Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 01:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
Здравейте,

Правихме вино със съседа, при него обаче има проблем с единия бидон - всичко е на каша, няма отточване. Пробвахме дори с един цол маркуч, запушва се не става (слагахме го на различни нива в бидона). Така като пробваме с пръчка, изглежда има плътност навсякъде.
Аз не съм експерт, правя вино от 4 години, досега не съм имал проблем, не съм се сблъсквал с такова чудо.
Съседа сложи два бидона - единия с бяло, другия с червено. Бялото го отточи през канелката без проблеми. Класика.
Червеното обаче няма шанс нито през канелка, нито през маркуч.
Захарноста е нула, пробва да го отточи веднага след като падна на 0 захарноста.
Каза че го е бъркал по няколко пъти на ден - и бялото и червеното.

Някой може ли да подскаже защо се е получило това и има ли начин да се отточи виното? Или да заминава за ракия направо?
:?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
а гроздето да не би да е отел?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
През пресата като мине, няма начин да не стане.
Дори и отел!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 10:38 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
не е така ...като стане кашаво-като утайка няма пресовене...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Естествено,че е директен сорт, даже вече се препоръчва умишлено да се добавя към материала :D , иначе взимате един гевгир и почвате литър по литър, каквото пусне. Друг вариант е в някаква мрежа да се набута и да се цеди.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 15:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
ilu6a написа:
а гроздето да не би да е отел?


Не. Каберне и мерло.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
hellreiser написа:
Естествено,че е директен сорт, даже вече се препоръчва умишлено да се добавя към материала :D , иначе взимате един гевгир и почвате литър по литър, каквото пусне. Друг вариант е в някаква мрежа да се набута и да се цеди.


:explode: Е това с гевгира литър по литър няма да е забавно! Той много бързо се затлачва и ще е цял ден работа.
Нещо като мрежа трябва, един колега предложи надупчена ф100 тръба (запушена отдолу). Може да пробваме....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 15:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Случайно материалът да прилича на желе?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Купи голяма гаца от магазин за найлони и пр. Единия налива, другия държи гацата в някакъв бидон. Би трябвало така на самоток да излезе нещо.. После каквото остане ще го постиснете малко и ще излезе.Аз така в малка гаца на 3-4 пъти изкарвам почти 100 л бидон.

Ако обаче седи като желе - слаагаали сте захар... и не сте сулфитирали.... :D В тоя случай всичкото на боклука...

Това го пиша по-късно - ама вие с ненадупчена тръба ли пробвате... Може с тръба Ф40 или Ф50 надупчена с бургии 3-5мм. Друг вариант е ППР тръба половин цол около 40 см. директно нахлузена в градински маркуч половин цол, като разпробиете тръбата нагъсто с бургия а отдолу сложите някаква дървена тапичка. За по-лесно леко одялкайте горния край на ППР тръбата за да влезе лесно в маркуча, но първия вариант е повече за предпочитане когато вече материала е паднал на дъното и така да имате наум че все пак малко семки и шлюпки ще излязат - трябва с една цедка да прецедите после.


Последна промяна stefannankov на 17 Окт 2013, 16:05, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:04 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5782
Местожителство: София
stefannankov написа:
Ако обаче седи като желе - слаагаали сте захар... и не сте сулфитирали.... :D В тоя случай всичкото на боклука...

Има оправяне и това...стига да не е 1тон примерно :D

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
И при мен така се получи.От 100кг сорт Сторгозия отточих около 40л вино.Останалата маса е истинска тиня.С гевгира прецедих 20л още,но е страшна кал.Ще изчакам да падне утайката и ще отделя колкото още може.Калта в материала обратно за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
Аз написа:
Случайно материалът да прилича на желе?


Не. Бъркоч е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 09:13
Мнения: 7
stefannankov написа:
Купи голяма гаца от магазин за найлони и пр. Единия налива, другия държи гацата в някакъв бидон. Би трябвало така на самоток да излезе нещо.. После каквото остане ще го постиснете малко и ще излезе.Аз така в малка гаца на 3-4 пъти изкарвам почти 100 л бидон.

Ако обаче седи като желе - слаагаали сте захар... и не сте сулфитирали.... :D В тоя случай всичкото на боклука...

Това го пиша по-късно - ама вие с ненадупчена тръба ли пробвате... Може с тръба Ф40 или Ф50 надупчена с бургии 3-5мм. Друг вариант е ППР тръба половин цол около 40 см. директно нахлузена в градински маркуч половин цол, като разпробиете тръбата нагъсто с бургия а отдолу сложите някаква дървена тапичка. За по-лесно леко одялкайте горния край на ППР тръбата за да влезе лесно в маркуча, но първия вариант е повече за предпочитане когато вече материала е паднал на дъното и така да имате наум че все пак малко семки и шлюпки ще излязат - трябва с една цедка да прецедите после.


През гаца няма ли всичко да мине? Гацата е мрежичка с по-широка плетка за продукти. Това което виждам в бидона ще мине през гацата като тир с цигари на митницата (т.е. моментално). :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами гаци има всякакви, аз лично даже ползвам такава дето слагат чушки в нея. Има и едни с по-сложна оплетка, която е по-гъста и е безконечен чувал - прецени си сам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
На комшията беше по същия начин и накарах майка му да изкара един чаршаф и го почнахме.
По една кофа в чаршафа, единият държи отгоре, събрани крайщата като цедилка за сирене, а другият долу мачка и стиска.
80л вино изкарахме за около 2 часа и половина, но голяма цапортия няма майтап и буквално се окъпахме с вино :)
Наляхме го в едно буре и 3 бутилки от мин вода, след 3-4 като погледнахме бутилките, даже бяхме учудени колко малко утайка има - по един пръст :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима