Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 20:30 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Привет колеги!
Ще опиша горе-долу какво се е случило, ако някой може да помогне със нещо, ще съм много благодарен.
И така две бурета по 100л каберне се преточват в бидон, незнам по каква причина, може би откаляване.
Първо едното, после другото, та проблема е че в бидона е имало кисело зеле.
Дадоха ми една бутилка 1.5л, за да видя за какво става въпрос и ситуацията е следната:
-мирише на спарени крака, така си го определям аз
-на вкус не смея да опитвам, защото не съм почитател на киселото зеле и миризмата му
Може ли да се направи нещо??? То сигурно хубаво вино няма да има как да стане, но приемам всякакви идеи, в каен случай активен въглен и за ракия.
пп. Човека има кана Брита и каза, че ще пробва през нея да прекара.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
А'бе то не е за смех ама не можах да се здържа :lachtot:
Може ли да не подушиш бидона на к'во миреше...
Както казваше дедо... всичкото лошо вино на ракия..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:11 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
То не съм аз! Аз зелета не ям и не правя :)
На кумеца баща му, имал 5 бидона и просто хванал единия случайно.
Голям резил, направо е болен човека :((


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Киселото зеле не мирише на спарени крака, по-скоро, сероводорода мирише така. Дай повече информация,колко добре и с какво е бил измит бидона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Незнам колко добре е бил измит и с какво, но явно не достатъчно.
А ако е сероводород ???? С претакване ли се оправя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Да.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Поправимо е- да се оправи за младо вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Да младо вино е! :)
Даде ми 1.5л от него ще пробвам, дано найстина не е от зелето :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Не е от зелето- за да придобие дъх от бидона му трябва месец.
Виж форума доскоро имаше тема за лекуване със син камък-
чети внимателно как се забърква разтвор първо и после как се добавя-
темата беше от сорта "виното ми мирише на сяра".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Ей сега го прелях 7-8 пъти от бутилката в кана и после обратно и според мен миризмата драстнично намаля, но може и да привиканах и затова да не ми прави впечатление.
Утре ще го проверя пак.
А сега дори се престраших да го опитам, нищо странно не открих, освен, че още сладнее малко.
Ще прочета ей сега горепосочената тема. Мисля че даже съм я чел, но не съм имал такъв проблем и не съм се старал да запомня всичко. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Мириса на "вечерни" чорапки си е точно сероводород, вероятно виното е сулфитирано за да смърди така. С откаляване се оправя, нека не бърза с химиите още, особено ако още леко сладни и има още да доферментира. Нека си го преточва през цедка и наклонена дъска да се разлива максимално на тънък слой няколко пъти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Мартин85 написа:
То не съм аз! Аз зелета не ям и не правя :)
На кумеца баща му, имал 5 бидона и просто хванал единия случайно.
Голям резил, направо е болен човека :((

Изчакай да се изкажат спецовете от форума /ilu6a, hellreiser,виктор и др. да не пропусна някой :) / че това си е направо нещастие :cry:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Сигурно ферментира, защото при отвиване на капачката изсъска.
А за сулфитирането казоно честно незнам, но утре мога да разбера за целия процес с подробности.
А този 1.5л у нас утре ще го преточа още няколко пъти през някоя дъска.
Един въпроса:
1.Задължително ли е да е дъбова??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Не! Тук, целта е не да вземе ароматите на дъската, а да се разпръсне колкото се може повече, за да отдаде, колкото се може повече сероводород и да поеме кислород.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Значи вземам една дъска, мия я стабилно с вода и веро примерно и после дезинфекцирам с разтвор на серниста 2% и деиствам.
А тази бутилка значително намали миризмата си. Явно се бърка човека, че е взел грешния бидон, просто проблема е някъде другаде.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима