Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Сравняваш различни светове. Алиготе, Памид и Червен мискет зреят около средата на септември (Алиготе и по-рано даже), при мен поне Памид бран между 15 и 20 септември обикновено вече отива на презряване, червения мискет горе-долу като него се движи, просто има разлика във плододаването му и резитбата, поради което може да узрее малко по-рано от памида. Димят обаче поне във Варненско бран преди средата на октомври (краен случай между 5 и 10 октомври) е такъв ципест киселаж че не ми се говори. Сега- димята е особен сорт - по принцип по книга е с по-висока киселинност и трудно би докарал над 20 захарни процента, но пък с тая дебела ципа предполагам че по-лесно би понесъл октомврийски застудявания и валежи и по-късно бране. Заради тия киселини, които преминават и в дестилата при изваряване във варненско поне са се опитвали да произвеждат коняк - по книга поне пишат че при отлежаване в дъбова дървесина се формирали ванилени тонове. Склонен съм да го вярвам защото миналогодишната варка ракия от недоузрял димят и памид я бяхме забравили цяла година в почти неизползвано дъбово буре - цвят убийствен, но леко удря на дъска, ама като се разреди до под 50 градуса... малии просто си представям малко карамелче вътре и по-некачествените тригодишните брендита и коняци ги удря в земята...
Ризлинга по книга е по-късен, за Шевка и Гъмза нямам впечатление, но по пазарите почват да продават Ркацители с добри захарни градуси още през първата половина на Септември...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 11:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Памид и алиготе не са късно зреещи,а средно зреещи през първата половина на септември.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 12:09 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Вероятно колегата е обрал узрелия памид и покрай него и недоозрелия напълно димят и оттам му идват проблемите с киселата жилка, във нашия край гроздето узрява 10-14 дни след варненско, което идва от надморската височина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 12:11 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Продължавам да се чудя за какво киселеене се говори на нещо ,което още няма 30 дена?
Да не говорим ,че РН 3,3..3,2 са нормални за бяло вино просто ще е с по-голяма свежест...не случайно се консумира на по-ниска температура.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2012, 19:09
Мнения: 5
На колегата дето попита от къде съм - от Стара Загора съм. Гроздето е брано 21-22 септември. За димята може наистина да му е малко рано (миналата година го брах по 5-10 октомври), а памида ако го бях оставил още седмица щях да намеря само чепки по асмата. Киселинността не мога да я премеря защото не намирам никъде лакмус в тоя град. Вчера не се стърпях и реших да отворя бидона отгоре. Гребнах малко от горните почти избистрени слоеве и опитах-няма нищо общо с това дето тече отдолу през кранчето. Пак киселее, но доста по-слабо отколкото отдолу. :nixweiss: Колегата ilu6a :respekt: може би ще се окаже прав, че му трябва време.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Това имах предвид и аз - памида си го обрал вероятно дори леко презрял, понеже по стечение на обстоятелствата съм запознат с климата около СЗ, но няма начин димята да е бил узрял, а той е с много киселини, вече въпроса е в какви пропорции е бил димята спрямо памида...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Затова се мери киселинноста,преди започване на ферментацията....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Колега dinio84 не се обиждай , но действително има основни неща, които трябва сам да си ги потърсиш, или на форума, или от другаде.Вино не може да се" отгледа" не за 30 , ами и за 90 дни.Колкото и непретенциозно да е.Типичния шаш е около тихата ферментация(да ме прощава един професионалист на форума- ама така го казва народа) и малко след нея.Тогава имаш чувството че е станал безбожен киселяк и ако изпаднеш в паника такива неща ще набуташ вътре с цел оправяне, че после действително няма оправия.Добро вино с бързане не става.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
stefannankov написа:
Тняма начин димята да е бил узрял, а той е с много киселини, вече въпроса е в какви пропорции е бил димята спрямо памида...

Какво означава димята да е с много киселини..-какви и колко?
А кое грозде не е?
Много важно,че не е бил 22% ,а 20% захарност....просто рано е за всичко!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
На няколко пъти става въпрос за това "пусто" мерене.Но за съжаление само на думи.Кой е този колега който работи в някаква техническа сфера и нищо не измерва?Как взима решения - може би по интуиция? На първата минута ще бъде изгонен от работа, или ще направи непоправима беда.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 05:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Какви са не мога да кажа, предполагам че на неузряло грозде вида киселини е друг от на узрялото от същия сорт. Димята опитно е по-кисел от мискетите когато е неузрял, също така киселините му са доста по остри на вкус. Ако за мискет е характерно 7-9 % киселини в узряло състояние, при димята са повече - предполагам около 9-10%, а при неузряло с 3 седмици грозде колко да са 12-15% ? Просто не можах да намеря агробиологична характеристика която да посоча с посочени киселини.Явно всички преписват от един източник. При лозето на което помагам 10% от него съотнесен към останалото количество е достатъчно да развали цялото вино. Направо хемороиди ти избиват като го пиеш това вино... Като го сложиш на месо фасция не остава, мазнините на емулсия стават, като почнеш да печеш месото ти залютява на очите без значение дали си във входа или в апартамента... Стабилен оцет с високо алкохолно съдържание...Тая година по мое настояване го отделихме - разликата е очевадна -ферментирала шара от него при все че е коригирана със захар до над 23 захарни градуса биеше на зелева чорба, докато на останалото вкуса няма помен от киселини... Като знам колко години тъста се опитва да ме трови с такова вино как да не го кажа... няма да забравя парещо киселия вкус на неговото вино никога, че ти го и праща за вкъщи .. ммта си дж*са, зъбен камък не ти остава, всичко се разгражда, лъсват ти зъбите и те така.Аз канали съм отпушвал с него... Ти такова вино виждал ли си? Плочките си изменят цвета като им сипеш такова вино, мухъл изчезва, на тоалетната като го сипя като белина действа... дотук 10 в 1, ама има и други възможни странични приложения. Не съм се сещал на мойте моторджии да го дам като чистят карбураторите да видим дали е по-яко от Меглио-то. Ако бях открил начин да го сгъстя като Доместоса такива пари щях да направя...
Е та колко киселини да има , оцета е като ликьор пред такова вино... Ай дано колегата да не се е подредил и той така и да е сложил малко от туй неузрялото грозде, ама бива ли така да му даваме фалшиви надежди...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev, koinov_65 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима