Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Сеп 2017, 03:12 Дата и час: 23 Сеп 2017, 03:12

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:41 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Приятели, днес прехвърлих само сока за тиха ферментация и в третия бидон(60л) имам вино до половината- това ще ми е за доливане след откаляването, въпросът ми е:

Как да го запазя с толкова въздух вътре 20- 30 дена-
да му паля ли серни ленти или някакви други мурафети?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 11:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Явно никой не знае или не иска да ме посъветва,
а може и да съм задал тъпо въпроса си. :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
vyrhara написа:
Явно никой не знае или не иска да ме посъветва,
а може и да съм задал тъпо въпроса си. :D

Не съм аз този, който да дава акъл,но от всичко що изчетох във форума,виното ти за доливане също кара тиха ферментация и трябва да го поставиш при условията на останалото ти младо вино.Т.е. водни клапани и липса на кислород.При половин зает от вино бидон ще имаш голяма празна част,изпълнена с въздух.Премести в по-малък съд и сложи водния клапан.Но нека по-компетентните майстори да изкажат мнение,да не те объркам нещо:)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
vyrhara написа:
Явно никой не знае или не иска да ме посъветва,
а може и да съм задал тъпо въпроса си. :D

Напълни,въздушното пространство с празни пластмасови бутилки от минерална вода или бира. Затваряш ги плътно,измиваш ги хубаво от вън,и е добре да ги дезинфектираш.Пълниш с тях, колкото може по плътно . От време на време хвърляш по едно око, щото от промяната на температурата може малко да се по сплескат.Ама само охлабваш капачката, и пак я стягаш и те тва е.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
и какво постига с тази "технология"?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
и какво постига с тази "технология"?

То е очевидно, намалява обема на въздуха, който е в досег с виното.Има такива кухи сферични топчета , които се използват в промишлени условия, но са малко скъпички. Работил съм с такива.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
и увеличаваш повърхността тоест вероятността да внесеш нещо нежелано във ферментатора.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
и увеличаваш повърхността тоест вероятността да внесеш нещо нежелано във ферментатора.

И откъде ще го" внесеш"- нали водния клапан е за това.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 12:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
ами с тези шишета.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 13:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
При работа с растителни масла, които се втвърдяват на въздух (окисляват се), съдовете се допълват като се пускат камъчета за да няма празно пространство с въздух. За виното мисля, че тази идея ще свърши работа и за допълване:http://www.rakiyata.com/forum/download/file.php?id=3547&t=1
kitaen написа:
2 в 1...потапяне на шапката със стъклени дамаджанки,пълни с топла вода за повишаване на температурата.Поставил съм ги върху две пластмасови решетки за бидони.Ако ви е повече материала вместо с капака,могат да се покрият с найлон,одеала и т.н.

Само трябва да се внимава какви са капачките на дамаджаните. Поста на kitaen е тук:http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=1825&start=60

ПП Всякакви предмети по-тежки от виното и нереагиращи с него биха свършили работа. Не, че съм го правил - сега ми хрумна.


Последна промяна HHristov на 07 Окт 2013, 13:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 13:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
ilu6a написа:
ами с тези шишета.

Ако, не се спазва хигиена, може да се издъниш на всеки етап.Писах му за дезинфекция.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Бе вие луди ли сте...
празни ботилки!!! :) :) :) Май си нямате друга работа :)
А ти дето пускаш питанката няма ли да кажеш какво е виното...
Щото за червените вина не е голям проблема че нямаш клапан и други подобни, стига да е леко притворено да не влизат мушици, толкова!

Каквото и да е виното, няма да правиш никакви "мурафети". Оставаш го да си стане вино и после пиеш

vyrhara написа:
Приятели, днес прехвърлих само сока за тиха ферментация и в третия бидон(60л) имам вино до половината- това ще ми е за доливане след откаляването, въпросът ми е:

Как да го запазя с толкова въздух вътре 20- 30 дена-
да му паля ли серни ленти или някакви други мурафети?

Как така в третия... как искаш съвет с половин въпрос... Нали се сещаш че не сме били в мазата ти последните 20 дена :) пообесни малко
Какво имаш в предвид под "доливане след откаляване" ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6275
Местожителство: София
sfotev написа:
то...
Щото за червените вина не е голям проблема че нямаш клапан и други подобни, стига да е леко притворено да не влизат мушици, толкова!

Каквото и да е виното, няма да правиш никакви "мурафети". Оставаш го да си стане вино и после пиеш


Що за прибързани изказвания???-и ползвайте тази търсачка дявал да го вземе...изписано е сума ти страници по този въпрос за доливането!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1524
Местожителство: Wallis and Futuna
Изтегли въздуха,през дупката за водният клапан.За бутилки секс ползва това http://www.bedbathandbeyond.com/1/3/wine-pumps Тъй като това е бидон,ще иска яко помпане,докато не излезе всичкият...освен ако не използваш нещо подобно за обезвъздушаване....после забиваш водният клапан и си ок


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
sfotev написа:
Щото за червените вина не е голям проблема че нямаш клапан и други подобни, стига да е леко притворено да не влизат мушици, толкова!

Каквото и да е виното, няма да правиш никакви "мурафети". Оставаш го да си стане вино и после пиеш

Какво имаш в предвид под "доливане след откаляване" ?

Фотев съвсем ще объркаш начинаещите...ти като искаш си остави въздух в съда.Ще ти образува след време една пелена/ципа,виното ти ще му падне градуса,защото бактериите ще ти разградят алкохола на вода и ще викаш "бреййй какво пивко винце съм направил-пиеш и не се напиваш".


Върнете се в началото
  
 
 [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима