Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:34

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Сулфитирам винаги след сваляне на утайка

Защо такъв страх от утайка преди бутилиране...ако се бутилира с някаква финна утайка няма ли да помогне за по-дълго отлежаване и "узряване" на виното... :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
не .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
...тогава защо има в скъпи френски вина не малко утайка :? ...лично съм отварял и декантирал в ресторант.
Не вярвам французите да нямат филтри...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ами тази утайка се образува в последствие,а не се влага при бутилиране.
О и в кой ресторант си декантирал?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 22:56 
Offline

Регистриран на: 25 Окт 2013, 23:20
Мнения: 74
Местожителство: от Враца
kitaen написа:
...тогава защо има в скъпи френски вина не малко утайка :? ...лично съм отварял и декантирал в ресторант.
Не вярвам французите да нямат филтри...

Французите за вино и гърците за туризъм са вече минали слави-
от мързел са си затрили славата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Ами тази утайка се образува в последствие,а не се влага при бутилиране.
О и в кой ресторант си декантирал?

Предполагам,че в последствие се образува...пък може и да има практика нещо да се влага при бутилиране...не съм запознат с практиката на избите,но е факт ,че съм виждал такава утайка в скъпи вина,дори пътниците,които плащаха за такива вина бяха доволни да видят такава утайка.
Става въпрос за ресторантите на пасажерски кораби.
КИМИ написа:
Французите за вино и гърците за туризъм са вече минали слави-
от мързел са си затрили славата.

...може и да си прав...френските вина не са ми харесвали особено,докато американските...от Напа вали например бяха страхотни...и едно италианско ми се е запечатало в главата -Амароне дела Валполичела-високо алкохолно и плодово...обраното грозде се пече на слънце няколко дни преди да се пресова.Мисля да пробвам някой път,но рандемана ще е нисък. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Утайката е характерна за много вина, минали през отлежаване - бъчва и бутилка. Не случайно някои я наричат "благородна" и не случайно в добрите ресторанти, старите вина се декантират и дори държат да покажат утайката. Естествено има утайка и утайка. А това, че французите лежат на овехтели лаври не е лъжа, но не всички техни вина са такива.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2013, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Колко са овехтели лаврите на французите аз не мога да кажа тъй като вината в моя ценови диапозон от Франция са вероятно второ или трето вино, това, което си мисля аз, е, че просто хубавите вина са прекалено скъпи и недостижими. Колко души дават между 150 и 400 лв за бутилка ?
И все пак ако наистина е така адмирация за маркетинга ю, който ги държи вече повече от два века на гребена на вълната ако не се лъжа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 00:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
В интерес на истината и аз съм се напъвал със цени при френските вина и за сега не съм попадал на нещо което да ме ...ъъ как да кажа озари...(баси аз съм поет)
А съм давал 30тина лева че и на горе...Виж за италианските...амам една сицилианско Фрапато...което вярвайте ми го сънувам чат пат...като някои ножове...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 12:41 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 297
Според един колега, французин и добър познавач на френски вина и кухня (какво фоа гра носи....), той от няколко години е спрял да си купува френски вина. Според него са надценени и най-евтиното френско вино което по неговит думи е годно за пиене, започва от 15 евро. Както казва - без особени качества, но не и лошо, просто да има нещо покрай храната. За същите пари си взема испанско, италианско, понякога австралийско. Като "не лошо" определи и едно българско предложено му от мен - бяло, Шардоне Пентаграм. Тъй като не е от най-тактичните, когато нещо не му харесва си кара направо, така че, "не лошо" в неговия случай си означава "не лошо". По отношение на шампанското обаче е твърд почитател на френските.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Има едно вино от щат Вашингтон http://i1173.photobucket.com/albums/r58 ... 282d08.jpg
Което е в ценови клас 10$,напълно отнася всички френски,или поне тези които съм опитвал в клас 10-25$.Ако го има в Бг,е препоръчително да се опита


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Aми точно това е случая за 20 лв от франция пиеш 2-ро или трето вино или някаква пълна измишльотина.Ако някой се е прежалил да опита вино от 100 лв нагоре за бутилка да споредели с какво впечатление е останал. От Лафит примерно Совиньон блан, второ вино струваше 70 лв. и трявба да си го чакаш няколко години поне вкъщи. Не мисля, че може да се изразява някакво съмнение захора с традиции и толкова постижения. Там всеки един дъб си има паспорт, знае се всяко дърво кога и кой ще го отсече, всичко е на толкова високо равнище, че няма как да го получиш за 20 лв. Бургундия,Бордо.....ами как да ни продадат нещо за 20 лв при положение, че има опашка от хора готови да дадат 100 200 та и много по-нагоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 23:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Друг е смисъла на "второ вино" във Франция-има се предвид след отделяне на най-качественото грозде,остава второ качество от което правят това второ вино...има и трето вино ..и четвърто...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 11:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Виж ти това е интересно значи за 20 лв кавко получаваш сигурно 4то :) В лидъл пробвах едно за 16 лв бутилката е със сигурност беше 2-ро вино в българския смисъл на думата, каберне да има цвят на памид почти какво ще да е било ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима