Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:56

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Здравейте на всички.Тази година,както и миналата,приготвих вино от каберне.Първо,когато взимах гроздето,предния ден,за мое нещастие валя дъжд,захаромера показа 19%. :explode: .Приготвих всичко прибавих 2кг.захар на 100кг грозде,и оставих всичко за пет дни в бидона.След това източих 55 литра чист сок (винаги толкова ми пуска).Виното налях в туби(галони)от мин.вода 19л,нямам други съдове,и за доливане в др.туби по малки.Всичко на воден клапан.
Та проблема е ,минали са 40 дни и виното има вкус на зелена трева?????????Какво означава това.
Съдовете са в мазето на посоянна температура от 19-20 градуса......
ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 09:47 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Аз в тоя хоспитал за вино :megagrin: съм само медицинска сестра, но има доценти и професори, които сега ще те изядат задето не си пуснал темата за лошото грозде преди 40 дни.

ПП. Пълно е с грозде на пазара още не е късно за втори опит. :cooler:


Последна промяна vyrhara на 19 Окт 2013, 11:35, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 10:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Следвщия път като оставиш виното да се прави от светия винен дух, моли му се по - интензивно и всичко ще е наред!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 11:33 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
inzinera,
опиши подробно стъпка по стъпка:

1- серниста киселина сложи ли му веднага след смачкването?
2- имаше ли кал(мръсотия) по гроздето от дъжда, то самото мокро ли беше?
3-захарта как я добави- с вода?
4- дрожди- да, не?
5- разбъркване на шапката(претакане) първите 5 дена?
6- бидоните след прехвърлянето догоре ли са, затворени на клапан?

... и после чакай визитация на професор за предписване на лечение.
(един само бегло мина по коридора). :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Дрождите са по повърхността на зърната, ако го е валяло дъжд това грозде в някои статии се среща че дъжда отмива дрождите и сега чакаш михаля, неволята и светия духда се съчетаят отнякъде....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 20:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пример,как се прави натурално вино с много любов,дар божи
Да за...ш всичко в ръцете на съдбата
Измери каква захарност има в момента?някакви други признаци..мирис ,цвят...за вкуса знаем...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 06:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
След като изроних гроздето ,мачкане,в бидона и захар 2 кг разбита с шира,бъркане на шапката всики ден по 2-3 пъти,всички прицеси си бяха нормални!!!Всичко това стоя 7 дни ,захарите паднаха до 2%,източих 50л,прецедих и в съдове.Почити не съм виждал да бълбукат водните клапани.В момента виното е тъмно червено захарност 0, не ври.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 11:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
inzinera написа:
Та проблема е ,минали са 40 дни и виното има вкус на зелена трева?????????Какво означава това.!

Доколкото съм чел за сорта каберне му трябва повече от година,дори две,три отлежаване да разкрие истинските си вкусови качества и аромати,да "узрее" така да се каже.
Вино на 40 дни съвсем не е напълно готово и оформено,особено Каберне.Това да не ти е отел от асмата :lachtot: Ша ма извиняват колегите с отела ама...
Така,че свиркай си,ако имаш нерви го остави да отлежи и си направи набързо някакво пивко,колкото да изкараш зимата :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 21:00 
Offline

Регистриран на: 28 Сеп 2013, 12:49
Мнения: 91
Добре де, ама защо не пусна още тогава една тема:
"Купено замърсено грозде сле дъжд брано- как да процедирам?"

Щяха да те посъветват и за сернистата киселина и за дрождите... :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 21:10 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
дали не е аромата близък на зелена чушка?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 23:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
stefannankov написа:
Дрождите са по повърхността на зърната, ако го е валяло дъжд това грозде в някои статии се среща че дъжда отмива дрождите и сега чакаш михаля, неволята и светия духда се съчетаят отнякъде....


Именно, и затова след дъжд се изчаква поне седмица да е сухо времето, и тогава се бере.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 23:22 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
аха...не защото е паднала захарноста,а защото няма дрожди по ципите?
Те след 4-5 дена какво става-порастват наново ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2013, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Що се заяждаш??
Захарността пада, защото се увеличава влагата в зърната.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 16:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Ное 2011, 10:19
Мнения: 32
Местожителство: Бургас
Гроздето го купих така ,защото масива се бере на определена дата и не става да се чака 5 дни ,аз знам за това че след дъжд се оставя да се възстанови мин. 3 дни,но нямаше как,та на въпроса какво да се направи.
А за серниста ......,веднъж съм слагал...както е писано и стана мазало,остана да си мирише и от тогава никога серниста,миналата година правих вино каберне от същия масив ,по същия начин и стана пефектно,единствено което влагам във виното накрая за стабилизиране е ракия в съотношение като при серн.киселина....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: КАБЕРНЕ 2013 ???
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 16:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
ай стига бе ..е ми що пишеш в този форум тогива .. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима