Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 09:06

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 09:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
И при мен виното мирише на сяра, но само когато го изсипеш отвисоко да се разгазира.Мъстта при мен вече е вино а миризмата на сяра я отдавам на това че тази година сулфитирах с една чаена лъжица на 100 л (което по америк. учебници е около 6 гр. КМБС), като предни години - не. Слагах Тиазот около 5-6 гр на 100 л мъст, да съм стигнал най-много до 8-9 защото гледам че от 50 гр. опаковка ми беше останало едва 2-3 гр. Лозето... торено е с азотен тор преди 2 години, оттогава не, тази година го торих листно, но със съвсем малки дози азот, сярата обаче в листния тор беше доста, въпреки че и листния тор беше внесен повече от месец преди беритбата на лозето, пръскал съм и със сяра (Кумулус) но повече от 2 месеца преди беритбата. След като замразих и отмразих 1л бутилка се формира много фина бяла (белезникава, а не черна)утайка и този аромат значително намаля, поради което сега смятам да преточа с цедка, за да го разгазирам, и да му дам възможност да се доформира.
На вкус поне не е кисело, може би малко елагов танин ще му дойде добре, има много фин плодов аромат, без да е сладко, но киселините можеше да са малко повече... (е в крайна сметка 80% е памид).


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Значи при излседването на поведението на различните щамове излиза, че някои произвеждат сероводорд при повишаване на азот други при намаляване.
Щама дрожди, който използвах е Zymaflore FX10 дори и в сайта от който я взех е написано, изисква съвсем малко азот в средата. Мисля че грешката с предварително прибавения ДАФ е очевадна.
Ето препоръките от бг-сайта

Препоръки

Препоръчително е използването и на активатор на ферментацията с цел подобряване хранителния състав на средата и осигуряването на добро протичане на ферментацията. (доста общо казано за риба като мен защото отваряш раздела с активатори и съвсем спокойтно си избираш ДАФ)

Ето и препоръките от Лафорт за същия щам

• In the case of harvests with a high alcohol degree potential and to minimise volatile acidity formation, use a yeast
activator (SUPERSTART®/DYNASTART®).

...ами Дайнастарт не внася допълнително усвоим азот, кратко и ясно ! ! !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 21:29 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Храна /ДАФ,ДАС, и други производни/ не е препоръчително да се слагат в мъстта с или преди дрождите.
Особено в домашни условия,където не можеш да измериш наличния азот в мъстта.
Доказано е в практиката многократно. Има елементарно обяснение, но трябва човек да помисли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
айде пак гатанки....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Чудя се защо на никой не му направи впечатление, че температурата на ферментация ми е 22 градуса, което е близко до долната граница за FX10 и че сулфитирането е над нормите в конкретния случай, неслучайно съм го споменал по - горе. Явно искате да ме накарате да мисля :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
да не мислиш ,че някой е обърнал внимание...общи положения

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
borisgp написа:
Чудя се защо на никой не му направи впечатление, че температурата на ферментация ми е 22 градуса, което е близко до долната граница за FX10 и че сулфитирането е над нормите в конкретния случай, неслучайно съм го споменал по - горе. Явно искате да ме накарате да мисля :)

Тук се навъртаха Ламбри и Виноиракия...ако трябваше нещо да кажат,щяха да го няправят...аз съм със същите дрожди и темп. На шапката е 23.5...сериозно,не виждам какво още искаш да ти се каже....освен,че си у...л нещата по собствена воля...надявам се да не се засегнеш пак :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Наско, язък, че си голям човек, а така отговаряш..като хлапак. Разбира се, че не съм се засегнал, само не мога да разбера след като нямаш какво да кажеш по темата защо продължаваш да говориш небивалици. Първо ме упрекваш, че съм посадил дрождите в по-ниска температура след климатизиране, което не би направил ако беше запознат със спецификацията на щама от Лафорт. След, което сравняваш 22 с 23.5 да не е като 25 но..... въпроса е, че пак темата отива на спам, а на половината форум вината им миришат на развалени яйца, направи една бърза ретроспекция!

Ако съм те засегнал в кръчмата, извинявам се, но нали за това е кръчма.. нека спазим малко поне ако не добрия тон то поне цензурата, която подхожда за място, в което влизат стотици хора ежедневно!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Naskohondata1 написа:
borisgp написа:
Чудя се защо на никой не му направи впечатление, че температурата на ферментация ми е 22 градуса, което е близко до долната граница за FX10 и че сулфитирането е над нормите в конкретния случай, неслучайно съм го споменал по - горе. Явно искате да ме накарате да мисля :)

Тук се навъртаха Ламбри и Виноиракия...ако трябваше нещо да кажат,щяха да го няправят...аз съм със същите дрожди и темп. На шапката е 23.5...сериозно,не виждам какво още искаш да ти се каже....освен,че си у...л нещата по собствена воля...надявам се да не се засегнеш пак :)

Еми ако имам Хонда с най голямо удоволствие ще се допитам до теб, ама нямам за съжаление,и това е без никаква ирония.Ако обаче закъсам с направата на вино и ракия бих послушал "виноиракия".Защо трябва всичко да пречупваме през това кой какво ни е казал по повод на нашите познания или действия.В края на краищата почти всички си вадим хляба от друго, а не от нашето хоби .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
За вино ,не виждам нещо съществено казано от виноиракия...освен:
сети се,помисли и т.н...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Сега ако трябва да си намираме кусури а не да общуваме , за мен няма смисъл. На всеки се случва да каже нещо дето не е баш така.Аз всяка година правя някаква грешка. Радвам се когато е в началото на сезона, защото си викам" Е за тази година това беше".Иначе цял сезон трябва все това да ти е в главата. :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Тъй като съм от Велико Търново, и като малък град, тук няма много места, откъдето да се снабдя с всичко необходимо(или поне аз не знам такива), ми се е случвало да замирише на сероводород и да няма какво да добавя. Да, вече всичко може да се поръча по интернет, но всички искат до дома (не може до офиса на куриера, а не винаги може да ги чакам вкъщи да доставят, когато им кефне на тях). В средата на бурната ферментация замирисва леко на сероводород , но към края на тихата вече тази миризма е изчезнала. Аз не разбирам толкова много от ферментация, за да изкажа обосновано мнение, но изказвам наблюдения на база личен опит. Разбира се, при мен никога не е била толкова силна миризмата, както тук във форума се говори на развалени яйца, но я е имало и в последствие е изчезвала без мои действия в тази посока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 08:08 
Offline

Регистриран на: 17 Яну 2010, 16:27
Мнения: 81
Жокер - деца на сирииски бежанци в сладкарница


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 11:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
"Вино и ракия" смятам, че подобен метод на преподаване на знанията е еволюционен. Можеш да създаваш успешни технолози още на 7-9 годишна възраст.

Да не искаше да кажеш, че току що рехидратираните сирийчета от дългия си сън са с празни, но и много раздразнителни и чувствителни стомаси и не е добре за интерьора на сладкарницата по време на лагфазата да им бъдат сервирани еклерчета и пастички в изобилие.

ПП
нещо да кажеш за органичните пастички, които са по-скъпи, те как им се отразяват?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Окт 2013, 13:02 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 19:14
Мнения: 69
Е, сега вече можем да кажем, че нивото на форума се вдигна доста високо - започнахме да се съветваме иносказателно. Вече можем да въвеждаме и входящи тестове за новопостъпилите. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: stinger, vin и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима