Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 16:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Здравейте, нов съм във форума, но имам 5 годишен опит в лозарството и винопроизводството. Лозята са 95 % Широка Мелнишка лоза и 5 % Мелнишки Рубин, на моя тъст, 6 декара, от които 3 са млади, 10-15 годишни, останалите 3 са стари, и не много поддържани, поне на 50 години. Съответно и реколтата е много различна, но за мен си слагам всяка година по 1300 кг грозде, до миналата година мляно с чепките, тази година ронкано.
Тази година смених и част от съдовете с 2 по 500 литра пласмасови от Винар.бг, италиански, много удобни за работа. Дядото се грижи за процесите около виното тази година,
Идеята ми е от догодина да си взема съдовете и да правя виното на 160 км от лозята, в по-студен район на България...но от същото грозде. Какво мислите за това? Дали ако осигуря 20-22 градуса топло помещение всичко ще бъде наред?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
kalin72 написа:
Дали ако осигуря 20-22 градуса топло помещение всичко ще бъде наред?

Апселютно :2thumbs:
Сподели точно стъпка по стъпка как сте го правили в Мелник,защото много от новорегистрираните си мислят,че всички във форума правят вино както едно време дядовците ни са го правили.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Честно казано аз така и го правя, както дедото, и баща ми са ме учили, разбира се, с добавка, от моя страна, на серниста киселина и бентонит, колкото трябва, и когато трябва :) Привърженик съм на традиционния процес, но по възможност максимално механизиран :)
Накратко, бера при захарност над 22%, задължително най-малко 5 дни след дъжд, ако се случи да вали, НЕ добавям захар, колкото и да ме карат дедото и баща ми...до миналата година мачках с ръчна машина, заедно с чепките, от тази ронкам и мачкам, слагам в пласмасови съдове, добавям 1 мл серниста на 1 литър мъст. Никакви дрожди, никакви аромати, никакви дъбови чипсове не слагам. Хигиената е на добро ниво, колкото може да бъде извън лаборатория ;) Съдовете се мият с водоструйка, опушват се със сернисти таблетки.
Оставям виното в майката 40-45 дни, обичам тръпчиво, мъжко вино :) После приготвям бентонита, отточвам виното от майката в други съдове, добавям бентонита, и чакам 5 дни да се утаи. Отточвам много внимателно в трети съдове, които пълня до горе, и така :)
Температурата в помещението е 18-23 градуса, то е полувкопано в земята.
Имам намерение да купувам от догодина поне още 1 тон грозде, но за тазi цел ще се наложи и съдове да купя :) Искам да взема 2 по 500 литра от неръждавейка, за съхранение на виното. А за майката ще ползвам пласмасовите съдове, онези червените.
Това е процедурата при мен :)


Последна промяна kalin72 на 16 Окт 2013, 21:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
kalin72 написа:
... добавям 1 мл серниста на 100 литра мъст.
Това е процедурата при мен :)

Хм... :?
Я пак...моля?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
itev написа:
kalin72 написа:
... добавям 1 мл серниста на 100 литра мъст.
Това е процедурата при мен :)

Хм... :?
Я пак...моля?


Поправих го :)
1 мл на 1 литър мъст. Препоръчват 2 мл на 1 литър, но предвид това ,че гроздето е чисто, няма гнило, добре узряло, слагам по-малко. Може и да не е правилно, но досега се получва добро вино :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Би ли конкретизирал отново въпросите свързани с напраата на виното..ако питаш само за температурата,при която мислиш да ферментираш?разбрал съм...не става ясно,защо го държиш толкоз време....или е традиция по Мелник?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Традиция е по онзи край, защото така виното става тръпчиво, силно, мъжко вино. Аз такова харесвам, затова така го оставям.
Предполгам знаете, виното от Широка Мелнишка лоза не търпи отлежаване, то се пие, докато е младо, и най-много до 2-3 години. След това не че е негодно, но не е вече това, което трябва да бъде.
Чета тук как се препоръчват дрожди, не мисля, че са нужни, ако условията за приготвяне на виното, са подходящи- чисти съдове, правилна температура в помещението, където са съдовете. Това е мое виждане, виното трябва да е без добавки, природен елексир, а не химическа напитка...
Инак въпроси нямам, споделям моят опит, и с това искам да кажа на младите винари да не се отчайват, виното става с много любов, но и с много четене, и разбиране на процесите :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Твоята гледна точка е неправилна...относно химизирането на виното,просто почети из форума,има доста информация


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2013, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
чел съм, този форум от години го чета, но не виждам смисъл да слагам добавки(оцветители, аромати, дрожди), след като виното ми става добро, пивко, и се харесва от мен и хората, които го купуват.
Както казах, ако се спазва технологията за производство, няма да има нужда от добавки. Не отричам сернистата киселина и бентонита! Те са нужни, и пак трябва да се внимава при употребата им.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 09:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Химия и дрожди нямат нищо общо...
Мъжко вино от Широка мелнишка- е как точно може да стане това от сорт с ниска титруема киселинност и захарност???
Лично съм опитвал доста вина от този край и то точно от Широка мелнишка,Мелник 55 -да !-стават за трапезни вина...на равна нога с Памида ...просто са по обагрени,нищо повече...
Виж Мелнишкия Рубин е друга песен ,но той като цяло е рядкост и не се набляга на чисто сортови вина от него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Незнам на кое казваш ниска захарност, но 24 % според мен е добра захарност, не ниска.
Мъжко вино означава силно вино, силно на танин. Нека да стане моето, и ще ти пратя бутилка, да го опиташ. Не знам този форум за какво е, мислех, че е за домашно производство, а то какво се оказва, всеки се опитва да надскочи винпромите.....жалко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Типична мелнишка гледна точка, вече съм запознат с нея. Не, че има нещо лошо в това как си правите виното стига да си го харесвате.
Но все пак отричаш "химията" дрожди и т.н.т. но не отричаш сернистата киселина.
Е казваш, че си чел много но след като си чел толкова не си ли срещал някъде, че сулфитирането и посаждането на дрожди вървят ръка за ръка тъй като ако се сулфитира без да се посаждат дрожди заради затормозяването на дивите такива в мъстта, които са 80-90 % ферментацията се забавя и протича неправилно. Ползваш антисептичните и антиоксидазните и свойство, на какво влияние оказва инхибиращият и ефект върху флората в мъстта хмм незнам интересно все пак правиш вино така, че ......


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Не разбирам какво лошо има в това да се прави така,както е правено преди столетия? Нали все пак целта е да изпитваш удоволствие от процеса, и после от самото вино? Е, аз изпитвам такова удоволствие, и виното го харесвам не само аз.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Няма лошо...но няма и хубаво.
Истината ,че във всяка сфера нещата вървят напред-това не са традиции, а по скоро елементарни умения.Виж запазването на някои стари сортове ,характерни за региона почти ендемити дет се вика е нещо хубаво и важно за самият регион.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Кое не му е хубавото? Виното е хубаво, пивко, харесва се. Това е важното за мен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима