Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 13:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
Тази година пак заложих виното, но за разлика от друг път смятам да започна да пиша за процеса на направа на виното , че ми омръзна всяка година да чета отново и отново какво трябва да правя , а във форума поне като влезна си припомням стъпките. И така, тази година реколтата беше прекалено благосклонна за мен и направих голямата грешка да купя бидон от 60 литра, при условие че други години пълнех не повече от 40 литра, но тази година бидона се оказа малък за количеството грозде , което имах. Въпреки това оставих приблизително 10% празно пространство в бидона за да има на къде да ходи шапката. първоначално захарноста беше 22% а и времето беше леко дъждовно, затова му сложих 500гр. захар за да направя 23,5% захарност.
До сега, не бях слагал дрожди - разчитах на естесвените процеси - но четох, че най-добре е да се сложат култивирани дрожди и реших да не се правя на интересен и сложих две ч.л дрожди, като гледах да се съобразя с препоръките на опаковката. Бурната ферментация стартира и вече чакам, но започвам да се притеснявам че захарноста не пада вече 3-ти ден. За сега няма да предприемам някакви действия , ще изчакам ден-два преди да предприемам каквито и да е действия. Смятам, че времето оказва в момента голямо влияние защото навън температурите са около 15-18 градуса а нощно време падат до 4-5 гр. макар, че бидона ми е в апартамента, но трябва да засеча колко е температурата. За сега толкова от мен , по-натам пак ще пиша как протича процеса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Доста интересна тема се заформя успех ти пожелавам.
Искам да вметна също така, че си допуснал фатална грешка още в самото начало защо не прочете повече по въпроса за дрождите а и като цяло за виното има информация колкото искаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 12:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
Слава на бога, бурната ферментация премина за 7-8 дни. Заложих виното на 1.10 и на 8.10 вече всичко беше прекипяло. Но си признавам, че бидона беше малък и направо щеше да "изгърми" по време на ферментацията. Тъст ми го бъркаше по 2 пъти на ден - сутрин и вечер. На 8-ми с тъста претакахме виното от бидона и отделихме джибрите.Тази година не използвах канелка за отделяне на джибрите от винената мъст, а използвах метода на моите съселяни със PVC тръба ф50, която се перфорира с бургия 2мм по цялото протежение на тръбата за да играе ролята на филтър за джибрите(същият метод, както при сондажите). та тази тръба се поставя в средата на бидона и винената мъст се събира в средата на тръбата и от там източваме с шлаух.Май трябва да постна една снимка на това устройство. Събрахме виното в две бутилки от по 20 литра (от минерална вода). Сложихме го на воден клапан и така ще го оставя 3-4 седмици на тиха ферментация. До този момент не съм слагал калиев метабисулфит(макар че съм купил), защото смятам да го сложа при процеса на претакане след тихата ферметация. За сега се радвам, че процеса напредва с бавни и славни стъпки. Джибрите ще ги дам на мой съсед да направи ракия с тях защото аз не съм спец в тази работа, а той ще даде някоя бутилка за награда. По нататък ще продължа с краткият очерк за моето вино от неизвестият сорт Отело. Така и не открих конкретна причина хората да не правят вино от този ароматен винен сорт грозде!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 12:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Този „неизвестен„ сорт Отело има хилядолетна история. Спада към т.нар директни сортове. Тези сортове са обявени от някои законодателства за канцерогенни, поради наличието на един дигликозид на малвидола( една от формите на антоцианите) но не е доказано категорично. Друга причина да не се прави вино от директни сортове е характерната миризма( не аромат) - лисичи тон, също така характерното за тези сортове е слузестото съдържимо в зърната, откъдето идва и ниския рандеман. Също така се характеризират с ниско захарно съдържание, този твоят с това 22% направо е избил рибата. Има също лош баланс между захар и киселини и не показва нищо при стареене. Дотук няма една причина, за да се прави вино от Отел и подобните.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 12:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
ракиите от такива сортове - сапунен тон в аромата.
Това за канцерогенните за мен са алабалистики..то много учени смятат и алкохола за канцерогенен...ама нейсе..
Основното е ,че тези сортове буквално смърдят...поне за мен на евтин ароматизатор за кенеф...
Във Франция е забранено производството на вино от такива директни сортове...пък и не само там.
И накрая...такива вина имат такава киселинност , че се пие с лимонада вътре...страхотия...също като Асеновградския мавруд...
Отплеснах се ....сори.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Едно аверче като ми каза, че е метнало в мерлото и малко отело, за да му намалява захарността и "за аромат"... майка плаче, грамофон свири...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 473
Местожителство: Варна
Отело, липа, уми уно, унгар, не знам има ли и други названия. Тия сортове (а може и да са един същ) са характерни с това, че не се пръскат. Това ли е директен сорт? Виното от тях не ми харесва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 00:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
да.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 15:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2011, 13:55
Мнения: 8
Колеги, колкото хора писаха , толкова различни мнения, в крайна сметка аз си правя вино от Отело и вашите мнения са само за вас. Първо, виното от такъв сорт направено с мерак е направо трепач. Второ по отношение на аромата, нещо много сте се объркали или само говорите по слухове. Аромата на този сорт е на горски плодове, а вкуса на виното не отстъпва по нищо на Мерлото или Мавруда. Дори бих го препоръчал да се добавя такъв сорт към стандартните вина за по-добър аромат. Това с "лисичия тон " е някъква легенда , която хората си я предават без в повечето случаи да знаят какъв точно е този вкус! Колко такива съседи ми говориха за това, че имало "лисичи" вкус, но веднага след като ги запитам дали са опитвали лисица, нямаше такъв , който да знае какъв точно е вкуса на лисица. Това от своя страна води до извода , че говорят само по-това каквото са чували, но не са опитвали. За това Ви умолявам, да говорите от личен опит а не по слухове. По отношение на захарност тази година беше най-ниската -22% и то, защото брах гроздето в дъждовен ден, което не се препоръчва в дебелите книги, защото това е гаранция за намалена захарност. При мен нямаше как да пропусна деня за бране, защото нямах друг почивен ден. В заключение на моето мнение ви казвам, смело правете вино от Отело и не се оставяйте да ви манипулират разни слухове. До този момент имам 100% удовлетвореност от хората опитали моето вино. Наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 15:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
veselin74 написа:
Колеги, колкото хора писаха , толкова различни мнения, в крайна сметка аз си правя вино от Отело и вашите мнения са само за вас. П!

Ми за какво я пусна темата

veselin74 написа:
Второ по отношение на аромата, нещо много сте се объркали или само говорите по слухове. Аромата на този сорт е на горски плодове, а вкуса на виното не отстъпва по нищо на Мерлото или Мавруда. Дори бих го препоръчал да се добавя такъв сорт към стандартните вина за по-добър аромат.

Препоръчай го да видиш отговора...горски плодове и отел :lachtot: пълна смръдня...

veselin74 написа:
Това с "лисичия тон " е някъква легенда , която хората си я предават без в повечето случаи да знаят какъв точно е този вкус! Колко такива съседи ми говориха за това, че имало "лисичи" вкус, но веднага след като ги запитам дали са опитвали лисица, нямаше такъв !


Уникална логика!!!!!неща като бисквити катерица....

veselin74 написа:
В заключение на моето мнение ви казвам, смело правете вино от Отело и не се оставяйте да ви манипулират разни слухове. До този момент имам 100% удовлетвореност от хората опитали моето вино. Наздраве!

Разбира се това си е твое мнение и то си е само за теб...
Ще кажете въпрос на вкус за отела-опитай 200-300 различни вина и търси тон като в отела...ще намериш друг път- до тогава на това се на това се казва ниска винена култура .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима