Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Сортове грозде
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Здравейте, току що се регистрирах. Имаме лозе от както се помня и правим вино по 300 - 400 литра на година. От миналата година основно аз поех грижите за него и съответно направата на виното. Доста почетох, но ме интересува какви са сортовете грозде и дали са винени. От баба ми знам, че са хамбурски мискет, памид, бяла, червена и черна унгарка. За памида знам че е винен, но за другите така и не открих информация в нета. Може би това не са им точните имена.
Благодаря предваритлено.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 14:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
бяла, червена и черна унгарка са от така наречените директни сортове...а хамб.мискет си е десертно...за мен лично нито един от изброените сортове на става за вино различно от трапезното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Мерси за отговора. Честно казано мислех си че сортовете грозде се разделят само на винен и десертен сорт, но явно съм още на ВИЕ с материята.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
От памида и хамбургския мискет може да се получи нелошо розе тип трапезно вино (без претенции да отлежава продължително време).
Унгарките ... ако са много не знам какво да ги правиш, ако не са много и ти се занимава - изкоренявай и засей нови сортове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Всичко берем и мелим наедно. Честно казано става не лош резултат, може би през годините съм му свикнал и ми харесва. Относно унгарките, около 2/3 от лозето са общо 3-та цвята. Защо според теб да ги вадя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 15:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
На вкус и цвет товарищи нет...
Въпрос на вкус, просто не вдигат голяма захарност обикновено, дават едно особено вино, да кажем че ако са малък процент черната унгарка би засилила малко цвета... Бялата унгарка от моето лозе я хвърлям - има един - два корена, отвратителна ми е на вкус за каквото и да е. Освен това тия сортове са с много ниски добиви. Много чепколяк, но малко килограми...
Обичайно хората ги гледат тия сортове за да не се занимават с пръскане и пр. затова ти дадох тоя съвет - ако ти се занимава с гледане на лозе и искаш да направиш хубав резултат.. има винени сортове които вдигат много по-висока захарност и са с повече добив, поради което и за ракия ще остава самоток. На памида проблема му е ниската киселинност и ниското ниво на багрилни вещества, което ако всичко ще се мели на едно може да се подобри с други сортове в зависимост от локацията на лозето.
В крайна сметка всеки сам си решава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
Прав си напълно, но типърва се уча как се сее и пресява. Аз все си мисля, че аромата на виното идва именно от унгарката и то червената. Тази година много наля черната. От една лоза по 2 кофи грозде. Може би навремето баба ми и дядо ми това са имали и това са засели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Защо не ги изкорените тия лозя и да засадите добри винени сортове подходящи за района така или иначе полагате грижи.....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2013, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Окт 2013, 14:32
Мнения: 14
И на мен ми се иска да го обновя, но нямам време за това, мисля по 10 - 15 лози на година да го обновявам. Лозето не е малко а само аз се грижа за него. Инъче като се позаинтересовах малко повече, би било добре да имам 50 на 50 мерло и каберне, но и сега берем доста грозде, има на корем ракия и вино.
Може би за в бъдеще.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 13:38 
Offline

Регистриран на: 23 Дек 2013, 09:25
Мнения: 2
Местожителство: Москва
Столько всего полезного на форуме, класс )


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kaishev и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима