Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 13:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Здравейте. Искам да отправя един въпрос към майсторите свързан със сулфитирането. По принцип до сега слагам сернистата киселина в червеното вино само в началото около 2 часа преди да сложа дрождите и така си отива докато го изпия, т.е. не претакам. Тази година ми се струва, че първоначално като извадя вино има един дъх като на сяра, който бързо изчезва като престои виното в каната и си мислях да го претакам. От четенето в интернет разбирам, че след като се претака се слага серниста и бентонит и след това пак се претака и се слага серниста. Въпросът ми е правилно ли съм разбрал и задължително ли е да слагам серниста след като го претакам? Не може ли да го претакам без да слагам серниста, да сложа бентонита и така да го оставя?
Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 14:12 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Няма смисъл да слагаш серниста повече или сложи много много малко - аз слагам 2 грама на 10 литра при предпоследното претакане преди пиене (бяло вино). След това претакане за да махна винен камък оставям 1 седмица на клапан и се почва. Даже докато пиша това пия димят правен така и е перфектен. Не прекалявай със сернистата иначе още повече ще замирише на сяра. Аз не виждам как домашно вино изобщо може да изкара до лятото, когато от сернистата евентуално ще има някаква полза, в 99% от случаите.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 14:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Joro Polimera написа:
Няма смисъл да слагаш серниста повече или сложи много много малко - аз слагам 2 грама на 10 литра при предпоследното претакане преди пиене (бяло вино). След това претакане за да махна винен камък оставям 1 седмица на клапан и се почва. Даже докато пиша това пия димят правен така и е перфектен. Не прекалявай със сернистата иначе още повече ще замирише на сяра. Аз не виждам как домашно вино изобщо може да изкара до лятото, когато от сернистата евентуално ще има някаква полза, в 99% от случаите.

Това означава ли, че след претакане не слагаш серниста?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 15:07 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Много зависи от виното,а именно с какъв алкохолен градус е,киселинност ...Началните показатели на гроздето,дрожди...
Също така и зависи от количеството къде го държижш,ако е на студено и не смяташ да се оставяш за 2-3 години напред можеш спокойно и да не слагаш..
В общи линии здрави и силни вина нямат нужда от серниста ,ако ще се употребяват същата година.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 18:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Не съм му мерил алкохолен градус и киселинност. По принцип мисля, че правя здрави вина...гроздето винаги ми е било хубаво, не е било гнило и с не по малко от 22 % захарност. Аз вино повече от една година не държа и ако остане отива другата есен за ракия. По принцип казваш дори и да претакам сега може и да не слагам серниста така ли, защото до сега никога не съм претакал, а го оставям така и като вадя, и започне да излиза по мътно - остатъка отива за ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 22:06 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Не слагай, нали е за пиене сега.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2013, 23:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Виното не се "ПРЕТАКА"-това не е зеле...
Сваляме го от утайка.
22% захарност си е малко...добре е да правиш вино от грозде с 25-26% захарност.
Можеш да сложиш бентонит и ще постигнеш още по-голяма бистрота.
Ако го държиш на студено и си го правил от грозде с поне 24% захарност няма нужда от сулфитиране...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 11:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
ilu6a написа:
Виното не се "ПРЕТАКА"-това не е зеле...
Сваляме го от утайка.
22% захарност си е малко...добре е да правиш вино от грозде с 25-26% захарност.
Можеш да сложиш бентонит и ще постигнеш още по-голяма бистрота.
Ако го държиш на студено и си го правил от грозде с поне 24% захарност няма нужда от сулфитиране...


За "претакането" вероятно си прав четох, че така му казват в сайта на Ванков. До сега винаги съм го правил на 22-23 % захарност - така пише по технологиите. За 25-26 захарност трябва да сложа и захар и задължително дрожди предполагам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 15:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Не е нужна захар...а добро грозде.
Примерно мерло на 22-23% си е практически неузряло...както и каберне,мавруд,рубин,сира,мускат отонел...
А дрождите са си нещо необходимо...ако искаш контролиран и завършен процес.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2010, 20:35
Мнения: 177
Сортовете в лозето ми са от "селските" както им викат - червена липа, зайбер, тук там някой десертен сорт...просто до такава захарност стигат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2013, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Joro Polimera написа:
.. Аз не виждам как домашно вино изобщо може да изкара до лятото, когато от сернистата евентуално ще има някаква полза, в 99% от случаите.

Аз съм е тия 99%- със сигурност ще му Одера кожата до Зарезан, само малко бентонит му сложих на бялото и това е. От 250литра чудеса не трябва да очакваш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 10:25 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
мое мнение ,че домашните вина,които много често са окислени в повечето случаи/ разбира се ,че има изключения ... :) / и съхранението им не винаги е най доброто и правилно е добре да бъдат сулфитирани,с каква доза и с какво всеки си преценя .
ще бистря червеното с бентонит ,но понеже искам да си спестя едно откаляване се чудя дали на бих могъл бентонита и кмбс да ги вложа по едно и също време .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 10:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Ей с това окисление като сте се хванали...как ще окислиш 100л примерно?
Освен ако не го бъркаш с широк достъп на кислород с бъркалка на високи обороти за лепило за плочки...при това 3-4 часа непрестанно...апропо в такъв случай никаква сулфитация не помага.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 11:19 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
илия по добре щеше да е ,ако беши си казал мнението относно питането ми...знам,че бентонита ти е слабост а за окисляването друже не си прав :) хората правят по 300/400 оки вино и това плътно затворени съдове или пълни съдове за тях не важи ,затова според мен сулфитирането не би било излишно ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2013, 11:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
За бентонита и КМБС няма проблем да се влагат заедно.
За окислението...пак казвам ,че е трудна работа и малко се преекспонира с него.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима