Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 19:01

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
victoryvt, Очевидно е ,че не отговарям на познанията и представите ти за винопроизводител,но това е положението! Никога , както писах по-горе освен тази година не съм ползвал култивирани дрожди и да ти споделя още не съм убеден в практическото им приложение, а за теоретичното им съм наясно! Мъчи ме един въпрос за,който ще те помоля да ми обясниш: Ако след ронкането,сулфитиране на мъстта засея култивирани дрожди,как ще разбера ,че работят те, а не дивите,които (съгласен съм) стигат някакъв процент алкохол и спират и когато захарноста е по-висока се стига до моя случай ../? Но тук пък друг въпрос ме измъчва: защо след като върнах виното в майката,която беше и препрана за ракия, ферментацията се възтанови и сега ври като лютеница примерно!? Този факт ме кара да си мисля ,че дивите дрожди си стоят и грешката ми е ,че съм отделил виното от майката в неправилния момент т.е. и дивите дрожди могат да доведат ферментацията до край на високозахарна мъст ,но може би по-бавно,което не ме бърка..Но!? От снимките се вижда ,че помещението ми не реагира на рязки промени в температурата отвън! Спазвам основните неща вече няколко години ,но сега се провалих и за това дойдох при вас и споделих проблема! Ок. ще ви информирам за развитието на проблема ,та да има полза от мен и да помагаме на нуждаещите се!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Виното, което правиш за продаване ли е?

Дивите дрожди не могат до доведат ферментацята до край. Има доста литература по всички въпроси които те мъчат. Ако беше ис направил труда да прочетеш И в наи елементарната книжка що е алкохолна ферментаця щеше да знаеш какви дрожди са останали в джибрата И не само.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ронкане, мачкане, сулфитиране и след мацерация или не, по твое желание - посяване с дрожди. Това направи догодина и ще си доволен.
А как ще разбереш с кои дрожди върви ферментацията ?
Ами именно сулфитирането е процеса, който гарантира тръгването на селектираните дрожди и подтискането на дивите. Да не казвам че една голяма част от тях са си отишли в небитието.
Ако направиш само сулфитиране и изчакаш 3-4 дена (без да добавяш купени дрожди) - ферментацията ще започне сама - като тоя път тя ще се дължи на останалите живи и най-вече издържливи на серен двуокис диви дрожди. Кой точно щам и с какви параметри ще ти се падне - божа работа.
Но дори и така вече си на една епоха технологично над метода - мачкаме и се молим Богу да стане до Коледа.
А защо да не направиш и мацерация (задържане на гроздовата мъст един два дена на студено без да ферментира), а защо и да не си помогнеш с пектолитичен ензим, който ще добави цвят, тяло, аромат и най-вече количество сок (респективно вино при оттакането).
А защо да не посееш с дрожди за 20лв. (за 1тон грозде), а може и за 4лв. ако ти се прави стартер (лесно е).
И да мине ферментацията за 5-6 дена, да отточиш, да добавиш бактерии за ЯМКФ за 50лв. (или просто да осигуриш един месец 20-25гр. температура) и след това да видиш как виното ти е станало меко, с ярко изразен цвят , с подчертан сортов аромат, силно на алкохол (което значи и здраво вино).
Единствения проблем е изискването за азот на селектираните дрожди, което може да доведе до миризма на сероводород ако не го спазиш.

Но според мен - ако ти се вижда прекалено голяма крачката - догодина направи само първата : след смачкването сулфитирай и изчакай да тръгне сама ферментацията - прецени резултата и на още по-следващата - пробвай с някои прости и неутрални селектирани дрожди, на още по-по следващата година се хвърли е мацерацията и ензимната обработка и сортово-специфични дрожди, па ако и за бактерии за ЯМКФ се навиеш, виното ти ще стане за конкурс :)
И все пак - добро вино става от добро грозде.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 12:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Окт 2013, 13:25
Мнения: 61
Местожителство: ПЛЕВЕН
Нееееее, не капитан !!!

ГЕНЕРАЛ си !!!

И не е "кът на алкохолика", а място за упокойна молитва, място за успокоение душите на напусналите този свят трезвеници, непроумяли ИСТИНАТА !!! :gold:

Със здраве, и за здраве, да го пиеш ГЕНЕРАЛЕ ! :prost2:

_________________
„Важното е, не да създадем нещо за напиване, а да сътворим напитка, на която ще се наслаждаваме напивайки се !” Бай Илия Илиев®


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:57
Мнения: 107
victoryvt, Напълно съм съгласен с теб , а следващият сезон -живи,здрави ще се опитам да приложа такава технология! Разбирам ,че до сега няколко години невежеството ми е било поощрявано от случайността и така съм постигал задоволителни резултати в представите ми! Сега един Господ, знае какви поражения съм нанесъл на това вино от толкова гнявене,прехвърляне,стопляне и връщане в джибрата!? Добре ,че разредих само 100лтр с вода , а не цялото количество. Днес съм се приготвил да го изваждам и чакам обаждане от лаборатката, хубаво беше да мога да преценявам сам, какво да правя в случая, а аз се въртя в кръг от липса на решителност и идея т.е. невежество! Вече не се усеща никаква захарност,горчи приятно но се долавя и джиброка,а в същото време още бълбука . Човек се учи до като е жив,важното е да не забравя наученото за да не повтаря грешките си....Лек ден от мен !



ПП. bulgarinut57, направо съм за разжалване защото загубих важна битка . Надявам се маршал Дионисий да ме помилва!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Дек 2013, 15:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Капитан Очевидност написа:
Ще сложа няколко снимки на моето любимо място в къщата,наричано от жена ми " Кът на алкохолика"
http://prikachi.com/images.php?images/943/6847943B.jpg
Това е виното ,което върнах в майката и го обръщам с помпичката-самоделка!
http://prikachi.com/images.php?images/968/6847968i.jpg
имам три бидончета с ,които оперирам ..
http://prikachi.com/images.php?images/981/6847981p.jpg
Тук липсват 3те бурета ,които измих и стоят в друго помещение за сега, а това на стойката е с бяло-сирак/хубава стойка -нали?
http://prikachi.com/images.php?images/988/6847988A.jpg
малко по-стара снимка ,когато заредих буретата
http://prikachi.com/images.php?images/1/6848001E.jpg
другата ми надеждица..300лтр. сирак
http://prikachi.com/images.php?images/6/6848006r.jpg
И поглед от друг ъгъл , надявам се да ви хареса...!
Намерих в телефона още една с която се гордеех и не си и помислях ,че ще трябва да отточвам принудително -преди около месец!
http://prikachi.com/images.php?images/254/6848254c.jpg


:respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: irkon, nipresi, zicfrid и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима