Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:23

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
vsd написа:
Хехе, да, не съм го чел, какво да му чета на сайта.
Само мога да ти кажа - какъвто сайта, такова и виното :)

И какво коментираш тогава!? :shock: :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
kalin72; до сега изброих 12 човека да ти казват че не си прав.
и нито един в твоя подкрепа, време е сам да си направиш извода......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Заглавие: Вино от широка мелнишка лоза

kalin72 написа:
:) С мрежата се занимавам от 25 години, имам добър опит кое и как може да се приеме за вярно или невярно.


Статиите, които постваш са за обща култура, не можеш да намериш по-сериозни материали, защото не знаеш какво точно търсиш. Също така се разбира, че не си прочел една книжка дори и елементарна късаеща технология на винопроизводството. Идеята ти да запазиш този българки сорт е много добра, но това няма да стане като го правиш по този аматьорски начин. Никой не е длъжен да пие вино само за да запази българската традиция. Това е и причината да няма търсене и да замират въпросните лозя и въпросното производство. Ако толкова искате да си запазите виното и сортовете защо не извлечете максимума от това грозде ако изобщо то самото предлага някакъв максимум. Макарче, като слушам шестака какви ги дрънка относна технологията на Широка мелнишка със сигурност е много долече от извличането на максимума. Май ако някой ще запазва тези стари сортове това ще е "Дамяница" на нечии внук.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Получих интересно лично съобщение, и мнението ми се покрива на 100% с написаното от човека :)
Това е сайт за виното, със "специалисти", нежелаещи да приемат чуждо мнение, което се различава от общоприетото тук. Затворено общество, което обаче не съм убеден, че допринася за благото на домашното винопроизводство у нас. По-скоро се спрягат маса чуждици, много химически термини, и малко практически опит на традиционния винар у нас и по света.
Като стане виното ми, ще пратя по половин литър на всеки, който пожелае, да дегустира, и да разбере, че мелнишкия регион предлага и качествени вина.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 20:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
kalin72 написа:
Като стане виното ми, ще пратя по половин литър на всеки, който пожелае, да дегустира, и да разбере, че мелнишкия регион предлага и качествени вина.

Tъкмо щях да ти пиша да ми пратиш/продадеш/ 5 литра по куриер:megagrin
е тоя половин литър ми се вид малко. :? лч.....
Пс и кой е тоя дето ти дава съвети от форума. казвай бързо...... :explode:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 20:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Апр 2013, 16:07
Мнения: 39
Местожителство: Шумен
borisgp написа:
Е казваш, че си чел много но след като си чел толкова не си ли срещал някъде, че сулфитирането и посаждането на дрожди вървят ръка за ръка тъй като ако се сулфитира без да се посаждат дрожди заради затормозяването на дивите такива в мъстта, които са 80-90 % ферментацията се забавя и протича неправилно. Ползваш антисептичните и антиоксидазните и свойство, на какво влияние оказва инхибиращият и ефект върху флората в мъстта хмм незнам интересно все пак правиш вино така, че ......

borisgp написа:
Особено при това странно сулфитиране без посадка в последствие на по-ниска температура може и да не тръгне изобщо.

Отдавна се каня да напиша и моите две думи по темата за сулфитирането без използването на селектирани щамове дрожди. На много места във форума се срещат мнения като горното, които оставят впечатление, че ако не се използват селектирани сухи дрожди, сулфитирането е едва ли не вредно за правилното протичане на ферментацията. Това не е истина. Сулфитирането е първата стъпка, направена във винопроизводството, с цел селектиране на дрождите. И този вид селекция се е използвал дълго време преди да се произведат масово селектираните чисти щамове сухи дрожди. Сулфитирането подтиска развитието на дивите и нежелани дрожди които се намират по ципите на гроздето, но там се намират и културни дрожди устойчиви на SO2, които след това провеждат ферментацията. Тъй като тези културни дрожди са малко, настина ферментацията стартира бавно, но така проведена ферментация е на една епоха по-високо ниво, отколкото ферментация без сулфитиране. Разликата от използването на чисти щамове е че тя не е напълно контролирана, защото не се знае какъв щам ще я проведе. Но какъвто и да е, той е много по-добър от дивите.
И още нещо - чистите щамове, които се използват, са селектирани от естествено намиращите се по гроздето дрожди.

ПП В никакъв случай, че препоръчвам такава ферментация, пред използването на чисти щамове, но я препоръчвам горещо пред ферментация без сулфитиране.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 20:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Горното е абсолютно вярно.

kalin72 написа:
Получих интересно лично съобщение, и мнението ми се покрива на 100% с написаното от човека :)
Това е сайт за виното, със "специалисти", нежелаещи да приемат чуждо мнение, което се различава от общоприетото тук. Затворено общество, което обаче не съм убеден, че допринася за благото на домашното винопроизводство у нас. По-скоро се спрягат маса чуждици, много химически термини, и малко практически опит на традиционния винар у нас и по света.
Като стане виното ми, ще пратя по половин литър на всеки, който пожелае, да дегустира, и да разбере, че мелнишкия регион предлага и качествени вина.


Мии какво прави този човек тук?
Да възможно е да е добро виното...купувал съм десетки вина-кое е добро кое не...никой тук не е казал че продукта ти не струва...
Просто ти куца терминологията и основните понятия...
Апропо коя е тази мрежа от 25 години???още повече в БГ...
За опита...няма да си ги мерим...както и количествата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Получи се малко безразборно чепкане. От едно мнение на човек изведнъж всички от мелник и вината от там взеха да не стават и ниска винена култура взе да ни се привижда.. Чакайте малко, аз лично бих си платил за проба от органичното вино на Калин72.
Вижда се че той рови по сайтове за органично производство и продукти - там е друга манията. Ние нали сме големи толератни хора - всеки сам с лудостта си. Мони изварява само течно, бай Танас казва че ако няма шлюпки не бил силен аромата, мнения разни, а пък Калин ни е нов съфорумец.
Имам един съсед - всяка година купува грозде - каберне, мерло и хамбурски мискет, щото мискета пускал, пък другите две не. Мачка всичко с чепките, задължително слага поне 0,5 кг захар щото "захарта стабилизира". Отделя след 7-ия ден и като го сложи в бурето слага "високотехнологичен" клапан - едно лукче с брадата надолу на тапата - като има какво да отделя вика то лукчето се надига и си се затваря. Е, от 4-5 години му пия виното - една идея по-кисело е, но е хубаво, пивко, здраво вино , като се остави в бутилка от кока-кола в гаража полупълна си седи здраво и не мърда цяло лято. На всичкото отгоре в мазата бъчвата седи точно до бидона с киселото зеле. Е, ... как да му обясня че оставя на случайността как му става виното... Не мога. И аз не мога да си обясня, как уж диви дрожди разграждат захар от 23-24 %.
И онзи който ти е писал това съобщение Калине - не е прав. Ако действително четеш форума от доста време виждаш че често се случва някой да изказва различно мнение, но поне за последните 1-2 години има само един забранен (така мисля).
Друг е въпроса, че стремежа да се направи по-добро нещо води и до обсъждане понякога на отчасти налудничави теми...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 00:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Окт 2012, 20:52
Мнения: 116
За какво се палите толкова?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 06:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Значи,бях решил,да не влизам в спора,но това. -По-скоро се спрягат маса чуждици, много химически термини, и малко практически опит на традиционния винар у нас и по света..........
Еми ,ние по света,май сме назад,щом в Мелник се прави натурално вино от толкоз време...сериозно,говориш несериозно,както и този изпратил ти Лс.
Защо?,защото ние по света правим вино,не както дядовците ни,и не защото не можем,а защото не искаме...а искаме пивко и силно вино,което да отлежава и което едновременно с това да е направено(цитирам думите ти)с любов...
Знаеш ли,аз правя вино 2 в годината и правя вина по 14-15% алкохол,и които вина са толкоз пивки,че човек докато не вярва,че са толкова силни,вече е пиян.
Относно химизирането...еми продължавай в същият дух,твое право е да си правиш виното както искаш,но не давай мнение ,кое е химия и кое не е....Аз затова съм в този форум...за да не правя виното,както дядовците ми,а по добро


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 09:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Вярно в този форум не може да има друго мнение, който не е с нас, е против нас, много познато правило в България...
А пивко и силно вино може да се направи не само, добавяйки дрожди :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Нито аз съм българин,нито Наско е в България...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима