Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 15:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2013, 12:57
Мнения: 8
Здравейте всички,
Сигурно нещата за които ще питам са бистрени хиляди пъти , ама аз съм пресен ,пресен и тук и в правенето на вино и още се ориентирам в обстановката.
По същество:
В края на септември (28-29) заложих вино по следния начин: 60/40 мерло и хамбурски мискет , мляно на машина с отделяне на дръжките. Сложих го в бидони (легнали с големи капаци и канелки - тип тези от околовръсното със сините капаци) Гроздето беше ок ,но сулфатирах с калиев мета би сулфат 12-15 грама за 100л.(даже не знам дали правилно изписвам нещата). Захарноста беше около 25 , а температурата 18 градуса , след 3 часа засях дрожди (от тези в жълтите пликчета в кауфланд). През седмицата на жена ми братчето го разбърква няколко пъти понеже си живее на вилата, но ми казва ,че ферментация почти няма и температурата леко е паднала. Качвам се на вилата и ситуацията е следната- температурата е 12-13 градуса захарния градус почти не е мръднал(22-23 на леко загрят сок до 20град. по целзий) , а сока бистър та бистър :wallbash: Такааа , загрях помещението 18 градуса отточих сок загрях го до около 35-38 градуса и посадих нови дрожди , този път за трудна ферментация на FCD които работят и при ниски температури. На другата сутрин отивам и лелееее тръгнало виното да ме търси , направо луда ферментация..... и така цяла седмица. Следващия weekend се качвам и - захарта е на 0 , нещата са утихнали и решавам да го сложа на воден клапан (без да го отточа от джибрито - никога не съм го правил , знам , че може би е голяма гршка , ама до сега 4 год. така и съм бил доволен) . Преди 10 дни реших да го пробвам вече и установих , че има неприятен мирис ( на развалено - серо......там каквото беше) . Този мирис изчезва когато виното "подиша" 12-24ч. и добие стайна температура. Вкусът си е ОК според мен.... Как да постъпя?????
Да го отточа ли от майката или е късно....ако го отточа как да го съхраня?!?!?!?!?
Ако да речем го отточа в най големия бидон (около 400л.) как да третирам празното пространство - ленти ли да паля , панички със серниста к-на ли да слагам , КМБС с лимонтозу ли да провися........
Моля помагайте !!!!!! Не , че няма да се изпие или да стане на ракия..... В тоя край казват: " ПЕНИЛО СЕ , НЕ ПЕНИЛО СЕ ША СЕ ПИЕ"
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 17:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако миризмата е на сероводород - запъртъци, спарено, чорапи ...
Махай го от там и го пусни да тече при широк достъп на въздух, ако трябва два пъти го преточвай.
Съд голям ще ти трябва, ако няма - търси много бидони.
Даже по-добре няколко бидона пълни догоре и само един непълен.
"Майка му" не ти трябва :)
И виж темите за сероводорода, има много писано.

Ако не е сероводород, опиши на какво мирише.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 19:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2013, 12:57
Мнения: 8
victoryvt написа:
Ако миризмата е на сероводород - запъртъци, спарено, чорапи ...
Махай го от там и го пусни да тече при широк достъп на въздух, ако трябва два пъти го преточвай.
Съд голям ще ти трябва, ако няма - търси много бидони.
Даже по-добре няколко бидона пълни догоре и само един непълен.
"Майка му" не ти трябва :)
И виж темите за сероводорода, има много писано.

Ако не е сероводород, опиши на какво мирише.


Много ти благодаря за отгожора Victoryvt,
Да мисля , че е сероводород. ОК ще го разкарам от там , но ми се иска да го върна в големия бидон , който е специален за вино (български , 30г. гаранция , не поема миризми затваря се абсолютно плътно с капака и т.н.) , но е близо 400л. По проста математика , ако рандемана е 60 на 100 , от 700кг грозде трябва да има около 400 до 450л. вино.
В началото ще е пълен до горе ама идват празници..... :party: :party: та ще се наложи да понамалее :prost: .
Как да го запазя да не се окисли от въздуха? Като паля лент..... или друг приом от тези които съм изброил или пък ще ме посъветваш друго....
П.С. Между другото жената днес е отворила бутилка 2,5л. която сме си наточили за да си пием и я е пресипала в кана. След час виното няма и помен от миризмата , а като отворя празното шише смърди. С две думи виното е супер само след час. Кажи(кажете) къде съм се оакал?!?!?!?!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 22:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Вероятно първите дрожди все пак малко са понамалили азота в мъстта и при бурната ферментация на по издръжливите дрожди е намалял рязко и дрождите продуцират този мирис...
Махай по-бързо от джибрите,охлаждай(дръж го навън) и махай от утайката ,която бързо ще се образува...недей за сега да сулфитираш-така описаното вложено количество от теб...ми се струва ,че е възможно да си сложил и повече-как премери грамажа?
Този съд няма да е ефективен при бистренето...нисък и с широко дъно...а ти трябва точно обратното-висок и с малко дъно.
Утайкато ще носи тази миризма и ще трябва да я махаш по-бързо...
Може да ползваш и бентонит при бистренето (второто) тогава може и леека сулфитация-примерно 4-6гр на 100л
Иначе за окислението няма на този етап да се притесняваш-това е младо вино и все още отделя някакво количество газове които правят защитен слой...може във водния клапан да сложиш КМБС грам два...ако дръпне въздух да е стерилен...
Както е казал Вктор по горе...при тези операции широк достъп на кислород.
И не се притеснявай...това ще се махне.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 23:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2013, 12:57
Мнения: 8
ilu6a написа:
Вероятно първите дрожди все пак малко са понамалили азота в мъстта и при бурната ферментация на по издръжливите дрожди е намалял рязко и дрождите продуцират този мирис...
Махай по-бързо от джибрите,охлаждай(дръж го навън) и махай от утайката ,която бързо ще се образува...недей за сега да сулфитираш-така описаното вложено количество от теб...ми се струва ,че е възможно да си сложил и повече-как премери грамажа?
Този съд няма да е ефективен при бистренето...нисък и с широко дъно...а ти трябва точно обратното-висок и с малко дъно.
Утайкато ще носи тази миризма и ще трябва да я махаш по-бързо...
Може да ползваш и бентонит при бистренето (второто) тогава може и леека сулфитация-примерно 4-6гр на 100л
Иначе за окислението няма на този етап да се притесняваш-това е младо вино и все още отделя някакво количество газове които правят защитен слой...може във водния клапан да сложиш КМБС грам два...ако дръпне въздух да е стерилен...
Както е казал Вктор по горе...при тези операции широк достъп на кислород.
И не се притеснявай...това ще се махне.


Ехеее ilu6a , благодаря за съвета и за успокоението. Относно съда , мисля да го отточа във високи бидони и да го оставя да се отаи за една нощ (да падне калта и утайките) и после да го сипя в големия бидон , който е подобен на буре - легнал но кръгъл. Относно избистрянето , не мисля , че има накъде - по-бистро е от седемте рилски езера , цвета е уникален рубин с едва доловим лилав отенък , а като изчезне мириса на сероводород има аромат на гррозде(най-вероятно защото още е много младо )примесен с горски плодове.... не е зле.
Повече ме плаши като го отточа и го затворя самичко да не окисли , но щом казваш , че още е младо и оттделя газове....
да не се шашкам а?
Другото ми питане е :след като вече е в бидона "само" и точа от него за наздраве ......няма ли този вкуум да дърпа въдух от някъде и да окисли? До сега все съм го оставял с плаваща "майка"(джибри) която донякъде играе роля на щит според мен.....може и да съм в груба грешка.....ама още съм "зелен"
..........пък ако се оправи с твоя помощ , може да не го харесаш ама мръвките които готвя покрай него и компанията ще ти дипаднат...........природата също!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Ное 2013, 23:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
За една нощ няма да се утаи...Ако мислиш че е бистро вземи една двулитрава бутилка напълни е с вино и я замрази...след това я размрази бавно...ще видиш колко още ще падне на дъното...
Действително не можеш да оставяш прекалено(повече от половината) свободно място над виното-за това и бях писал да сложиш във водния клапан КМБС...може и друго да се направи...като се провеси пакетче с КМБС и винена киселина над повърхноста но този метод не е добър за теб...Така че мисли като намалее за други съдове.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 00:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2013, 12:57
Мнения: 8
ilu6a написа:
За една нощ няма да се утаи...Ако мислиш че е бистро вземи една двулитрава бутилка напълни е с вино и я замрази...след това я размрази бавно...ще видиш колко още ще падне на дъното...
Действително не можеш да оставяш прекалено(повече от половината) свободно място над виното-за това и бях писал да сложиш във водния клапан КМБС...може и друго да се направи...като се провеси пакетче с КМБС и винена киселина над повърхноста но този метод не е добър за теб...Така че мисли като намалее за други съдове.


Утре го подкарвам пък каквото ще да става. Иначе горе на вилата е поне с 10 градуса надоло от тук в София.
Относно водният клапан , аз го правя по простия народен начин....с буркан :lol: , та ако сложа КМБС във водата как ако дръпне въздух ще е стерилен......то ще дърпа водица.....моля те дай схема или съм :datz: или не загрявам как да го направя! А , ако сложа паничка със серниста к-на да плува отгоре и я сменям като понамалее...?!?!?!? Другите ми бидони са турски и им нямам доверие за херметизацията , ама хич.........та ако има и друг начин казвй моля те , пък ако не да се събираме голяма компания и да му видим сметката :prost:
Оценявам помоща ти! Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 00:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Ное 2013, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Ное 2013, 12:57
Мнения: 8
ilu6a написа:
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F


Да това го знам , има го и в бриколаж. Щом казваш че ще помогне утре ще си взема (наливам вода в която съм сложил 1гр.КМБС?). Да те разбирам ли , че не трябва да слагам серниста к-на в паничка да плува вътре?
П.П. Сложих бутилка в камерата за да видя утре дали има много утайки(предполагам ще има щом казваш) , а останалата част дегостирам със синьо сиренце.....не е зле
:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 9 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима