Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2013, 21:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
След като се предлата в магазините значи се прилага :? Знаещите ще ги помоля да хвърлят светлина по въпроса, кога , как и така..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 06:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Основно се прилага при белите вина понеже при тях сока и зърната са в контакт за кратко време и е възможно да се получи нестабилно вино, защото танина предпазва от падането на багрилна материя както и от окисляване.
Предполагам че в домашни условия танин за масово разпространените червени вина не се прилага понеже те си го имат достатъчно - мерло, каберне и т.н. Вече за такива като моя памид на който му е проблем танина и киселините като цяло - може би има смисъл, но аз поне още не съм експериментирал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 09:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Аз пък сложих на червеното енологичен танин, на следващия ден след посявката с дрожди.
Ще видим какво ще излезе...за сега "търсиме" тихата ферментация :D

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 10:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
При белите вина в какви дози се прилага танина.? Енологичен танин Tan'Cor се прилага в доза 10-30 гр на 100л вино, как се определя при домашни условия горната или долната граница на дозата да се вложи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
И аз си зададох същия въпрос и затова сложих 20гр. на 100литра.
По соломоновски ;)

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 12:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Тихата би следвало да е приключила, не си ли го пробвал за да дадеш мнение?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Ное 2013, 13:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
От преди 3дни инфо - не е готово още, не е бистро и му липсват вкусовите усещания на истински готово вино.
Всъщност аз окъснях със слагането му, съдейки по писанията на колегите. Сложих го на 25 октомври :nixweiss: и по рецептата на Илюшата:
13.Държа в бурето 35-40 дена,след това го изваждам,слагам утайката при джибрите ,измивам хубаво бурето и връщам обратно виното като доливам с специално оставеното за целта вино в 20л бутилка пак с воден клапан..
14.Така вече виното оставям на клапан още 40-50 дена ...
ще чакам още 10-на дни и в по-малки съдове пак на воден клапан

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Ное 2013, 14:00 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
че то на тази тема има писано. танини за ползване по време на ферментация (най-вече при червени). За бели мъсти -най-вече когато гроздето е проблемно. След ферментация за структура (по-горе посочения tancor). Финализиращи... Какво ли още не... Аз беше сложил и една статия за танините срешу чипса по време на ферментация. С две думи има матрял ;) :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима