Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 05:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 10:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Винаги след завършване на бурната ферментация отделям виното в буферен съд и след 24-48 часа отново го отделям от грубата утайка в съд където да протече тиха ферментация, която продължава 2-3 седмици. Тази година освен мерло, където нещата се случиха по този начин, реших да напрявя и мавруд + мерло. След завършване на бурната ферментация отделих виното в три буферни съда всеки по 50 литра. След 24 часа в единия съд се отделяха малки мехурчета и се чуваше слабо пукане, докато в другите два не се случваше нищо. Прехвърлих виното от трите съда в един и като че ли всичко замря - няма мехурчета, няма никакво пукане, пълна тишина. Досега не ми се беше случвало такова нещо. Серниста киселина добавям при смилането в размер на 50-70 мл/100 л. Та бих искал да попитам каква може да е причината за липса/прекъсване на тиха ферментация? :nixweiss:

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 11:01 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Най-вероятно не е прекъснала , а се отделил CO2 който виждаме на повърхността при АФ .След няколко дена отново ще се появят мехурчета , защото количеството CO2 намаля доста при изразходването на захари .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
След няколко дена? Попринцип при самото прехвърляне, претакане и прочие ферментацията временно спира и после пак тръгва. Тук говорим след 24 часа и не се чува нищо. Кога мислиш че ще тръгне?

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 13:21 
Offline

Регистриран на: 03 Окт 2009, 11:40
Мнения: 74
Местожителство: Казанлък
Фермантацията не спира , признаците за нея не са така видими , защото при самото прехвърляне на виното CO2 излита . След тази процедура е нужно време да се насити отново с CO2 . Отвори един съд , виж какво се вижда и сподели .
P.S. Аз лично чувам само когато има бурна ферментация . По време на тиха съдя по водните клапани и отделяне на CO2


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 14:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Окт 2015, 09:43
Мнения: 164
По време на тиха чувам даже през капака на бидона. Когато съм прехвърлял пращина този звук спира напълно и до около два часа започва отново. А след 24 часа, ако не се чува никакво пукане, не само по СО2 ами и по СН4 да гледаш пак няма да има ферментация.

_________________
Fortes fortuna adiuvat!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Авг 2014, 07:12
Мнения: 65
Местожителство: Перник
Тук малко да подкрепя Христо, моите шишета ги държа на топло и като подам ухо да тях се чува едно съскане, което при претакане спира за няколко часа и след това пак започва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Вече повече от 10 дена откакто съм прехвърлил виното и няма никакви признаци за каквото и да е било. Температурата на помещението я поддържам малко над 20 degC, но явно няма никакъв смисъл от това и така ще си го пия. Надявам се това да не се отрази негативно върху качествата му.
В съгласие с L34, досега при тиха ферментация винаги съм чувал пукането през стената на бидона.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Щом температурата не е ниска, според мен причината е като при хляба да изгори и жената да забременее - късно изваден :D
Трябва да има достатъчно захари и активни дрожди при отделянето от джибрата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2015, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 39
Отделянето от джибрите го правя на 6-7 ден от добавянето на дрождите, тогава захаромера показва 0, което според мен е малко над нулата и досега не е имало провал. Все пак благодаря на всички изказали мнение по въпроса ми.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 11:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Сеп 2015, 13:54
Мнения: 13
Илюша махнах виното от грубата утайка, виното не е газирано, но продължава много слабо отделяне на някакви газове. Чудя се дали има някакви процеси, или не, понеже не съм сушфилирал и бистрил с бентонит и още го държа на 20 градуса.
П.С. Оставих чаша с вино за 48ч, цвета не се промени, но вкуса се промени, горчивината изчезна и на вкуснстана безлично и бозаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2015, 12:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Остави го още малко на тази темп.,докато се поуспокои.
После го изнеси на студено(то един студ настана ама ,ще дойде))).Бентонит,сулфитиране ,откаляване след 6-7 дена.Но само ако е спокойно виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Прикачени файлове:
WP_20151126_004.jpg
Не зная въпроса ми дали е за тази тема ,но ще пиша.Бяло грозде 110 кг. димят (македонски) и ркацители, смачкани и добавени 20 гр. кмбс.Отделяне на сока чрез пресоване с мрежа за шпакловка (не искаше да тече през канелата). Оставено да се утай 24 часа и отточена по-бистрата част.Добавени дрожди за червено вино(изпробвани от мен на червено вино и джибри за ракия).Дрожди за бяло вино намерих само неутрални -за бяло ,червено и розе.
След 10 дни бурна ферментация го отделих за тиха във туби от минерална вода, с маркучета от система и в буркана.В началото имаше отделяне на балончета , намаляващо с времето.След 30 дни-на 20.11. го откалих пак в туби от минерална вода ,като оставих маркучето да тече по стената на съда.Преди да откаля ,сипах за проба в една чаша и я оставих да седи на светло и топло 24 часа -нямаше промяна в цвета и вкуса.Но виното беше газирано-имаше малко балончета.
Днес 26.11. взех малко вино за проба и проблем.Има миризма като на винената кал която изхвърлих при откаляването. Отварях и другите туби ,същата миризма.Тубите са без маркучета, плътно затворени.Може ли проблема да идва от това че още се отделят някакви газове(че тече ферментация) . Защото като престоя малко в чашата ми се струва че миризмата намаля.
Мисля да пробия капачките и да продължи да стой да воден клапан.Иначе като цвят ми харесва.
Моля за съвет. :help: :?


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2015, 22:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това спареното ,ще изчезне като го прелееш един два пъти с широк достъп на кислород.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2015, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2014, 10:03
Мнения: 19
Не е проблем да го прелея в кофа и после да го върна обратно в тубата.Но дали пак да пробия капачките и да го оставя на воден клапан ? Като го откалих беше газирано,получи се доста пяна на гърлежа на тубите.Изчаках да се дегазира и тогава затворих.Дали протича още ферментация, защото температурите през цялото време бяха по-ниски от нужните.При започване на ферментацията 18 гр. ,които спаднаха до 15 докато мине бурната.Това в маза на панелка.
Захарността беше 20 % ,измерена при 15 гр. температура. Толкова беше в гаража където преседя едно денонощие.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2015, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Или пробиваш и на воден клапан, или оставяш хлабава капачката. Не го бутай докато не стане, защото ако си точиш по малко за пиене, влиза въздух и в един момент ще се оксидира прекалено много.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 110 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима