Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2013, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
Колеги,

Споделете как почиствате и поддържате съдовете си от неръждаема стомана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
За виното си ползвам съд за ферментация на INOX, вътре има плаващ перфориран капак и филтър - всичко от неръждавейка. Можеш да се огледаш в него - и така вече трета година. Мия го само с мека гъба и обикновен препарат за чинии макар, че може и само с топла вода. Неръждавейката просто не задържа мръсотии по себе си. Наскоро гледах документален филм за материалите в строителството, казаха, че за пръв път неръждавейка са ползвали за панелите на сградата на Крайслер в Ню Йорк преди 80 години и не са мръднали от тогава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 13:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
С водоструйката и студена вода. Наистина не се задържат никакви мизерии.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
Току що се сдобих и аз с такъв съд на ТМ Инокс - 725 л.

Мога ли да сипвам в него серниста киселина ? Не би трябвало да го повреди ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Абе на ТМ Инокс съдовете не са ли скъпички, а и малко некачествени, особено по заварката?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Честито! Това си е сериозен и много полезен съд, моят е само 235л. Но ако бях взел по-голям не съм сигурен, че щеше да мине през вратата на мазето.

Аз не слагам серниста киселина затова не мога да кажа с 100% сигурност, но не би трябвало да му се отрази. Първо защото неръждавейката не си взаимодейства с вещества, второ сернистата киселина по състав би трявало да е близка до киселината на самото грозде (нали затова се слага - защото се предполага по умълчаване, че гроздето е с по-ниска от необходимата киселинност - без всъщност никой да мери киселинност), и трето тези съдове ги продават точно с цел да бъдат съд за ферментация и съхранение.

Ама ти звънни един телефон на Инокс да си си сигурен, че доста пари струва съда...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
kalin72 написа:
Абе на ТМ Инокс съдовете не са ли скъпички, а и малко некачествени, особено по заварката?


На мен като ми ги рекламираха точно заварката хвалеха. Но аз не съм спец по заварки. Досега моят не е пропуснал. А за скъпички - така си е...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
hjk написа:
kalin72 написа:
Абе на ТМ Инокс съдовете не са ли скъпички, а и малко некачествени, особено по заварката?


На мен като ми ги рекламираха точно заварката хвалеха. Но аз не съм спец по заварки. Досега моят не е пропуснал. А за скъпички - така си е...


Още не съм го разопаковал - остана в офиса, че не се събра в баничарката :?
В събота ще го прекарам с някое бусче и ще докладвам.

Иначе е скъпичко особено като го накичиш с фул шукарии, ма кеф цена няма :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 19:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Колко пари е 200 литра?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 19:19 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
kalin72 написа:
Абе на ТМ Инокс съдовете не са ли скъпички, а и малко некачествени, особено по заварката?


Всъщност, това според мен е може фирмата, която продава най-качествените съдове особенно за домашно ползване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
kalin72 написа:
Колко пари е 200 литра?


На сайта им си пише всичко: http://www.shop.tminox.com/


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2013, 16:44
Мнения: 53
Да, благодаря, видях. Горе-долу са еднакви с цените от винар.бг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Авг 2013, 15:59
Мнения: 41
Местожителство: София
Адаш, първо честито. Аз съм със 390 литров. Много съм доволен. Сернистата не му се отразява по никакъв начин. Много е одобен, но аз оценявам и допълнителното оборудване - отцеждащия цилиндър, перфорирания капак.
Да си го ползваш със здраве и многохубаво вино да правиш в него :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2013, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Сеп 2012, 22:10
Мнения: 25
necco написа:
Адаш, първо честито. Аз съм със 390 литров. Много съм доволен. Сернистата не му се отразява по никакъв начин. Много е одобен, но аз оценявам и допълнителното оборудване - отцеждащия цилиндър, перфорирания капак.
Да си го ползваш със здраве и много хубаво вино да правиш в него :2thumbs:


Благодаря ! И аз съм го напудрил: люк, перфориран капак, отцеждащ цилиндър, неръждаема поставка....


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2013, 08:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Мар 2013, 10:21
Мнения: 38
Това са си необходими екстри. Само има една бяла пластмасова джаджа с топче вътре, която се закрепва за перфорирания капак и не мога да се сетя за какво служи, освен да ми запушва големия отвор на капака. Може би нещо при съхранението? Всъщност съм си мислел през този отвор да приспособя и монтирам някаква тръба затворена и също перфорирана отдолу, която да слиза под нивото на шапката за да спомага отвеждането на газове. Щото бая зор вижда два-три дена от бурната ферментация. Ще прикача снимка от началото на процеса - после като се развихри истински нямах време да се кача за фотоапарата, защото го пазех да не прелее :shock:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима