Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:36

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:23 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
sfotev написа:


vyrhara написа:
Приятели, днес прехвърлих само сока за тиха ферментация и в третия бидон(60л) имам вино до половината- това ще ми е за доливане след откаляването, въпросът ми е:

Как да го запазя с толкова въздух вътре 20- 30 дена-
да му паля ли серни ленти или някакви други мурафети?
А ти дето пускаш питанката няма ли да кажеш какво е виното...

Каквото и да е виното, няма да правиш никакви "мурафети". Оставаш го да си стане вино и после пиеш
Как така в третия... как искаш съвет с половин въпрос... Нали се сещаш че не сме били в мазата ти последните 20 дена :) пообесни малко
Какво имаш в предвид под "доливане след откаляване" ?


sfotev,
виното е бяло, ферментираше досега в буре, когато падна захаромера на 0 източих само вино в един 100л. той е догоре и ми останаха тези 30-40л., които са в тоя 60л. бидон- малко над половината е и искам като изхвърля винената кал от големия бидон- пак да го долея догоре с вино от по-малкия и ме притесняваше като е до половината дали няма нещо да цветяса, цъфне и върже- такива работи да не развали и всичкото вино,

специално разбирачите да ми кажат за или против да му запаля една или 1/2 серна лента и после да го запечатам през воден звънец?


Последна промяна vyrhara на 07 Окт 2013, 16:27, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Най-добре е да го преместиш по-малък съд и с минимум достъп на кислород и на клапан да стои.
Това със лентите може да прекалиш с дозата без да искаш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 564
Местожителство: София
Колега[b] vyrhara[/b], най-логично е да сложиш тези 30 литра в 3х10 л. туби от мин. вода или в една 20+1х10 литра. С воден клапан на всяка. Няма въздух, няма проблеми. Като откаляваш, откаляваш и в тубите. Събираш виното и ...
Аз не те съветвам да внасяш SO2 на тоя етап.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 20:37 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
vyrhara написа:
sfotev написа:


vyrhara написа:
Приятели, днес прехвърлих само сока за тиха ферментация и в третия бидон(60л) имам вино до половината- това ще ми е за доливане след откаляването, въпросът ми е:

Как да го запазя с толкова въздух вътре 20- 30 дена-
да му паля ли серни ленти или някакви други мурафети?
А ти дето пускаш питанката няма ли да кажеш какво е виното...

Каквото и да е виното, няма да правиш никакви "мурафети". Оставаш го да си стане вино и после пиеш
Как така в третия... как искаш съвет с половин въпрос... Нали се сещаш че не сме били в мазата ти последните 20 дена :) пообесни малко
Какво имаш в предвид под "доливане след откаляване" ?


Празния обем се запълва с инертен газ-азот,СО2

sfotev,
виното е бяло, ферментираше досега в буре, когато падна захаромера на 0 източих само вино в един 100л. той е догоре и ми останаха тези 30-40л., които са в тоя 60л. бидон- малко над половината е и искам като изхвърля винената кал от големия бидон- пак да го долея догоре с вино от по-малкия и ме притесняваше като е до половината дали няма нещо да цветяса, цъфне и върже- такива работи да не развали и всичкото вино,

специално разбирачите да ми кажат за или против да му запаля една или 1/2 серна лента и после да го запечатам през воден звънец?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Съфоромецо vinoirakia, не те наричам колега, щото съм далече назад спрямо теб.Това е сериозно казано без никакъв бъзик. Ама виж сега- човека цървули нема , ти го съветваш гайда да си купи.Той няма по малък съд или поне такива от минерална вода, ти му препоръчаш инертни газове-" Като нямате хляб ,яжте пасти" бе казала една кралица... и я гилотинирали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
kostakurta,
днес си купих нов бидон 50л. и с малко челна стойка на бурето изцъцрах още 10 кила и го
наджасах догоре, щом нямало да се запази- ОК, сега го замазах с болкит и започна да звъни в бурканчето, а стария бидон ще го ползвам само за бурни ферментации.
Мани- събрал съм 250л. вино +250 буре заложено със захар за 2-ра ферментация, сега имам 4 бълбука в мазата,
то е ясно- цяла зима ще е кръчма у мазата, да си носи само мезе кой идва. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
"vyrhara" Това което си направил е най логичното- по малък съд и всички алабализми, които коментирахме досега-просто отпадат.Даже трябва да са няколко с по малък обем за да можеш да доливаш, когато откаляваш или започнеш да го пробваш :megagrin: .Принципът е -колкото може по малко въздух при виното, а как ще го постигнеш е въпрос на възможности.Не разбрах къде да носим мезето? :zauf2:


Последна промяна kostakurta на 07 Окт 2013, 21:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 21:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Не се обиждай,нищо лично,но това трябваше да го направиш отначалото.....а ние си хабим мастилото по толкова тъпа тема,че мястото и беше за боклука още в началото


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 22:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Що да е тъпа темата?
Моя въпрос беше тъп, защото ме бяха посъветвали пр непълен съд да се палят лентички.
Лошо няма- някой ще влезе и ще се ограмоти.

Иначе мезе или със без мезе- да заповяда всеки в моята маза на НоемвриВин фест-
ще продължи докато има вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 09:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 26 Сеп 2013, 08:16
Мнения: 14
Местожителство: Варна
Naskohondata1 написа:
Не се обиждай,нищо лично,но това трябваше да го направиш отначалото.....а ние си хабим мастилото по толкова тъпа тема,че мястото и беше за боклука още в началото


Чак пък да си хабим мастилото... НЕ темата, а твоето изказване е неуместно... това е форум, ничия собственост.... до някъде си прав за темата, че може и без нея... но след като е факт не можеш така да се изкажеш... подминаваш и това е!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 11:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
sfotev написа:
това е форум, ничия собственост....

Друг път ничия.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Бай Драган, bogdan_stg и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима