Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 01:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 22:51 
Offline

Регистриран на: 02 Май 2009, 20:53
Мнения: 1
Отговори на всички въпроси може да намерите в книгите написани от Проф.Д-р Димитър Цаков .Може да се поръчат чрез в.Хоби фермер. :?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 23:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Въпросните книги са ...как да кажа за разговор в хоремага...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 23:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Yotovski написа:
Отговори на всички въпроси може да намерите в книгите написани от Проф.Д-р Димитър Цаков .Може да се поръчат чрез в.Хоби фермер. :?:

Отговори много,а решения 'зеро' ! Днес върнах 400л. в майката ,а останалото е на температура 25гр. вече 6ти ден и няма никакво развитие! Имам чувството ,че това вино става все по-сладко и ухае на капини или нещо подобно! Цвета му е наситено мастило и само под определен ъгъл изглежда рубинено бистро. Три часа след ,като залях майката с вино и след здраво разбъркване на повърхността няма нищо освен една шепа семки. Надявам се утре -дай Боже, нещо да шавне! Надеждата и отчаянието са 50/50..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 09:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Капитан Очевидност написа:
Днес върнах 400л. в майката ,а останалото е на температура 25гр. вече 6ти ден и няма никакво развитие!...

Това че си го върнал към майката е добра идея, поне виното няма да стане сладникаво с педе.аски вкус, не му давай зор, в някои студени изби много захарно грозде се превръща на вино чак след Коледа, всичко ти е ОК.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 09:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Капитане, вземи измери с един захаромер, ама от по-големите и кажи какво показва (при около 20гр. температура).
И пак провери какво са ти дали като резултат от лабораторията - там захарите обикновено ги дават в гр. на литър, а не в %.
Ако имаш 0.2% захари и 15% алкохол , повярвай няма да ти сладни ама никак !
Ако са 2% , това вече е друго.
Затова дай едно контролно мерене със захаромер на който скалата изрично е до 0% или ако е по SG - да има деления и под 1.000.
Има дрожди , които ферментират и до 21% алкохол. Няма страшно, ще го довършат, ама нещо ме съмнява дали не е паднало много пеха-то. Измери и него с пеха-метър ако има къде (в тая лаборатория примерно).

Ето дрожди за трудни условия - висок алкохол, ниско пеха, ниски температури и т.н. (по принцип са за шампанско) :
http://beer-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=11_12_19&products_id=181
+ активатор фосфат композе , и няма начин да няма начин !

Само че ... всичко това беше редно да се коментира когато си набрал гроздето с 26% захарност.
Ако тогава беше се консултирал - щеше да ти се предложат подходящи дрожди, които да започнат и завършат ферментацията бързо, качествено и най-вече до край.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Здравейте момчета..! искам да се похваля,че ферментацията е възобновена . На повърхността е изплувал 1-2см слой джибра,а из него малки кладенчета ,които слабо балбукат и създават течение/въртене! Виномера ,който имам ми показва 0% захар и 12%алкохол,но това му е максимума и едвали може да ориентира ! Нямам с какво да измеря киселинността, а живи и здрави догодина ще съблюдавам за високата захарност! Имах подобен проблем и с бялото вино,което след грешно градиране захарността отиде близо 24%. Смляхме 1тон ркацител,отточихме 500лтр. сирак, а бидона доляхме с 400лтр. 1:4 захар/вода за полу-сухо от,което отточихме близо 600лтр. супер винце! Та сирака ,който градирахме грешно не мръдна почти седмица и се наложи да ползвам дрожди и пак така ,всичко по книга и на края нищо!. Бях оставил 40-50лтр. в един съд за доливане и ,който не третирах с дрождите. 3-4 след закваската никаква реация, вдигам капака на съда за доливане и гледам 2-3 пръста пяна като на капучино,гребнах от пяната и заквасих другите съдове и на другия ден всичко кипеше! Луй Пастьор, е казал ,че в направата на виното има толкова интелигентност,колкото във всичките други производства взети на куп.
ПП.victoryvt, захарността е 2%, а не 0.2% както съм писал в началото благодарение на некомпетентността ми !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2013, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Може би не е достигал азот. В джибрата го има.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
баджо написа:
Може би не е достигал азот. В джибрата го има.

Очевидно има нужното за да поднови ферментацията на вино с 15% алкохол и 2% захари, при това беше препрана веднъж за ракия! Тази вечер прехвърлих и останалата част вино в бадема (еднотонен бидон) но преди това си напълних едно коледарче (60лтр. буре) от това педе*аско вино, за да следя за развитието му! Сега се задава нов проблем: виното ,което върнах в майката ще стане грубо , има ли начин да реагирам, казаха ми ,че с третирането му с желатин се постига задоволително качество !? ..ама знам ли..!?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 09:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Да,желатина най-добре сваля танините.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 20:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Здравейте ! От няколко дена спирам колата пред вкъщи и вместо да отворя гаража ,бягам в избата и после всичко останало! Днес положението е : все още има осезаема ферментация ,но след настойчива дегустация вече не се усеща блудкава захарност и май вече имам вино. Утре ще занеса проба в лабораторията,но бях и предупреден за готовност да го извадя от майката!Според мен плътността е леко свалена,но когато отлежи малко в бъчвите ще имам точна представа! Опитах и от буренцето,което оставих извън майката...и мамка му! стори ми се че сладкото го няма....май се побърках вече!
ПП. Забравих да кажа ,че жена ми поръси виното със светена вода от "Кръстова гора" та може и от това да е!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
Жена ти проявява нездрав интерес към виното- бъди внимателен , дръж я настрана .
Жени които пият по 100 -200 гр на вечер , при грамотно вино като твоето пропиват двойно повече( като малко дете - пресно мляко ) , ве едно бидонът е пробит с отвор 6мм- загубите са големи .
Поздравления за успехът от мен , и да го пиеш със здраве :)

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2013, 22:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
emil emilov написа:
Жена ти проявява нездрав интерес към виното- бъди внимателен , дръж я настрана . :)

Хаха.., Може и да си прав, но все още я ползвам заради вкусовите й рецептори,инак както е казал онзи: децата вече не бозаят,аз не я таковам-за какво ми е ? Милата, всички бидони и бурета минаха през ръцете й-тя ги мие, а аз цапам ! Благодаря за пожеланията...да ви се връща от Бога!
ПП. Седнали сме и умуваме защо аджеба се получи така ? а тя със женския/кокоши мозък сметна ,че при 27% захарност на мъстта,която беше би трябвало да стои в майката 27дена- по 1% захарност на ден ....и майка му стара май има резон ! Извадих го на 20-21ви ден и ето ....трябваха му още 3-4-5 дена за да стане вино !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 15:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Колега, Капитане, недей умува !
Не си казал с какви дрожди си го мъчил да ферментира в началото, което ме навежда на мисълта, че са били тези дето са по гроздето или иначе казано дивите дрожди.
Именно в това е причината, а как точно ще се прояви - няма никакво значение.
Тези диви дрожди са много видове, даже да не казвам хиляди.
Кой точно щам ще ти се падне да потегли ферментацията е Божа работа, но и със светена вода да беше пръскал нямаше да ти помогне при тая захарност.
Просто тези дрожди не държат на висок алкохол. Това е !
Молитви, светена вода - не помагат.

Няма такова правило като по един % на ден, няма и правила свързани с броене на дни !
Има мерене с уреди и следене на темпа на ферментация. Като видиш че спира преди да е показал захаромера под 0-та - значи трябва да се вземат навременни мерки - я да се достопли, я да се добави азот, и т.н.
И всичко опира до конкретен щам дрожди, с конкретни параметри (оптимална температура на ферментация, изисквания за азот , киселинност на средата и т.н. и т.н.)
Как можеш да прогнозираш развитието на един такъв процес - по дни , ако не знаеш с какъв щам от дивите е тръгнала ферментацията ?
Сегашните селектирани дрожди са с известни параметри, предсказуеми са и резултатите от тях - ферментация за около 5-6 дена например.
Знае се и до колко % алкохол издържат, на какви темп. работят.
За 1 тон грозде ти трябват 200гр. дрожди, ако не правиш стартер. А със стартер - и 20 гр. стигат.

Защо селектираните дрожди са с бърза кинетика ?
За да може алкохолната ферментация да приключи за 5-6 дена, и веднага след това да се източи младото вино с някакъв минимален процент захари 1-2% , да се подложи на ЯМКФ (ако типа вино го изисква) и всичко това става докато в него все още има много налични и витални дрождеви клетки.
Бързането не е продиктувано от комерсиализъм, а за да не се натоварва откъм танини виното от джибрите.
Същевременно, ако не работиш с бързи дрожди - няма как да го извадиш от джибрите на 5-тия или 6-тия ден , защото то още ще е в състояние на бурна алкохолна ферментация и после няма да може да я довърши, ще развие странични миризми и ще създаде куп проблеми.
Т.е. всякакви догми от рода на "държи се виното 21 дена в майката" (коя е майка му, кой е баща му ...) , "източва се на 10-тия ден", претаква се на еди кой си ден ... са просто безмислени, защото за всеки конкретен вид ферментация параметрите са различни, дрождите са различни, гроздята са рзлични, както ис ъдовете за ферментация.

Тъй че ако трябва нещо да се даде като действия, то се базира на измервания.
% захарност, киселинност, температура в съда вътре, околна температура, външни признаци - шапка, пяна, мирис, и т.н.
Най-елементарен температурен контрол трябва - завиваш, отвиваш съда, топлиш помещението и т.н.
Ми ти си дал маса пари за 1 тон грозде, само съдът ти за ферментация струва колкото всичките ми бидони взети заедно, че и няма да стигнат.
Трябва следене, мерене и вземане на решения още в началото.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
Ще сложа няколко снимки на моето любимо място в къщата,наричано от жена ми " Кът на алкохолика"
http://prikachi.com/images.php?images/943/6847943B.jpg
Това е виното ,което върнах в майката и го обръщам с помпичката-самоделка!
http://prikachi.com/images.php?images/968/6847968i.jpg
имам три бидончета с ,които оперирам ..
http://prikachi.com/images.php?images/981/6847981p.jpg
Тук липсват 3те бурета ,които измих и стоят в друго помещение за сега, а това на стойката е с бяло-сирак/хубава стойка -нали?
http://prikachi.com/images.php?images/988/6847988A.jpg
малко по-стара снимка ,когато заредих буретата
http://prikachi.com/images.php?images/1/6848001E.jpg
другата ми надеждица..300лтр. сирак
http://prikachi.com/images.php?images/6/6848006r.jpg
И поглед от друг ъгъл , надявам се да ви хареса...!
Намерих в телефона още една с която се гордеех и не си и помислях ,че ще трябва да отточвам принудително -преди около месец!
http://prikachi.com/images.php?images/254/6848254c.jpg


Последна промяна Капитан Очевидност на 13 Дек 2013, 21:24, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 20:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
Капитан Очевидност; Ти ги преби всичките... :lachtot: :lol:
К'о ма направи бе човек :2thumbs: браво ....браво :klatsch:
е така трябва да е.... :respekt:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: teodor_first и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима