Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 02 Дек 2016, 22:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 11:03 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Направих тема за белите вина и контакта им с утайката за да не се спами темата за червените.

Аз:
А ако бялото вино се остави за по-дълго върху фината утайка на колко време е нужно да се разбърква утайката?

Илюша:
Вдигай фината утайка 2-3 пъти седмично,но добре е виното преди това да е свалено от грубата утайка.

Аз:
Тоест след първото откаляване (груба утайка) почва да се натрупва фината утайка (на този етап има вариант тя да се държи заедно с виното известно време като се вдига 2,3 пъти седмично).
При третото откаляване миналата година извадих почти само винен камък.
Сега съм именно на етапа след първо откаляване - тихата ферментация почва да замира и почти не бълбука от клапана. Сложих и дъбови чипс, средно изпечен, че димята много се връзва с дъб.

За експеримента съм сложил и 10 литра вино само от този сорт, не съм сигурен дали е супер ран болгар но изглежда точно така.
http://www.agro.bg/content/Image/page_17__366.jpg
Знам, че е десертно, но беше невероятно ароматно, невероятен особен аромат (нищо общо с болгар което е само сладко без аромат почти), твърда почти горчива ципа и си викам - какво вино ще стане от това, искам вино точно с такъв аромат. Пусна сок 50:50 от джибрата със захарност 20% (сигурно заради сухата година е почнало да става на стафиди по асмата, но за захарта гарантирам в грешката на захаромера от 1 лев!) в момента там още не е минала бурната. Ако се запази аромата ще стане страшно вино от това!

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 11:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
С помощта на техниката "батонаж" (разбъркване от фр. batonnege, baton = пръчка, на английски е stirring barrels) виното се обогатява с колоиди. Тези съставки имат способността да се съчетават с фенолните съединения на виното. Така по време на отглеждането на виното жълтеникавият цвят намалява, ограничава се и вкусовото отражение на танините, което прави бялото вино по-бистро, извлича се мазнота...

Апропо малко бели сортове понасят дъб...шардонето е едно от тях...за димята не съм чел и чувал...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2013, 11:09 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз слагам дъбов чипс в долната граница - 1.5 грама на литър (то и повече нямах). Ами на мен с дъб повече ми харесва димята. Чисто вкусово.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 18:45 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Ще го пробвам този процес с 10 литра димят като за първи път. Вече вдигнах фината утайка. Останалото вино го откалих за 2 път.
Колко време да го повтарям това с вдигането на утайката преди откаляване? Държа точно 20 градуса в помещението, може би ще ги намаля до 18 скоро. Искам да не остане никаква остатъчна захар. Захаромера отдавна потъва напълно де...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 22:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
месец съм го правил аз...но хората го правят доста по-продължително отива на 6 месеца...но там точно на какъв период бъркат...си е преценка на хора с голям опит и възможности.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Za bialoto vino ima dosta napisano po vuprosa dokato chetoh za cherwenite dosta materiali prehvurlih za bialo no prosto za men ne predstavliava interes za sega ako chetesh angliiski moga da ti pratia neshto.

PP
Posle she opravia posta. Che sum w" izbata" I pisha ot tela ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 11:15 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Чета да. Ами прати линк или закачи във форума някак. И аз 3 седмици до месец мисля да го държа, че е много утайката (втора утайка) и ме е страх да не стане инфекция, все пак 10 литра вино е това. Миналата година като откалявах на момента димята - виното стана много добро и не му липсваше плътност изобщо. Да, те нещата вече до възможности почват да опират...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 17:51 
Offline

Регистриран на: 24 Ное 2013, 17:42
Мнения: 1
Здравейте!!
Искам да Ви попитам следното нещо??
Направих си бяло,но забравих да му сложа сериста киселина в началото.
Сега вече късно ли е???Мога ли да му добавя нещо за избистряне, след като вече е прекипяло??
Благодаря Ви!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 18:19 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
pankin,
добре дошъл във форума. :)
За добвянето на серниста след започването на ферментацията е по-скоро неправилно за да не се получи неприятен дъх, но изчакай все пак някой по-опитен винар да те посъветва. Имаш доста теми за четене в раздела "Вино" на форума.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Добре дошъл.Аз не съм от опитните,но опитните са им омръзнали да циклят едни и същи неща...други пък им е "ниско новото на форума" ;) и не им се занимава с такива като теб....та ще отговорА ази ...я това го знаем беее....СКАКАУЕЕЕЕЕЕЦ.... :D
Сега сериозно....
След приключване на бурната,трябва да си сигурен,че нямаш остатъчна захар...трябва да стои на топло около 20гр. още 30 дни на воден клапан до приключване на т.нар. "тиха" ферментация.
Чак след това сулфитиране...бистрене с бентонит и студове.За бяло ако искаш да пиеш по-бързо бистро вино ИЗПОЛЗВАЙ БЕНТОНИТ...това ти го казвам от личен опит,правил съм сравнение с едно ркцители С и БЕЗ...не само се избистря,но и стабилизира некакви белтъчини май бяха,абе със сигурност няма да му навреди.
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 22:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
+1 за студа,той оправя бялото най-добре. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Ное 2013, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Ама до сега не е имало студ. И моето си стои още мътно :cry:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
бай Танас написа:
Ама до сега не е имало студ. И моето си стои още мътно :cry:

Фризери нямате ли? :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2013, 12:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Naskohondata1 написа:
бай Танас написа:
Ама до сега не е имало студ. И моето си стои още мътно :cry:

Фризери нямате ли? :)

Имаме ама са пълни с мръвки за/след постите,няма как да ги рискуваме. :D
Идват студените дни споко. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Да попитам и аз за батонажа. Ако се разбърква виното 2-3 пъти седмично няма ли да влезе кислород и от там съответните последствия. Въобще как става това разбъркване на практика?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dimm44, Lukata, marinero_bg, vesko11, vtv и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима