Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 23:34
Мнения: 7
здравейте и от мен, искам да попитам има ли някакъв начин да започне да ферментира вино , което е от 6 дена в бъчви и седи на открито на село под един навес и поради ниските температури не е започнала изобщо ферментация , опитах го днес не е вкиснало, шарата си е сладка, както в началото когато до смлях. гроздето е от типа бучни пръчка (липа) захарността е 21. тази вечер го прибрах в мазата но ти там не е кой знае колко топло някъде от порядъка на 14-15 градуса все пак на вън е 0-10


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Стопляй го до 20-25 гр. като вадиш по малко и връщаш топло.
Гледай да не го свариш - стопляй до 35 макс. в кофата и прави операциите многократно, докато вътре стане 25 гр.
Завий го с дебели черги, вата, найлони хартии каквото имаш там.
Това е само като за първи опит, ако не заферментира - купуваш дрожди за трудна ферментация + активатор и след затоплянето ги добавяш вътре.
И все пак - без контрол на топлината няма да стане :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2013, 23:34
Мнения: 7
victoryvt написа:
Стопляй го до 20-25 гр. като вадиш по малко и връщаш топло.
Гледай да не го свариш - стопляй до 35 макс. в кофата и прави операциите многократно, докато вътре стане 25 гр.
Завий го с дебели черги, вата, найлони хартии каквото имаш там.
Това е само като за първи опит, ако не заферментира - купуваш дрожди за трудна ферментация + активатор и след затоплянето ги добавяш вътре.
И все пак - без контрол на топлината няма да стане :)


купих дрожди и сложих термометър в мазата 15 градуса е температурата, заквасил съм дрождите и след малко ще ги добавя към мъстта, трябва ли сега да добавям храна за дрожди(активатор) и ако трябва кога и как се добавят, завил сам бурето и сложих печка за следене и контролиране на температурата при нужда


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Младежо, защо вместо да задаваш въпрос след въпрос и да чакаш някой да ти отговори субективно не вземеш да прочетеш някоя книжка онлайн или не с методите и технологията на правене на вино и след това вече да задаваш въпроси като нещо не ти се връзва в процеса? Ей това не мога да разбера.....явно адреналина е по голям като някой ти каже утре трябва да откаляваш.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 17:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
shener84 написа:
victoryvt написа:
Стопляй го до 20-25 гр. като вадиш по малко и връщаш топло.
Гледай да не го свариш - стопляй до 35 макс. в кофата и прави операциите многократно, докато вътре стане 25 гр.
Завий го с дебели черги, вата, найлони хартии каквото имаш там.
Това е само като за първи опит, ако не заферментира - купуваш дрожди за трудна ферментация + активатор и след затоплянето ги добавяш вътре.
И все пак - без контрол на топлината няма да стане :)


купих дрожди и сложих термометър в мазата 15 градуса е температурата, заквасил съм дрождите и след малко ще ги добавя към мъстта, трябва ли сега да добавям храна за дрожди(активатор) и ако трябва кога и как се добавят, завил сам бурето и сложих печка за следене и контролиране на температурата при нужда

Не обръщай внимание на Борис,малко е изнервен...сигурно му е кисело виното :megagrin:
Направи точно каквото те е посъветвал Виктор!!!Няма да сбъркаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
[quote="borisgp"]Младежо, защо вместо да задаваш въпрос след въпрос и да чакаш някой да ти отговори субективно не вземеш да прочетеш някоя книжка онлайн

Ако може да дадеш линк, ще ти бъда благодарен, защото аз лично не успях да намеря такава книга.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
http://bulgariandrinks.com/%D1%82%D0%B5 ... 0%BD%D0%B0

http://bulgariandrinks.com/%D1%82%D0%B5 ... 0%BD%D0%B0

http://bulgariandrinks.com/%D1%82%D0%B5 ... 0%BD%D0%B0


http://www.zlatnatabachva.com/index.php ... &Itemid=56

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 08:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2013, 15:46
Мнения: 9
Местожителство: Русе
Благодаря ти Илюша, моите първи стъпки по направа на вино съм ги взаимствал от този сайт, но аз си мислех, че книгите на професор Цаков, може да ги има някъде в електронен формат. Аз лично не успях да намеря нищо.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 08:50 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
снощи комшията ми се оплака,че неговото вино 12 ден стои в джибрите и е сладко,премерех захарността 23 е /била е при ронкането 24/ на 7 ден слагал някакви дрожди но явно ефекта е нулев ,сега мисля да пробваме с дрожди за
трудна ферментация , но се чудя дали да извадим виното вече или да изчакаме още няколко дни докато тръгне ферментацията ,какво мислите ,тези 20 дни няма ли да се отразят твърде негативно на виното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2012, 21:47
Мнения: 30
Тази година това застудяване ще направи много бели.
И аз източих на четиринайстия ден при захарност 1-2%. След няколко дни го хвана студа и сега е затихнало и продължава да сладни. Нали съм далеч от него не съм го "грял" и сега се чудя как да го събудя отново. Недовършена жена и вино трудно се прилъгват пак.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За жената може и да си прав, ама виното ще го излъжем някак си :lachtot:
1. Стопляне до 20-25гр.
2. Ако до сега не е мръднало да ферментира - не е лошо да се види как му е киселинността. Ако трябва да се намали. Макар че не ми се вярва.
3. Дали не е прекалено в началото със сулфитирането ? Ако да - следва голямо аериране - преливане в други съдове от високо, духане с помпа за аквариум и т.н.
4. Дрожди за трудна ферментация в сериозен стартер. Проба дали ще потръгне : Дрождите след леко режидриране да се сипят в буркан с мъст от същата и да се чака да шупнат. После буркана да се излее в кофа с мъст от същата и чак като и тя шупне - с нея да се закваси целия обем.
5. Ако съвсем не потръгне ферментация дори и в малкия буркан - обади се на технолог с висше образование :megagrin:

Сетих се за един виц който е от реален случай от областта на компютрите :

Отива едно наше момче в щатите да работи в някаква фирма - системен администратор.
И веднага му връчват да инсталира някакъв нов рутер.
Нашия човек почва да чете ръководството - изпълнява всичко точка по точка , но не става каквото трябва.
Преминава на раздел : Грешки и чете :
1. Ако едикакво си - направете това.
2. Ако не става това, направете едикое си
3. Ако и това не помогне - обадете се на системния администратор.

И нашия човек хвърлил ръководството псувайки :
"Да ви еба майката, нали аз съм системния администратор бе !"

Тъй че ... а дано заферментира до точка 5.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 11:56 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
а какво трябва да е РН на мъстта в самото начало при бялото и при червеното,аз лично следя РН в етап на приключела ферментация да е около 3,2-3,6 при червеното а бялото около 3,1-3,3


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен лично, под 3.1 пеха на грозде или какъвто и да е ферментационен материал е проблемно за започване на ферментацията.
А то под 2.5 вече е оцетът.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 14:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Тази година заради студеното време май на доста хора им тече бавно ферментацията. И при мен го има този проблем, температурата на материала беше 14 градуса. Сега топля с бутилки с вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2013, 21:56
Мнения: 17
Здравейте,искам да попитам дали е проблем следната ситуация,става въпрос за виното на приятел.Гроздето е мерло захарността беше 24% изкара 10 дена бурна ферментация,използваните дрожди бяха на "Ванков".Източеното вино вече точно 30 дена кара тиха ферментация,чуваемо си шупти и прави пяна на повърхността.Днес приятелят ми замери захарността оказа се 7% и виното е доста сладко.Въпроса ми е това нормално ли е след толкова време непрекъсвана ферментация да има такава захарност,притеснява ме,че няма да може да ферментира,а студа идва.Ако някой може да помага ще съм благодарен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, stinger и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима