Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 22:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Ето и цялата процедура, първоначално малко съм объркал, за което се извинявам, но то е по липса на информация:
1. Отделяне на чепки и мачкане с гроздомелачка.
2. Веднага сулфитиране.
3.Посяване на дрожди, може би на Ванков, не попитах какви, но в агроаптеките тук няма други, активатори не са сложени.
4.След 2 седмици източване в случаен бидон (този в който може ида е имало зеле, може и да е нямало и то ако е имало, това ще е било миналата година).
5.Престой 7-8 дни там. докато се закисне 2-то буре.
6. При преливане в буретата е усетил, че нещо не е наред, но е оставил нещата така.
И така, вече резултата е налице - мн силно вонящо вино, с отвратителна миризма, аз първо я опреличих на спарени крака, но като чета вашите отговори, за което много Ви благодаря, може и да е на запъртъци или развалени яйца.
След днешните, още няколко преливки на въпросния литър и половина, гадния мирис според мен изчезна, почтни на цяло. Дадох виното на 4 дегустатор, без нищо да знаят и нищо нередно не усетиха, макар че само единия от тях е винолюбец.
Така че, hellreiser най-вероятно проблрма няма да е от зелето.
ilu6a забравих да го попитам за буретата, но му препоръчах да сложи 2л в хладилника, както препоръчваш да срой на студено и да го откалява.
Дано не съм с сбъркал.
Но от всичко случило се и казаното от hellreiser си правя извода, че ако се прави зеле и туршии в бидони, то тези бидони трябва да се надписват с големи букви и да се ползват само за това!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
ilu6a написа:
Що за варващина...да сложиш материал вино в бидон за зеле...то вероятно и го пиете със свинско и кисело зеле...

Илийка, не четеш!
Моя Материал беше за ракия в бидон от зеле и след 30 дни-
мирис- ЗЕРО. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Да така си е. При положение, че вече има 100л. пластмасови бидони по 30-35лв. Хората, които правят това, или не желаят (мързи ги да приготвят) качествено вино, или си мислят, че разбират повече от тези, които дават професионални съвети. Виждал съм го много пъти - на практика навсякъде около мен. От както, взех да се интересувам повече как да приготвям добро вино като чета книги и форуми на тази тема, подобрих доста виното, което произвеждам, но почти всички, които познавам, не одобряват и казват, че това е химия (включително и за дрождите, които флагам, казват че са химия). Такива хора нищо не може да ги убеди. Те ще си правят винеподобните напитки, ще си използват бидоните от кисело зеле, ще си държат виното в 30 годишни бурета и нищо няма ги накара да правят вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 23:22 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Така е!
Тук всячка къща си има рецепта за вино, рецепта за ракия и така е правилно според тях!
Аз от две години варя ракия и правя вино, но преди да започна се поразрових из нета и напреих този форум.
До сега проблем не сум имал, миналата година 270л ракия(даже и от портокали варих) и 50л вино, като ракията варих в 100л казан - 15 казана :) Тази година 300л ракия, 150л каберне, 40л мавруд и 80л ркацител, без никакви познания, без никакав проблем, само от четене от ТОЗИ ФОРУМ!!!
А разбирателите могат да спорят по-цяла вечер кое, как трябва да се направи, а не са чували думата дрожди и нямат ни най-малка представа какво е алкохолна ферментация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2013, 23:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Да, ама знам един на село, който има един тон вино и всяка вечер махат по
една кофа 15л. - може да пробваш да им дадеш акъл за дрожди и да махат чепките,
само американски думи не ползвай като метабисулфид, сулфатизиране и др.
да не те бушонират случайно да ходиш после с тъмни очила 1 седмица. :D
Аз не мога да разбера защо някои не могат да повярват, че за голяма част от
бг винопроизводителите на село виното трябва да се държи с чепките до напролет, да има много танин и много дъх на буре и за тях това е истинския аромат, а другото са "винпромски химии". Аз уважавам 50:50 и двата метода и ги пия с кеф.

Трябва да уважаваме и тяхното мнение, защото в 99% селяните са по-издръжливи пиячи, биячи и е.ачи. :megagrin: :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Има обяснение. Цитат: "В празна кутия няма как да се вкара софтуер".


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Изпиват много вино, защото всеобщото мнение е, че материал със захарност на 23 ще се вкисне. Ако имат хубаво грозде на 25 захарност го разреждат - дали с вода или с друго грозде с ниска захарност - няма значение. Надолу също не било добре. Тази година помагах на един приятел, който трябваше да ходи в Русия (кара камион). Та ходих вместо него да помогна на човека, с който правеха заедно вино доста години. Разрежда мерло с памид. В единия бидон слага един чувал повече мерло, а в другия повече памид. Това с повечето мерло ставаше на 23 захарност, тъй като то и мерлото не беше хубаво узряло. Него не го буташе - щяло да стане, но другото беше с 22 захарност и щяло да се вкисне. Аз му казах, че няма нужда, дори се опитах да го убедя като му казах, че на захаромера зеленото е между 20 и 23, но той ми каза, че под 23 ще се вкисне. После се опитах да го убедя, че след като е започнала АФ, няма смисъл да слага серниста, но той каза след ден - два щял да сложи - така правел всяка година. Каза аз за 30г. вино не съм вкисвал. На такива хора вината са с нисък алкохолен градус. Разреждат ги някой 50/50 с лимонада. Естествено, че ще изпият по голямо количество.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Всеки си има критерии.
Общо взето май, кой на каквото е свикнал. Калеко ми си държи виното с джибрата както ти каза, докато не свърши. То това нещо няма, но него така си му харесва. Друг вид масови червени вина са киселите- хората за серниста и воден клапан не са чували и не искат да чуят, както каза ти, най-много да си отидеш бушониран :megagrin:
В нашия край се прави и второ вино, и то се пие, а после и трето - то за ракия :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
бай Танас написа:
Има обяснение. Цитат: "В празна кутия няма как да се вкара софтуер".


:megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:09 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Според мен тези дето пият виното с лимонада, въобще не ги интересува какво е и що е виното на вкус и аромат, защото няма как да усетят.
Тях ги интересува да се напият с нещо и това е!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
А чувал ли си като кажат "Второто вино стана по-добро от първото"? :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
:megagrin: Не съм!
Само знам. че второто се пие "първо" с приятели, а "първото" си го пиеш след второто самичък :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 00:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
:megagrin: Това не го бях чувал. Ще го запомня със сигурност. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 06:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Мартине, другите спецове предполагам също ще се изкажат, но при така описана технология вероятностите за тоя мирис са няколко.
Не си писал дали при отделянето на виното от джибрите захарността е била нула и как е протекла бурната ферментация и за колко дни - две седмици са бая време за работа с чиста култура дрожди. Ако е била нула още тогава трябва осезаемо да се е усещал тоя мирис и няма нищо притеснително - липса на азот, оправя се с претакане.
Другия вариант е - много серниста киселина, част от която остава свързана във виното а виното е държано 2 седмици със зърната - в този случай проблема може да е и обстоятелството че е подържано върху утайките с около седмица повече след като е приключила бурната ферментация и от това да се е огрубило с неспецифични аромати - в тоя случай миризмата е по-упорита но пак се оправя с няколко претакания и студ с отделяне на утайки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Ное 2013, 23:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 33
Местожителство: Гълъбово
Те се изказаха вече :)
Няма предозиране със серниста, но няма влаган и никакъв активотор, така че: Вариант 1.
Иначе не е било 0, явно бурната не е била много бурна. То и в момента леко сладни. Руския захоромер показва 2 и ме съмнява дали няма да си остане сладникаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: JG3, stinger, Пан и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима