Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 02:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2012, 19:09
Мнения: 5
Привет колеги, за втора година правя бяло вино (димят и малко памид). Първия път се получи страхотно винце -около 35-40 литра даже си бутилирах малко. Тази година окрилен от миналогодишния успех реших да напълня 60 литрово бидонче. Така и направих гроздето(от лозето в село) пак беше основно димят + малко памид и около щайга мерло. Смачках го, източих самотока, сулфитирах (май малко повече от колкото трбваше), сложих дрожди и си завря - точно както миналата година. Бурната ферментация мина за около 3-4 дена след това тихата обаче продължи само 5-6 дни и спря да "барбоника" през водния клапан. Така вече седмица от как е спряло реших да го опитам макар и все още мътно. Пуснах половин буркан от канелката долу(знам че отгоре е по-бистро ама още е на воден клапан и не ми се разваляше). Точно като миналата година на вкус - мирише си леко на "яйца" (все пак не е претакано още), но е КИСЕЛО :cry: . Може ли да се направи нещо за него :help: . За пробата сложих щипка сода в чашата и се оправи ама може ли така да излекувам цилея бидон - да не взема да се отровя нещо от тази сода :drunk:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Трябвало е да премериш киселинноста,преди началото на ферментацията и да коригираш в нормите.Откиселява се с калциев карбонат.тази процедура я направи след като откалиш...но първо вземи и ПРЕМЕРИ киселинноста...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2012, 19:09
Мнения: 5
Naskohondata1 написа:
Трябвало е да премериш киселинноста,преди началото на ферментацията и да коригираш в нормите.Откиселява се с калциев карбонат.тази процедура я направи след като откалиш...но първо вземи и ПРЕМЕРИ киселинноста...

А как се мери киселинност :? и евентуално какви са дозите на въпросния калциев карбонат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мери се с рн meter най точно,също с лакмусови комплекти,но там е доста неточно.дозата я пише на опаковката...3-4 гр на литър,по памет намаляше киселинноста с 1%


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Тоз димят малко рано е обран щом сега вече е полуготово вино. Освен откиселяването може и от други чалъми да има нужда (изваряване) щото като се наложи да се слага много откислител не остава нищо като вкус... Поне моя малък и скромен опит в тая посока така говори...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 13:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
не бързай...изчакай...ще се отлага винена киселина по стените на съда с понижаването на температурите- така киселинността ще падне.
Рано е още да се говори за киселинността на виното още повече ,че я установяваш органолептично....а тази проверка се влияе от много фактори :D
На каква температура го пробва?Тъй като на по висока -18...20градуса усещането е по-силно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 20:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2012, 19:09
Мнения: 5
Ами за рано не знам колко е рано - захаромера показа 22 карата, а за опитването - беше на стайна температура. Иначе си набавих вече калциев карбонат, НО се оказа че съм се излъгал за тихата ферментация. Винцето все още си ври. Май тия дни с понижаването на температурите ферментацията е забавила ход, не е спряла. Сега се чудя дали го оставя да си преври и тогава да го мъча с карбоната (ако има нужда де - колегата ilu6a ми даде малко надежда), защото на упътването пише, че след карбоната се стабилизира с 1мл/л серниста кисилина, а това ще прекрати ферментацията. От друга страна ако го оставя да си преври да не вземе да се вкисне непоправимо - тогава и за ракия май няма да става. :wallbash: :nixweiss: :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 21:13 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Аз доколкото съм запознат вино се пробва след 30 дни откакто е отделено за тиха ферментация и ако ти се струва кисело-
добавяш калиев бикарбонат да понижиш киселинноста с 0.5%(2гр./литър вино), след 2 дни пак дегустираш и ако трябва пак с 0.5% докато ти хареса.
Нека все пак се изкажат и разбирачите да не заблудя нещо колегата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Ехо-полека с бикарбоната...после връщането назад е също бъзикня...


Остави виното,само поддържай температура поне 15-18градуса..нека мине време...
Защо искате след 30 дена да имате вино?Просто изчакайте...на този етап нямаш нищо формирано....освен изразени киселини.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Защо искате след 30 дена да имате вино?Просто изчакайте...на този етап нямаш нищо формирано....освен изразени киселини.

Даже не са 30 дни,а 15...Бързат хората жадни :saufen: :D
dinio84 написа:
Бурната ферментация мина за около 3-4 дена след това тихата обаче продължи само 5-6 дни и спря да "барбоника" през водния клапан. Така вече седмица от как е спряло реших да го опитам макар и все още мътно. ....КИСЕЛО :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2012, 19:09
Мнения: 5
Дните са наистина 15-тина и реших да го опитам защото помислих че е превряло. Оказа се, че заради захлаждането ферментацията се забавила дотолкова, че да "избарбониква" през 15-20 мин., а не през две-три, както е сега да речем след оправянето на времето. Винцето не отвън, но все пак температурата играе нагоре-надолу. Колкото и да ми се иска не мога поддържам перфектни температури. За сега мисля да го оставя и да не му слагам нищо. Като преври и се избистри ще го опитам пак и тогава ще споделя резултатите. Благодаря на всички отзовали се в темата. Приятна вечер и наздраве :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
е....благодаря ,че попита...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2013, 23:08 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
dinio84,
ако ти е кисело- дай ми го на мене- ще довтасам с колата и 2 бидона за норматив
на нашата компания стомасите са от неръждавейка и с лимонада ще го прецилиндриме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 00:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Къде е гледан димята, ако мога да попитам, че тази убийствена комбинация на памид и димят само във варненско се опитват да я правят...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 11:37 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
stefannankov написа:
Къде е гледан димята, ако мога да попитам, че тази убийствена комбинация на памид и димят само във варненско се опитват да я правят...

До колкото съм запознат късните сортове - Алиготе, Памид, Ризлинг, Шевка, Димят, Гъмза, Ркацители, Червен мискет не могат да узреят преди края на септември, по нашия край ги берат даже след средата на октомври че иначе стават вината киселки, та в тая връзка- да не би да е било зеленко гроздето в началото на септември когато е брано?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима