Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Чест и почитания на форума в ,който Гугле ме изпрати с направление "остатъчна захар във виното" . Ще споделя проблема и ще бъда благодарен за евентуална помощ! Мерло с над 26% захарност,без разреждане с нискозахарна шира или вода,бурна ферментация по учебник,извадено от майката на 22ден .Откалено 7-10 дена в съд и сетне в бъчвите. До момента в ,който го налях в бъчвите беше със слабо усещане на захарност и задоволително бистро -като за младо вино! Количество близо 800л.температура в помещението 10-12гр. . Вече близо 30дена това вино става все по-сладко и със замътен цвят. пробата в една лаборатория показа близо 15% алкохол и 0.2% захарност,която е проблема! Препоръчаха ми да извадя виното от бъчвите ,да му сложа 10/100 вода и да сложа дрождите ,които ми подариха от лабораторията . Заквасих дрожди в 100л. разредено с 10л. вода, вече втори ден не виждам реакция и понеже сън не ме хваща, а и това ,което разбрах е, че при 15% алкохол дрождите спират,реших да сваля алкохолния градус с аерация на топъл въздух. Под бурето кофа-помпа обдухвана с духалка и така 4-5 часа,знам че това може и да е грешно ,но е от отчаяние,никога не съм имал такъв проблем . В бъчвите ,които аерирам не съм разреждал с вода , немога да го приема заради плътността ! Ще се радвам ако сте разбрали проблема ми и можете да помогнете !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Какви бяха дрождите които ти подариха,за какъв % алкохол ги дават да работят?

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Казаха ми ,че са за висок процент на алкохола 14-16%, и по ниска температура! Въпроса ми към вас е ,мога ли да компенсирам /изллекувам виното без да пипам плътността и да слагам дрожди /


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 21:03 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Защо просто не го избистриш със студ? Не виждам какво толкова му има на виното, какви микроорганизми могат да виреят при 15% алкохол?

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 22:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Капитане, очевидно си направил някои бели. Не знам по кой учебник бурна ферментация се прави 22 а тиха 7-10 дни (аз лично съм се спрял на обратния вариант), но това не го отчитам като беля, а като различна технология. Не разбирам обаче как 0,2% захарност ги хващаш на вкус, явно доста ме превъзхождаш във вкусовите рецептори: аз лично не бих могъл да ги усетя :nixweiss:
Ако лабораторните данни са верни, бих си помислил че сладникавия вкус идва не от захар, а от високото съдържание на алкохол. 15% алкохол е мечтата на поне 95% от съфорумниците и разреждането на 100 литра вино с вода и обдухването на още 700 с духалка с цел намаляване на алкохолното съдържание... ми малко странна и непозната технология за която никога не съм чувал (и честно казано не искам да чувам повече :) ). Не знам защо за рестартиране на ферментация на вино с алкохол 15% са ти подарили дрожди с толеранс 14%, но ако по някое време се включи Ламбри, ще ти обясни подробно колко много късмет ще ти трябва за да се случи при тези условия и по начина по който си подходил(има някъде една тема в която добре обяснява как се прави на теория, изглежда трудно, но повярвай ми на практика е още по-трудно). Съвети не бих си позволил да давам на този етап, поне докато темата не се поразнищи и не се допълни информацията по случая. Надявам се че не звуча заядливо или наставнически, поне не ми е това целта.
П.П. А иначе евала за количеството и качеството на това което си направил :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Явно не съм се изразил правилно ,исках да подчертая факта ,че въпреки високата захарност ферментацията не се зачуди и на 3тия ден беше по учебник. На 14тия започна да пада както по учебник,и когато го извадих(а аз винаги до сега го изваждам на 22ри ден) вече имаше съвсем слаба наченка т.е. почти лягаше-това е моя вариант,хубав или лош-незнам ! В съда в ,който го слагам за 7-10 дена е с цел грубо откаляване , а на тихата ферментация разчитам на престоя в бурето.То и аз така се зарадвах на високия процент алкохол,но с наличието на тази захар в него(повярвай ми-осезаема е) лаборатнката ми каза ,че няма почти никакъв шанс освен вода и дрожди! и аз започнах да се замислям. Всяка година ,когато го слагам в бурета, виното леко сладни,но мах.седмица и всичко си идва на място-оформен вкус и цвят . Не си и помислям за сръдня,просто питам за помощ !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 22:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Нормално е даже да се прави вино и при 23%захарност на ширата,
при твоите 26% очаквай готово за бутилиране със закъснение.
Еваси- 800литра. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
0,2% захарност повярвай няма как да ги усетиш виж 2% е нещо различно.
Чудесно грозде си намерил!!!Такова трябва да е мерлото 26-28%,а не 23% което си е направо зелено още...
Та има дрожди с алкохолен толеранс до 18% т.нар дрожди за трудна ферментация Fermactive FCD.
Те биха свършили работа при евентуални 2% остатъчна захарност.
Апропо при грозде 26-28% захарност...няма как да се получи 15%алкохол ,че и да остане захар...-или има захар остатъчна и не е толкова алкохола,или няма остатъчна захарност и алкохола е в тези граници...14,5-15%
Къде са ти правили тези измервания?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2013, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Незнам дали е удобно да спомена къде,защото жената е лаборантка в един частен винпром край Пловдив и технолог на още два такива! Най-вероятно съм сгрешил 2% с 0.2% , където и двете стойности до този момент не ми говореха нищо! Но за 15% алкохол не греша,защото се очудих и аз! Също така ми каза ,че във виното има и голям процент летливи (само и това да не греша) вещества . ilu6a , посочените от теб вид дрожди мога ли да намеря в Пловдив и трябва ли да разреждам с вода и каква -тази чешмената няма да стане най-вероятно..?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Апр 2013, 10:59
Мнения: 43
Местожителство: Варна
Това е сайта, фирмата е в Пловдив.
http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%80 ... active-fcd
Успех в начинанието :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 09:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Фермактив дрожди ги има във Vinarko.com, който е с основна база Пловдив, звъниш му на човека и спазваш инструкциите за стартиране на ферментацията.
Другите да кажат - ама ако има шанс киселините му да са в повече с тия проценти захарност си идеялен за едни бактерийки за ЯМКФ, което при червено вино е задължително..., но.... твоя си работа.

Я хубавелко ме изпреварил...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Благодаря на отзовалите се ! Само един въпрос за последно, прочетох ,че тези дрожди от сайта са за смляно грозде/каша или мъст/само шира. При мен материала е вино с 15% алкохол и незнам дали ще се получи и трябва ли да го разреждам с вода!? Ок. ще се консултирам с човек от магазина ...лека вечер на всички !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2013, 23:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Капитане, не бързай с разреждане и дрожди! При 15% алк. няма как да са останали 2% захар. Т. е. няма да има какво да ферментира. Трябва да се установи дали сладкият вкус не се дължи на нещо друго, защото при 0,2% захар не би трябвало да сладни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 00:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Капитан Очевидност написа:
Благодаря на отзовалите се ! Само един въпрос за последно, прочетох ,че тези дрожди от сайта са за смляно грозде/каша или мъст/само шира. При мен материала е вино с 15% алкохол и незнам дали ще се получи и трябва ли да го разреждам с вода!? Ок. ще се консултирам с човек от магазина ...лека вечер на всички !

Не си прочел внимателно...има следния абзац :
За подновяване на прекъснала ферментация

,който е за случаи с остатъчна захарност...макар да се съмнявам твоя случай да е такъв.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2013, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
ilu6a написа:

...макар да се съмнявам твоя случай да е такъв.

Вероятно е така ! защото : след закваската със захар и вода дрождите бухнаха,но след поетапното доливане с вино те се отайха на дъното и настана мъртвило. Преместих виното един етаж на горе,от два дена температурата в помещението е 25гр. а на виното вече е близо 19гр. Не виждам реакция ,като въртене или балончета по края на бидоните .Снощи извадих малко джибра от същата,която преферментира втори път за варене, залях я с вино и сега гледам ,че има ферментация.Стигам до варианта да върна виното в джибрата и каквото сабя покаже,после в казана и те така !


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима