,сложи му 6кг захар.Ще намалее сериозно аромата ,но пък ще има алкохол...и не рискуваш оцетна история.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 10:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Де бре човек, как правиш вино на открито... Що не му турна и 2-3 конски мухи лайнарки че да почне ферментацията по - хубаво. Ний тука за маниакална хигиена говорим, водни клапани, чудо....Надявай се да протече добре ферментацията и го свари на ракия. Бих ти дал съвет да добавиш 5 кг. захар, ама ако тоя дъжд ти спре ферментацията понеже е с неизвестен състав може да се окажат 6 лв дадени на вятъра.
Дано другите могат по-полезен съвет да ти дадат


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 10:52 
Offline

Регистриран на: 08 Окт 2014, 09:10
Мнения: 2
Цялата работа, че не съм направил избата и докато ферментира го оставям навън, със стегнат найлон и не му сложих капак.Отивам да слагам захар. :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Ное 2010, 09:35
Мнения: 95
Бактерии не съм ползвал, затова и зададох въпроса, в смисъл по какво мога да позная, че е започнала спонтанно ЯМКФ, без посявка на бактерии. С глюкомера разбрах как се измерва захарността, мисля, че е доста точен и лесен метод, благодаря на баджо и на ilu6a.Температурата в помещението е 18-19градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 11:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Няма как да познаеш ,че е започнала...надявай се да има такава.Ще разбереш,че е имало такава, ако сега евентулно отделиш литър два ,сулфитираш леко и държиш на хладно(не студено за да не падне винената киселина на дъното на бутилката) около 30тина дена...След това сравни отделеното с цялото количество.Ако основното количество е с по-мека и приятна киселинност има вероятност за протекла ЯМКФ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 14:40 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Миналата година, след като отточих виното от люспите го оставих за 30-35 дни на 24°С. Отделно в други туби имах още вино, плюс още 30-ина литра пресово вино, оставени на температура около 15-ина градуса. В резултат двете вина оставени на "стайна" температура леко киселееха. Това, което беше с контролирана температура оставаше впечатление за НИКАКВА киселинност, сравнено с другите две повече изпъкваше сладникавостта. Един вид - съвсем различни вина. Бактерии за ЯМКФ не съм използвал.

Искам да кажа, че според мен и без бактерии се "случва" ЯМКФ, просто е необходима сравнително висока температура. Имам едно чувство обаче, че процесът може да бъде някак си ... де да знам ... пренапреднал. Сега, след една година се чудя какво да правя с това вино. Трябва вече да го бутилирам, а ми седи някак блудкаво, няма никаква киселинност. Мисля, че трябва да добавям лимонтозу "на вкус". Може и да е от самото грозде обаче, вече така или иначе добавях танин, нещо прекалено се беше ... хм, ... "заоблил".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 15:13 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Не споменаваш нищо за сулфитиране на тези вина,а е важен момент ,особено що касае ЯМКФ.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2014, 16:53 
Offline

Регистриран на: 12 Юли 2009, 11:53
Мнения: 149
Е, то се знае, че сулфатирането е леко казано непрепоръчително за ЯМКФ. Аз сулфатирам по следната схема :
I При смилане на гроздето.
II При откаляване средата или края на Декември. Това някога го пропускам, само откалявам.
III При откаляване Февруари-Март.
IV При откаляване Май-Юни.
V При откаляване и бистрене(евентуално) - Октомври-Ноември.

РозЕто го сулфатирам само веднъж - някъде началото на Януари след бистрене.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: spas0456 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима