Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Ти прочете ли статитие, които пуснах? Там черно на бяло пише, че сулфитите се получават ествествено при ферментацията. Не беше ли точно това спора ни?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
But what are sulfites? When and why is sulfur used? Who was the wise guy that figured out that small additions of brimstone would help keep wine fresh? The truth is no one really knows how long sulfur has been used in wine making. There are brief discourses on sulfur in the letters of Homer and Pliny, but it is also widely accepted that sulfur (in addition to other methods) had been used to preserve food since ancient times. However, the first real document which mentions the specified use of sulfur in wine making is a royal German decree published in 1487.*

това е е от твоята статия...която между другото е абсолютно лаишка...
И твърдиш че имаш знания за вино........дай скайп или мейл да ти пратя някои материали...
Серен продукт няма как да се образува самостоятелно във виното...то е внесено по един или друг начин..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Ето ти друг цитат:

Sulfites occur naturally in all wines to some extent.[3] Sulfites are commonly introduced to arrest fermentation at a desired time, and may also be added to wine as preservatives to prevent spoilage and oxidation at several stages of the winemaking. Sulfur dioxide (SO2, sulfur with two atoms of oxygen) protects wine from not only oxidation, but also from bacteria.

Нали за това говорехме?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
хахахахаах ами точно де....само дето преводача може да ти прави лоша шега....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Какво искаш да кажеш? Не ползвам преводач.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ми тогава не си добре с английския...пише че е естествино да има сулфити, а не че са естествен продукт ...
Естествено защото това е твърдо залегнала част от винопроизводството да се влагат сулфити на определени етапи,неразделна така да се каже.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
"vsd" за мен че къщата е направена от продажба на вино, е абсолютен критерий.Това , че някой не може да го направи , говори само за едно- имало е традиции и майстори, но няма кой да ги наследи и доразвие.Причините са много.Част от тях са чуждопоклонничеството.Но и това не го правим като хората.Много елитни вина в другите страни се правят по старозаветни технологии,и естествено никой няма да ти каже как точно.Защо трябва да отричаме едните или другите, вместо да споделяме кой какво е направил,прилагайки различни "техники".Вино не се прави с първо второ трето...и т. н. Това не са машинни части.Има общовалидни неща ,а по натам всеки си знае.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Sulfites occur naturally
Това преведено означава, че сулфитите се получават по естествен път. Не чрез добавяне при някои от процесите във винопроизводството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Приключих.
Нека някой друг се опита да обясни,на силите ми стигнаха до тук.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Не приключвай, ами карай до край, попитай лингвист какво означава occur.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
kalin72 написа:
Sulfites occur naturally
Това преведено означава, че сулфитите се получават по естествен път. Не чрез добавяне при някои от процесите във винопроизводството.

Прочети го в обратен словоред-и ще видиш че Илия е прав :buch:
Ние Бг. казваме--- дай една ракия.. а 'хаериканците' казват....една дай ракия.. :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Преведи си и написаното в първата част на изречението:

Although it is naturally produced in small amounts by wine yeast during alcoholic fermentation, most of the SO2 found in wines has been put there by the winemaker.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
В статиите които си дал реално няма обяснение за това как естествено се формират сулфитите. Но прави впечатление че и двамата автори защитават допълнителното внасяне на сяра. Това което реално е посочено е че във вино, в което не са внасяни допълнително сулфити е нормално да се намерят обикновено до около 10 мг/л сулфити.
Понеже ти цитираж уикипедия, а тя е много опасен източник (всеки малоумник може да реши да пише там и после иди докажи че нямаш сестра) аз проследих линка под номер 3 - една популярна статия в списание - http://www.canada.com/montrealgazette/news/weekendlife/story.html?id=5a384231-28a6-4dd1-bcbc-f692baeaac1f
Реално не виждам защо спорите сярата е естествен елемент от нашата среда, има антимикробно и антиоксидантно действие - от това което прочетох лесно се свързва със захарта, така че има ли я или я няма - трябва да я има всички автори са категорични по въпроса. Химически елемент ли е - такъв е , ама и солта, която е натриев хлорид се намира в почти чисто състояние в природата, демек природен продукт е...
Май си нямате работа...
А иначе и на мен ми е писнало от претенции за "натурално производство" според мен трябва да говорим за "контролиран" и "неконтролиран процес". Неконтролирания е да оставиш всичко на случайността - каквото има по повърхността на гроздето - я хубаво, я лошо то си провежда там ферментацията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Цитат:
във вино, в което не са внасяни допълнително сулфити е нормално да се намерят обикновено до около 10 мг/л сулфити


Ей за това спорим, факт ли е, че сулфитите се получават естествено при ферментация, факт е.

Относно това:
Цитат:
Неконтролирания е да оставиш всичко на случайността - каквото има по повърхността на гроздето - я хубаво, я лошо то си провежда там ферментацията.

Когато береш гроздето, следиш за качеството му. Ако е добре изпечено, със здрави зърна, сухо време от поне 2-3 седмици, може да не се слага серниста киселина. Ако береш след обилни дъждове, има много загнили зърна - задължително слагаш серниста киселина - на страница 163та на Пълен курс по Винарство на професор Неделчев от 1926та година, за справка :megagrin:
Това съм научил в моята практика, може и да не е приложима в други райони на България, при мен работи вече 5та година.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Естествени сулфити има във виното, но те не се продуцират по време на ферментацията, а идват от гроздето.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Емил Йонев, vlado9 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима