Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
Здравейте! От много време имам в двора този сорт грозде.Много пъти съм питал кой ли не, дали знае що за грозде е това,но никой не е могъл да ми отговори.Надявам се да ми помогнете.Прилича ми на кишмиш,но не съм сигурен.Остана ми в наследство от дядо ми.В предходни години зрееше до края на септември.Сега се намира в това състояние.Сортът не боледува и трае на ниски температури.Ражда в изобилие и е сладко още в розовеещ етап.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Дек 2007, 16:29
Мнения: 62
Местожителство: из форумите
Имал съм подобен сорт, може и да е същия. Резекия, студоустойчив. Изобщо много стабилен.
За този не съм сигурен дали е резекия.

_________________
По-добре корем от БИРА, вместо гърбица от РАБОТА
-----------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ако е Кашмиш трябва да е без семки. Освен това майсторите с ампелография ще ти изкат и снимки на листата и леторастите за да дойдат по-близо. Кашмиша е ранен - в началото на септември някъде зрее.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2013, 15:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 10:34
Мнения: 21
stefannankov написа:
Ако е Кашмиш трябва да е без семки. Освен това майсторите с ампелография ще ти изкат и снимки на листата и леторастите за да дойдат по-близо. Кашмиша е ранен - в началото на септември някъде зрее.

На втората снимка се виждат що годе листата.В предходни години съм го обирал към 5-ти
септември,но тази година много сортове, поне в Плевен, се забавиха със узряването.А по отношение на семките, има до 2 семки,много дребни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 07:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Апр 2013, 09:41
Мнения: 4
Аз имам Резекия,само че е бяло а дали има вариант с друг цвят не знам.Зърната са твърди плътни и при захапване направо се пръскат в устата.Захарността е много добра.Това е първото грозде,което узрява в моето лозе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Привет колеги
Използвам тази тема (с извинение към автора и) за да попитам и аз - какъв е и сорта на асмата на тъста?

Предварително казвам, че НЕ Е отело! Виждал съм и съм вкусвал отело и мога да кажа, че няма нищо общо :) .
До сега, асмата не е пръскана изобщо и се развива чудесно. Тази година замерих с два различни захаромера (руски и български) идентична захарност -24%. Гроздето, макар и дребно, е много вкусно и има съвсем лек привкус на горски плодове.

Прикачени файлове:
Изображение0074.jpg
Прикачени файлове:
Изображение0075(1).jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 10:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Въпреки всичко с тези широки петури много прилича на отел..,а като узрее при бране рони ли се от чепките и месест ли е грозда самия при отделяне от ципата?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Да, като узрее се рони сравнително лесно. Преди да го смачкам с тъста го оронкакме цялото и изхвърлихме чепките. Сокът бе изключително наситено червен.
Вътрешността на зърното не е слузесто-месеста, както на болшинството отел, който съм опитвал и не се отделя ципата(обелва) както при него... Въобще в устата "стои" коренно различно от отела.

Приятел ми подхвърли, че е "руско чудо", но не съм виждал друго такова, за да сравня.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
кога зрее...тъй като повече руски сортове(чудеса)са много ранни и с ниска захарност...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Окт 2013, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Ами сега го брахме - 16 октомври, кажи първата половина на октомври.
Миналата година подранихме, че тъста се уплаши да не го изядат чавките и захарността бе 18 процента и трябваше да го усилваме. Тогава не помня по кое време го брахме :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mariand4 и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима