Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2013, 07:10
Мнения: 5
Здравейте колеги, споделете как да се измъкна от ситуацията.Тези дни след приключване (според мен) на тихата ферментация на моето МЕРЛО му премахнах утайката като го преливах внимателно с маркуче от горе в бутилки. Беше доста бистро и за това реших да не му слагам бистрители там разни,но за моя изненада след ден-два в бутилките има пак утайака на дъното. Та какво да правя да го преливам ли отново в бидона и да го чакам още да се утаява и дали тази утайка ще влоши качеството на виното.Няма ли да се окисли ако го върна в бидона. Благодаря предварително ако съм задал тъпи въпроси ме поправете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 09:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Не само,че ще имаш утайка,ами и тоза етап като бутилираш може и да направиш газировка на виното..
Утайка ще пада-още повече, че не си бистрил...
Тази образувана утайка може и да не навреди на виното,но зависи в какво количество е и кога ще консумираш виното...Иначе най-добре да е в един съд , да е на клапан и на студено.
Не може 60 дена след ферментация да се затваря.
Не може без бистрене да не очакваш утайка при толкова младо вино...
За окисление на толкова младо вино от още едно преливане просто няма смисъл да говорим.
Дръж го във високи съдове и на студено-така ще се избистри най-бързо...
Ползвай бентонит ако искаш да запазиш виното по-дълго(бентонита има и много други плюсове освен бистренето).
Не затваряй вино по-младо от 6-7 месеца.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2013, 07:10
Мнения: 5
Благодаря за бързия отговор. Става дума за 120 литра вино което ще се изпие тази зима със сигурност та твоя съвет е да го върна в бидона на воден клапан и да си точа от там и това е


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 12:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2013, 07:10
Мнения: 5
Забравих да отбележа че виното е прекрасно на вкус нито е газирано нито киселее та не знам какво да правя


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 12:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Ако мислиш, че виното е добро или просто искаш оценка, която неминуемоо ще ти помогне за в бъдеще запиши се ето тук за участие ако не можеш да присъстваш можеш да изпратиш бутилка. Резултатите ще бъдат публикувани и нищо чудно да си по-напред в класацията от някой именит съфорумец :megagrin:

Виното, по-добре го махай от бутилките преди да е станало на швепс :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Ное 2013, 07:10
Мнения: 5
Ок утре го връщам в бидоня на воден звънец само ме притеснява окисляването нищо друго.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Ное 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Доколкото знам болести по виното поради повече въздух в бидона могат да се получат чак след Зарезан- няма да се притесняваш за нищо- алкохола и студа го държат,
а ако си въздържател и ти остане- февруари в хубав ясен ден го бутилирай и си ТИ!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2013, 16:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
ilu6a написа:
Не само,че ще имаш утайка,ами и тоза етап като бутилираш може и да направиш газировка на виното..
Утайка ще пада-още повече, че не си бистрил...
Тази образувана утайка може и да не навреди на виното,но зависи в какво количество е и кога ще консумираш виното...Иначе най-добре да е в един съд , да е на клапан и на студено.
Не може 60 дена след ферментация да се затваря.
Не може без бистрене да не очакваш утайка при толкова младо вино...
За окисление на толкова младо вино от още едно преливане просто няма смисъл да говорим.
Дръж го във високи съдове и на студено-така ще се избистри най-бързо...
Ползвай бентонит ако искаш да запазиш виното по-дълго(бентонита има и много други плюсове освен бистренето).
Не затваряй вино по-младо от 6-7 месеца.

като наи голям спец. с уважение казано може ли да попитам,имам 110л димят които е готов,стоя 30 дни на воден клапан в буре и сега го източих,купих бентонит от кауфланд и не смея да го сложа без да питам,за пръв път ми е ,трябва ли да го изчакам и да го откаля веднъж и след това бентонит или сега и колко ,благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2013, 17:17 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Ако няма газировка,можеш сега да му сложиш и след 10тина дена го махай от получената утайка.За бяло вино аз не бих сложил повече от 50гр на 100л.
ПРеди да го сложиш го "разтвори" в 200ммл гореща вода и след 12 часа го влагай с бъркане във виното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2013, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
ilu6a написа:
Ако няма газировка,можеш сега да му сложиш и след 10тина дена го махай от получената утайка.За бяло вино аз не бих сложил повече от 50гр на 100л.
ПРеди да го сложиш го "разтвори" в 200ммл гореща вода и след 12 часа го влагай с бъркане във виното.

мерси братле,точния човек си,а след това в бидон мога ли да го държа,чел съм твои неща,че не се бутилира под 6 месеца


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2013, 22:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
Ако се затваря херметично и няма голям обем празен отгоре-не виждам пречка да го в такъв съд.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
ilu6a написа:
Ако се затваря херметично и няма голям обем празен отгоре-не виждам пречка да го в такъв съд.

120 л е бидона,110 е виното


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Потопи в бидона една туба от мин вода 10л .

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Апр 2013, 15:56
Мнения: 57
emil emilov написа:
Потопи в бидона една туба от мин вода 10л .

малко ама навреме,мерси наздраве с греяна и туршиика


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 20:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2011, 09:54
Мнения: 154
Местожителство: Варна
После,колкото източиш,толкова трябва да добавиш,да не остава празно...докато напълниш бидона със шишенца минерална вода,така ще имаш какво да пиеш и лятото в жегите :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, bobos, Ivailo+-, Lukata, SCO12, shubarkov, stinger, tos и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима