Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
kalin72 написа:

Ей за това спорим, факт ли е, че сулфитите се получават естествено при ферментация, факт е.


не е факт.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:18 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
По принцип сулфитирането се извършва за да се убият "дивите" микроорганизми във виното и после да се внесе "чиста култура/и" селекционирани дрожди. По този начин знаеш какво ти прави ферментацията. Ето това не разбирам - защо се изпълнява процеса до половината? Защото работи вече 5 пъти подред? Той и москвича работи толкова ама...

За другия въпрос - да, сулфит може да се произведе по време на ферментацията чрез редукция на сулфат например. Демек дрождите имат набора от ензими да осъществят реакцията. Но "добива" както виждате е много нисък дори и нарочно да опитаме да захраним процеса. Вижте фаила. Не можах да го добавя като ПДФ затова е РАР.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
източници на сяра при дрождите са неорганичните сулфати...когато сярата се набавя от сулфити или от тиосулфати в този случай не могат да си я набавят от амино кидилините циститн или цистеин...
И в двата случая говорим за внесени от вън...дали чрез използваните препарати дали чрез препаратите в самия процес на винификация.


В случая сурфитите не са естествен продукт при ферментацията,внасянето на серни продукти в началото на ферментацията прави разговора до тук абсолютно излишен.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:40 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
И аз това исках да кажа! Ти в лаборатория да ги натъпчеш със сулфат и т.н. те пак не искат! Че камо ли във виното да го правят... Изобщо спора е пълна глупост...

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:42 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
не съм съгласен...не може да се твърди, че сулфитите са естествен продукт на ферментацията.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
kalin72 написа:
Sulfites occur naturally
Това преведено означава, че сулфитите се получават по естествен път. Не чрез добавяне при някои от процесите във винопроизводството.

Бъркаш с превода...и след цитираният от теб текст има [3],което е уточнение,за какво става дума,но това в случая няма значение.Интересно ми е въпросът,който си задал в началото на темата,именно за температурата?Опасяваш се,че ако не поддържаш 20 гр ферментацията ще забави ход,дивите дрожди ще кажат bye и ще трябва да добавяме химия...голям късметлия си,че темп по Мелник не са като тези по Плевен,иначе отдавна щеше да има тема от рода на-какво да правя,ферментацията спря......
Мислех да посетя скоро Мелник и да опитам вината....язък,никога..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Наско, прочете ли внимателно какво точно пише в цитат номер 3? Преведи си това, защото значи точно това - сулфитите са естествен би-продукт от ферментацията:

All wines contain sulphites. They are a naturally occurring by-product of the fermentation of grape sugars by yeasts. The amount is minimal, generally under 10 mg/L, but that means a sulphite-free wine does not exist. But adding extra sulphite has become an accepted and, for most, a necessary part of modern winemaking's battle against the two enemies of wine: bacteria and excessive oxygen.

Относно температурата, ако температурата е под 20 градуса ферментацията ще започне или много бавно, и ще продължи дълго, или няма да започне никога.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Особено при това странно сулфитиране без посадка в последствие на по-ниска температура може и да не тръгне изобщо.

Аз от Мелник хубаво вино не съм пил може и да не съм случил ама шестака тоя ония пробвах не става нещо може и прекалено мъжко да ми е знам ли .....

Има една тема която е интересна и преди време постнах тука една статия за стандартизацията на вината в световен мащаб и загубата на типичните регионални сортове и черти на вината. Със сигурност подобно нещо се случва, но с оглед на крайния резултат и разликата в качеството на виното и нарастващата култура на българина в това отношение мисля, че е неизбежно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
@kalin72
Добре де, защо си се хванал за някаква статия дето изобщо нямаш гаранция дали е вярна или не е. Нито пише какъв е механизма, нито нищо. И аз мога да напиша статия и да си я сложа на сайта, това прави ли я автоматично вярна.
@kostakurta
Не ми се спори, но какъв критерий е това че си продал нещо което не става на няколко хиляди човека, които нищо не разбират от вино? Това прави ли виното хубаво?
Може би в Мелник има хора, които правят хубаво вино, но масовия случай май не е такъв и това важи за цялата страна, а не само за там. Твърдението "ниска винена култура" е абсолютно вярно и за съжаление можем да махнем "култура" и ще стане още по-вярно. Това си е мое мнение и не искам да ангажирам никой с него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
В Мелник вино не пия, защото знам какво продават, за съжаление ламтенето за бърза печалба не прощава..вино с кисела жилка се продава за автентично мелнишко, и оттам тръгва лошата слава..
Точно за това се занимавам с широка мелнишка лоза, защото ми се иска да запазя автентичността на местния сорт, и на местното вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
vsd написа:
Добре де, защо си се хванал за някаква статия дето изобщо нямаш гаранция дали е вярна или не е. Нито пише какъв е механизма, нито нищо. И аз мога да напиша статия и да си я сложа на сайта, това прави ли я автоматично вярна.

Не е само една такава статия, ако потърси човек, може да намери много материали по темата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Имай предвид, че много от статиите в нета са преписани от една или две първоначални статии и понякога има неща преписани не както трябва.
Без да е описан механизма на това как се получават тези сулфити, няма как да знеш до колко би било вярно.
Интернет е свободно място, всеки може да пише каквото си иска. То това е и хубавото и лошото едновременно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
:) С мрежата се занимавам от 25 години, имам добър опит кое и как може да се приеме за вярно или невярно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
vsd написа:
@kalin72
Добре де, защо си се хванал за някаква статия дето изобщо нямаш гаранция дали е вярна или не е. Нито пише какъв е механизма, нито нищо. И аз мога да напиша статия и да си я сложа на сайта, това прави ли я автоматично вярна.
@kostakurta
Не ми се спори, но какъв критерий е това че си продал нещо което не става на няколко хиляди човека, които нищо не разбират от вино? Това прави ли виното хубаво?
Може би в Мелник има хора, които правят хубаво вино, но масовия случай май не е такъв и това важи за цялата страна, а не само за там. Твърдението "ниска винена култура" е абсолютно вярно и за съжаление можем да махнем "култура" и ще стане още по-вярно. Това си е мое мнение и не искам да ангажирам никой с него.
Действително няма какво да кажа на човек като теб.Когато фактите говорят и Боговете мълчат.Явно въобще не си погледнал сайта които дадох, камо ли да прочетеш за кой години става дума, за какво количество вино и за кои клиенти.Ако мислиш че такава къща и изба се правият с "нещо което не става" купено от" няколко хиляди човека, които нищо не разбират от вино",и на всичко отгоре даваш съвети за ниска винена култура - пиши си, не ми пречиш.Не е лошо да се замислиш, дали нашите деди са били нищо неразбиращи или техните наследници.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
Хехе, да, не съм го чел, какво да му чета на сайта.
Само мога да ти кажа - какъвто сайта, такова и виното :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима