Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2013, 20:27
Мнения: 4
Здравейте колеги, и аз тази година за пръв път реших да правя сам червено вино,защото единствено това пия.За целта си купих 200 кг пино ноар от Лозица и 150 кг кабарне от Оряховица ,изроних го ,махнах чепките и го смачкав в един бидон 220л.Веднага след това сложих по около 120 мл серниста киселина на 100 кг-около 300мл общо.Бурната ферментация закъсня леко с около 4 дни ,защото в гаража ми беше около 20 градуса.Захарността излезе на 23 и не съм слагал никаква захар.След като премина бурната ферментация го прелях в 11л туби от мин вода ,капачките на които бяха отвъртяни една идея след като бяха стегнати до край.Без воден клапан.Захарността преди това не я мерих, просто опитвах виното и след като изчезна сладкия оттенък го налях в тубите.По време на тихата ,може би седмица след като почна ,го откалих ,след още седмица,отново.Бутилките бяха наляти плътно догоре.Сега вече минаха около 50 дни.Винцето стана бистро и разкошно.Няма кисела жилка, нито сладка.За другата година замислям да експериментирам с дрожди ,но не посмях сега, понеже четох доста и се пообърках вече от толкова информация.Пък и ми е за първи път.Тихата протече на около 16-17 градуса.Вгаража ми темп е абсолютно постоянна,даже и колата два месеца не си вкарвах вътре. Моля,ако нещо не ви се струва както трябва ,да ме коригирате за следващата година. И още нещо- ако реша да затворя няколко бутилки ,трябва ли да слагам някакви стабилизатори.Исках да си оставям всяка година по няколко бутилки.
Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Поздравления,че се е получило.
Тук много хора ще ти кажат,че е по-добре да се използват културни дрожди вместо да се разчита на спонтанна ферментация.Културните дрожди изискват и активатор/храна.
Захарността или по-точно темпа на ферментиране е добре да мериш с уреди,а не с органи :megagrin: Все пак сме 21-ви век.
Преди затваряне в бутилки е добре да сулфитираш с 0,5мл/л серниста.
Наздраве! :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2013, 20:27
Мнения: 4
Аз затова написах,че другата година ще експериментирам,но за тази не бях подготвен напълно с информация и затова заложих на късмета.въпреки всичко ползвах жокер от един технолог в нашия лозаро винарски институт.Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.Наздраве.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Ное 2013, 21:24 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
kitaen написа:
Преди затваряне в бутилки е добре да сулфитираш с 0,5мл/л серниста.

+1 :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Сеп 2013, 20:27
Мнения: 4
Tова са 5мл на литър нали?И как точно става хватката-просто го наливам вътре или....?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 13:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
0,5 е половин мл/л...5мл за 10л.
Сипваш в големия съд и започваш да бутилираш по възможност без достъп на кислород и утайки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
kitaen написа:
0,5 е половин мл/л...5мл за 10л.
Сипваш в големия съд и започваш да бутилираш по възможност без достъп на кислород и утайки.

Е как става така ?веднага да бутилираш, нали сернистата к. трябва да по изветрее малко, или съм грешка нещо. :?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
Не съм сигурен колко трябва да се чака.Ако чакаш да изветрее какво ще запази виното в бутилката от нежелани процеси през летните жеги!? :? А и дозата 0,5мл/л не е висока.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 22:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Въбоще...къде сте тръгнали с бутилиране...задръжте малко...нека постои 4-6месеца в по-големи съдови да се развива...пък чааак тогава евентуално.
Дозата от 0,5мл на литър може да се окаже и голяма.
Сулфитира се целия обем...и после се разлива по бутилките.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
[quote="ilu6a"]Сулфитира се целия обем...и после се разлива по бутилките...[/quote]

Ще си позволя да допълня Илюша... Разлива се веднага. Нали сулфитите трябва да останат във виното.

Но пък, бих помолил Илюша и всички други колеги да коментират тяхната практика с бутилирането, защото:
По-миналата година сулфитирах и разбърках. Нали трябва да се сулфитира целия обем. И така вдигнах утайки. Колкото и малко, на все пак ги имаше и влязоха в бутилките. На някой не им правеше впечатление, приеха го като част от естесвено направеното вино, не филтрирано. За други пък, с по-изтънчен вкус, може би, това определено не се хареса и го приеха като недостатък.
Миналата година, откалих финално, сулфитирах и бутилирах. Но така вкарах два пъти повече кислород във виното. Утайката определено е по-малко, много по-малко, но след време пак я има.
Та, чудя се сега, да инвестирам в шихтов филтър ли, какво ли? Но пък за мойте обеми няма да е рентабилно. Или бъркам някъде по пътя на откаляването?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 20:44 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
MONI BARONA написа:
Е как става така ?веднага да бутилираш, нали сернистата к. трябва да по изветрее малко, или съм грешка нещо. :?

Откаляваш и веднага сулфитираш и веднага бутилираш,
за да не вкараш утайка в бутилките от бъркането на сернистата.
Виното преди Коледа не вкисва и в бидона, само става по-добро,
затова нищо не пречи да не се бърза. Доза 50мл. серниста на 100л.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
КИМИ написа:
MONI BARONA написа:
Е как става така ?веднага да бутилираш, нали сернистата к. трябва да по изветрее малко, или съм грешка нещо. :?

Откаляваш и веднага сулфитираш и веднага бутилираш,
за да не вкараш утайка в бутилките от бъркането на сернистата.
Виното преди Коледа не вкисва и в бидона, само става по-добро,
затова нищо не пречи да не се бърза. Доза 50мл. серниста на 100л.

Мерси...ще го имам в предвид. :respekt: :gott:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 22:13 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
MONI BARONA,
това че те цитирах не беше лично към тебе, а за предишните питания,
убеден съм, че ти си опитен винар и знаеш технологиите. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 23:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
lhristov написа:
ilu6a написа:
Но пък, бих помолил Илюша и всички други колеги да коментират тяхната практика с бутилирането,

Ще започна от там ,че бутилирам април...,а от този година -ноември ..миналогодишното разбира се.
Сулфитирам винаги след сваляне на утайка-така при разливане се губят част от сулфитите, а това ми е и идеята ,така не е натоварено със сулфити...имам бутилки по на 6 и 7 години .До сега ако е имало проблем с такова вино то той е идвал от тапата,просто преди 6-7 години много трудно се намираха тапи...
А понякога по моя преценка и не сулфитирам(особено ако бутилирам от буре) ...само бутилките измивам със слаб р-р на серниста.
И така...не бива да се бърза просто...не може да затвориш едно вино на 90дена и да не очакваш утайки...особено пък ако не си обработвал с бентонит..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Разбрах. Благодаря. Получих отговора, от който се нуждаех. Просто явно бързам. А инак бистря с бентонит. Дори два пъти.
Значи, откалявам, сулфитирам, бутилирам.
Или просто откалявам и бутилирам, ако няма да престоява години, години. НО, след поне, колко, да кажем 6 месеца - март, април на следващата година. Всъщност, да, ти си написал - април.
Благодаря отново!

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: chicho_mitko55, teodor_first и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима