Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
В този случай - най-вероятно да, но ако не измиеш бидон с някаква сериозна миризма, (най добре с натриева основа, но поне със сода за бъчви) винаги можеш да очакваш проблеми с виното.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Мони работата е поне за тридневен траур.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
banichkata написа:
Не е от зелето- за да придобие дъх от бидона му трябва месец.
Виж форума доскоро имаше тема за лекуване със син камък-
чети внимателно как се забърква разтвор първо и после как се добавя-
темата беше от сорта "виното ми мирише на сяра".

Абе стига си писал така наизуст !!!!!!!!Нали според отличните ти знания по химия се получавало сярна киселина?????
Махнете виното от този бидон и просто го оставете на хладно...
Това вино при тези температури тази година още не е отворило никакви аромати...нека се охлади...нека мине малко време-това не е боя да и променяш цвета моментално.Бъдете по-търпеливи...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Натриевта основа не е ли доста опасна в домашни условия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Виното е стояло в две бурета по 100л. В бидона и никой не знае дали е имало зеле.
Виното се отточва може би за откаляване и аз незнам и е престояло в бидона много малко време и така съдейки по миризмата, човека си мисли, че от бидона се е развалило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
И това е първо преточване, от отделянето от джибрата, досега е стояло в буретата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Да, опасна е, ако не можеш да боравиш с нея, по-добре не я използвай. Сода за бъчви е за препоръчване, въпреки, че не е толкова ефективна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 22:57 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Мартин85 написа:
И това е първо преточване, от отделянето от джибрата, досега е стояло в буретата.

Които какви са?От колко време се ползват?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2013, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Тук в момента не мога да дам конкретен отговор.
Утре ще го попитам за абсолютно всички подробности и ще докладвам.
Защото незнам от колко години ползва тези бурета, а едното 100% не е ползввано доста време, защото ми се хвалеше, че доста вино му е пусноло гроздето тази година и закисвал и второто буре.
Общо взето задача с доста нейзвестни. Но ако може да се помогне, ще набавя всичката нуждна информация!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
ilu6a написа:
banichkata написа:
Не е от зелето- за да придобие дъх от бидона му трябва месец.
Виж форума доскоро имаше тема за лекуване със син камък-
чети внимателно как се забърква разтвор първо и после как се добавя-
темата беше от сорта "виното ми мирише на сяра".

Абе стига си писал така наизуст !!!!!!!!Нали според отличните ти знания по химия се получавало сярна киселина?????
Махнете виното от този бидон и просто го оставете на хладно...
Това вино при тези температури тази година още не е отворило никакви аромати...нека се охлади...нека мине малко време-това не е боя да и променяш цвета моментално.Бъдете по-търпеливи...
Какво съм стигал писал наизуст? Според отличните ми знания по химия бих получил сярна киселина от син камък(меден сулфат), макар и да е нужна още една реакция за отделяне, ама като професорите са запретнали ръкави да скъсат студента ще го скъсат, аз тия неща съм ги учил преди 10г. и бях боК по химия,
признавам че сега пиша малко наизуст и може професорите на форума да ми пишат цафе, но на мен ми е простено- отдавна не се занимавам професионално с тия неща и моля за прошка ако съм засегнал някой.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 09:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
banichkata написа:
Какво съм стигал писал наизуст? Според отличните ми знания по химия

Недей да насочваш хората към мерки ,които първо са крайни и второ е възможно въобще да не са за този проблем...
Източниците на подобни миризми могат да бъдат много!Редно е първо да се изясни каква е вероятноста да са точно тези и тогава да се прилагат мерки..като предложените от теб съвети(син камък) са колкото полезни ,толкова и вредни за едно вино...но не и поради сънуваната от теб киселина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Незнам каква е точно миризмата, но имам опит със „зелеви бидони„ :D . Миризмата е характерна, не е точно сероводород, но е много упорита. В рамките на месец бидона го третирах с : натриева основа 4% р-р, йодофор , сода за бъчви, течаща вода, напушване със сяра, веро и други, дезинфекцирах го мамата си трака, обаче миризмата след час излиза. Накрая го напълних с гроздов материал за ракия, след два дена нямаше и помен от миризма на зеле, а във виното не се усещаше никаква неприятна миризма.
Извода за мен след тази практика, без да намесваме науката е, че миризмата се е абсорбирала от виното , понеже неговият обем е доста е намаляла дотолкова, че да не я усещам, а пък и в последствие да не се появи в бидона до ден днешен. В дестилата също няма миризма. Ако наистина в бидона е имало зеле, според мен виното ще погълне миризмата, но ще се изгуби, а в комбинация с претакане на въздух няма да има и помен, освен в някои по фини носове може би. Въпросът е дали причината за миризмата е зелето или друго.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Един приятел (който е с чувствителен нос :D ) твърди, че бидони от туршии, зеле и т.н. могат да се оправят, като в тях достатъчно дълго престоят джибри. Гроздовата джибра, казва, обира всички миризми.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 22:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Това със джибрите-
докладвам:
миналата година забърках джибри и захар и
токсичния според бай Танас диводороден монооксид :megagrin:
за материал за ракия в бидон, който е държал преди това зеле,
след измиване с гореща вода и сода за буре- пак си вонеше същото на туршия.
След 1 месец- няма миризма- мирише на хубаво вино, ракията- тоже.
Извода: Клин- клин избива. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 22:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Що за варващина...да сложиш материал вино в бидон за зеле...то вероятно и го пиете със свинско и кисело зеле...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима