Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 16:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
Здравейте,
Измервам захарността на мъстта с ареометър по относителна плътност. Уредът е френски и е купен от магазин за лабораторна стъклария. Отчитам стойностите по таблицата, която ми дадоха при покупката. Но проблема е, че тя показва съдържание само до показание 1,050, което е около 10 по Бригс. Може ли да ми дадете съвет как да отчитам по-ниските нива?

Между другото опитах с няколко колкулатора и формули в нета. http://www.musther.net/vinocalc.html#temperature Получих резултати, но когато ги проверих с тези от таблицата не се засичат?! Разликата е повече от 2 единици.

Сравних таблицата, която имам с тези от сайтовете на Винарко и Златната бъчва - идентични са! Възможно ли е тази таблица да е грешна и само да се копира без да е проверена? Може ли някой да я провери с рефрактомер или друг уред?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 18:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
1.050 е около 10, ама си е баш 12.37% :)
Поне според тази таблица http://www.winning-homebrew.com/specific-gravity-to-brix.html
А колко е 12% Бикс в плътност знам защото това е целевата плътност при бирите преди ферментация - 1.048
Виж само при каква температура ти е калибриран уреда.
Но всичко е безмислено, ако той няма деления под 1.050 Пък ако ще и швейцарски да е :)
Вземи си един свестен прост захаромер по Брикс, който има деления до 0.
Примерно този :

http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_28_29&products_id=193

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 21:21
Мнения: 6
Уреда ми е ALLA и калибриран на 20гр. има деления до 1,000! Затова ми трябва таблица за под 1,050.
Според таблицата, която се дава при подажбата на захаромера ALLA и тази таблица http://vinarko.com/tablitzi/3-tablitza-za-otchitane-sadarzhanieto-na-zahari-v-grozdovata-mast при показание 1,050 и температура 20гр. захарността трябва да е 10,5 Брикс я не 12,37!!! За тази разлика говоря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
papadodo, напълно основателен въпрос :thumbs1: Фактите: калкулаторът, който си посочил дава при плътност 1,050 12,38 гр Брикс (Gravity/Density/Sugar Conversions). Втора засечка - ареометърът на ALLA - от другата страна на плътността има и градуси Брикс. Като го завъртиш, се вижда че е над 12, доближава се до 12,5. Дотук ОК. Така на око може да се гледа от самия уред. Плътност 1,000 съответства на 0 гр Брикс и т.н. По таблицата е наистина 10,5. Към по-високите стойности грешката намалява. Трябва на свежи глави да потърсим точни данни за отн. тегло на захарта и да направим сметки. Най-вероятно има грешка в таблицата.
П.П. Опс, на victoryvt таблицата май е точна


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А, сори, малко трудно захапвам днес, ама като захапя не пускам.
Много интересно, таблицата в двата посочени електронни магазина дава някакви разлики сериозни, що така ? Ми питай собствениците им :)
Иначе какъв е проблема да си мериш виното в единици плътност, никой не е казал че трябва все в Брикс да ги мерим.
Ти го докарай виното до 1.000 или по-скоро 0.990. Пък после си свиркай.

Сега сериозно : ровни из нета с ключови думи : "SG Brix"
И ще ти излязат много световни сайтове с калкулатори, таблици, всякакви ресурси относно преобразуването от SG в Брикс/Плато/Балинг.
Щото освен Брикс има и Балинг , както и Плато - за бирата.
Всичко това е все едно - с малки разлики след мнайстия десетичен знак.
Както и разликата е че едното е за плодова захар (Брикс), другото за глюкоза (Плато), а Балинг ... дет се вика ... ба ли го у Балинга. :lachtot:

И във всичките тези световни калкулатори - 12% Плато си е точно 1.048 , па ако ще и "Великолепният век" да се пресъздаде в наши дни в България, ако ме разбираш.
(ако трябва да съм съвсем точен 11.9% Брикс/Плато е 1.048, а 12.37% е 1.050)

Ето ти и формули за преобразуване, които са верни, а и източниците им са посочени, можеш да ги провериш :

Brix -> SG Equation:
SG = (Brix / (258.6-((Brix / 258.2)*227.1))) + 1
(Source: Brew Your Own Magazine)

SG -> Brix Equation:
Brix = (((182.4601 * SG -775.6821) * SG +1262.7794) * SG -669.5622)
(Source: http://en.wikipedia.org/wiki/Brix)

Ай смятай сега, пък аз ще ударя една наливна домашна бира. С екстракт точно 12% Плато :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Няма грешка в таблиците ;)
Просто всички търсите Brix, а в повечето таблици за захари според относителна плътност, захарите са в единици g/100ml т.е. % а не масов % захароза, както е Brix. Освен това съм забелязвал, че някои калкулатори също дават грешка, случвало се е да се подведа от такива и после да гоня Михаля ...

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 09:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Flanker, a какво измерва захарометър по скалата на Бабо, и каква е връзката с Brix. Ако има таблица сравняваща няколкото скали, които се използват на практика, ще е много полезно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 20:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Конкретно с Babo, ситуацията би трябвало да е същата - захари в g/100ml или поне се очаква да е така. Връзка между единиците има, но е въпрос на формули за приравняване. papadodo е ползвал сайт, в който накрая са дали зависимостите. Калкулатори има много.
За сравнителни таблици между няколко скали не се сещам, може някой друг да е намирал. Между 1-2 единици да - има, но между няколко се съмнявам да изскочи нещо достоверно.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 17
Извинявам се, че ще опростя малко дискусията, но май тази тема е най-близка до моя проблем, а не искам да пускам нова тема, затова ще се включа тук. Дано авторът и останалите нямат против.
Заредил съм два отделни бидона с грозде. На 9 октомври стартирах процеса с един сбирщайн от различни сортове, като доминиращ е черният отело. Количеството е около сто килограма. Глася го за ракия, така че му докарах захарност около 20-21, с 20 грама дрожди на Винарко, малко Тиазот ПХ. Вторият бидон е около 220-230 килограма пълен предимно с мерло, има и около 50 килограма широка мелнишка. Неговият процес стартира на 11 октомври като захарността беше около 26, дори ми се струва, че се опитваше да избута още захаромера и започна да му се показва главата. С 40 грама дрожди Актифлор Ф33 и малко Тиазот ПХ го отпочнах и него. Към вчерашна дата - 14 октомври първият бидон отчита захарност 5, а вторият е смъкнал едва два процента. А преднината му де факто е едва два дни. На какво се дължи тази разлика?
Измервам захарността с едновремешният захаромер, произведен в "ЕВЗ имени Ленина" в Сливен. Два пъти дневно преточвам по няколко кофи. Температурата в помещението варира около 15 градуса. Измервам я пак с някакъв термометър от времената на СИВ. В началото няколко пъти подгрях течността.
Та имате ли идея защо е тази разлика? И изобщо този тип захаромери коректни ли са в отчитането?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 11:06 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Доколкото съм запознат- за по-точно отчитане трябва да е прецедена течността през тензух.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2016, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Яну 2016, 09:33
Мнения: 9
Привет на всички.
Има ли таблица или формула даваща зависимоста на измерената захарност (със захаромер) и реалните захари във вече ферментираща мъст, като е известна началната такава преди ферментацията.
Понеже се знае, че полученият алкохол изкривява показанията на захаромера и нулата дефакто не е нула захари.
Нещо като таблицата за рефрактометъра, само че ако се мери със захаромер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Lukata, stinger и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима